Hjelpearbeidere frykter sultkatastrofe i Malawi

Over 100.000 er hjemløse i Malawi, 176 er bekreftet omkomne og halvparten av landet ligger under vann. Hjelpearbeidere slår alarm om en potensiell sultkatastrofe.

Flom i Malawi

Enorme vannmengder har gjort at matjord fulle av avlinger er ødelagt, og jordhus har falt sammen. Det kraftige ekstremværet har skapt flommer som har snudd livet opp-ned for mange. Over 100.000 mennesker er hjemløse og tallet på omkomne er ukjent, men 176 er bekreftet døde.

Foto: BONEX JULIUS / Afp

– Situasjonen er svært dramatisk for menneskene sør i Malawi. Vannmengdene som har kommet de siste døgnene er så enorme at hverken drenering eller elvene klarer å sluke det unna, sier Jan Egil Mosand, nødhjelpskoordinator i Caritas.

100.000 er hjemløse og det er masseflukt fra vannmassene. 15 millioner mennesker bor i Malawi og rundt halvparten av landet ligger nå under vann.

Hverken myndighetene eller hjelpeorganisasjonene har nøyaktig oversikt over hvor mange som er omkomne eller på flukt. Men minst 176 er bekreftet døde, ifølge nasjonale myndigheter.

MALAWI-FLOOD-WEATHER

Et ukjent antall mennesker må flykte fra de oversvømte områdene i Malawi, men tallet er over 100.000.

Foto: BONEX JULIUS / Afp

– Potensiell sultkatastrofe

Mosand i Caritas reiser i dag ned for bistå i koordineringen av hjelpearbeidet.

– Vi forsøker nå å gjøre en innsats, for hverken de lokale eller nasjonale myndighetene har kontroll over situasjonen. De har bedt om internasjonal assistanse fra blant annet Sør-Afrika, fordi dimensjonene er altfor store til at de klarer dette på egen hånd.

Noen områder er så uoversiktlige på grunn av oversvømmelsene at hjelpemannskapet ikke evner å komme til. Og situasjonen ser ikke ut til å endre seg med det første, mener Mosand.

– På lengre sikt kan dette utgjøre fatale skader på avlingene, siden dette i utgangspunktet er sårbare områder, som tidligere har vært utsatt for tørkeperioder og nå enorme flommengder, sier Mosand.

Mosand frykter det vil ta tid før de klarer å gjenoppbygge infrastrukturen og matjord.

– Vi frykter at dette kan føre til en sultkatastrofe i løpet av noen måneder. De materielle skadene på hus, veier og telenett er svært vanskelig å reparere.

Hardere og oftere ekstremvær

Tar man med deler av Mosambik, som også er oversvømt, kan mange millioner rammes av en sultkatastrofe innen et halvt år, ifølge Caritas.

Hjelpearbeidet handler nå om å få de mest utsatte på tørre områder og inn i flyktningleirer med mat og beskyttelse. Måten de tar seg fram på er med båter og flåter de lager lokalt.

Hjelpeorganisasjonene er også særlig bekymret for ekstremværet som kommer hyppigere og med større kraft enn før.

– Flom er ikke uvanlig i disse områdene. Men nå ser vi det ekstreme nedbøret oftere og oftere. Dette er helt klart i sammenheng med klimaendringene, sier Mosand.

Flom i Malawi 2015

Halve landet er flomrammet på grunn av ekstremværet den siste tiden.

Foto: Caritas

SISTE NYTT

Siste nytt