Hjelp på vei til Madeira

Portugal flyr ut redningsmannskaper og utstyr til den uværsrammede ferieøya der minst 40 mennesker har mistet livet og over hundre er skadet.

Infrastrukturen er ødelagt mange steder på Madeira etter uværet.

Infrastrukturen er ødelagt mange steder på Madeira etter uværet.

Foto: Duarte Sa / Scanpix/Reuters

I tillegg er et skip fra Portugals marine på vei med medisinsk utstyr til øya, som ligger rundt 900 kilometer sørvest for det portugisiske fastlandet.

Myndighetene frykter at dødstallet kan stige. Letemannskaper leter fortsatt etter savnede, og må bruke bulldosere når de søker i ruinene.

Video nsps_upload_2010_2_21_15_43_27_2202.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Det kraftige uværet førte til store oversvømmelser. Flere amatørfotografer filmet de voldsomme vannmengdene.

Ifølge Utenriksdepartementet er ingen nordmenn skadd som følge av uværet.

– Vi hadde kontakt med den norske konsulen på øya i går kveld. Han hadde ikke blitt kontaktet av nordmenn som hadde behov for bistand, sier pressevakt i Utenriksdepartementet, Bjørn Svennungsen til Nrk.no.

Styrtregn

Viggo Valle

Viggo Valle lader opp på Madeira før Påskelabyrinten setter inn.

Foto: NRK

Styrtregnet i går før rev med seg stein og søle nedover øyas bratte åskammer. Vanntilførselen og strømforsyningen til deler av øya var brutt, og telefonforbindelsene fungerte heller ikke.

Turister og folk som befinner seg på øya får beskjed om å holde seg innendørs, men NRK-journalist og Påskelabyrint-general Viggo Valle sier til Nrk.no i morgentimene i dag at nå været har roet seg.

– Nå er det faktisk littegrann sol. Sol og delvis skyet. Jeg har ikke vært ute ennå, men det er sånn det ser ut. Kanskje vi kan få oss en tur ut etterpå, sier Valle.

Spøkelsesby

I leiligheten til Valle er det frokosttid og nyheter ruller over tv-skjermen.

– Det snakkes om at dette er en ekstrem katastrofe. Portugals president var på TV i går og lovet hjelp. Hjelpen er på vei, men har ikke kommet fram ennå. Det er nok først og fremst hjelp til rydding som trengs. Det er helt kaotisk i gatene, sier Valle.

Biler tatt ned fjellside på Madeira

Biler tatt ned fjellside på Madeira.

BBC har snakket med en britisk ferieturist, Cathy Sayers, som sier hovedstaden Funchal ser ut som en spøkelsesby.

– Mye av infrastrukturen er ødelagt. Dreneringen klarer ikke å ta av for vannmassene. Jeg tror alle er veldig sjokkert over at dette kunne skje på denne tiden av året, sier Sayers.

– Politisk oppvask

Ifølge Valle har det kommet kritikk på at elveforbygningen har vært altfor dårlig.

– Og i motsetning til Azorene og det portugisiske fastlandet har ikke Madeira noen vær-radar. Det kan gjøre at det er og har vært vanskelig å forutsi været. Det kommer nok en politisk oppvask når katastrofen har lagt seg, sier Valle.

En mann hjelpes i gaten

En mann hjelpes i gaten.

Foto: Octavio Passos / Scanpix/AP

Værmeldingene ser foreløpig greie ut. Paret skal etter planen returnere til Norge på tirsdag.

– Flyplassen er stengt, veier og bruer er ødelagte. Jeg er usikker på om vi kommer oss avgårde. Men vi satser på at myndighetene prioriterer å rydde opp slik at turister kommer seg inn og ut av øya. Madeira er jo veldig avhengig av turisme. Hvis ikke får vi bli her noen dager til, det er ingen krise, sier han.

Pakketurister har det bra

– Ingen av våre gjester er rammet, og alle har det bra, opplyste administrerende direktør Gunder Moe i reisearrangøren Solia til NTB. Solia har hatt i underkant av 200 gjester på Madeira, og disse skulle søndag reise hjem som planlagt.

– Vi kan ikke utelukke noen mindre forsinkelser i hjemreisen, men været på Madeira har bedret seg og vi regner med at de kommer seg av gårde, sa Moe.

Solias gjester har bodd i det såkalte Lidoområdet, som ikke er berørt av uværet i særlig grad.

Når det gjelder eventuelle turister som ønsker å avbestille reiser til Madeira, blir dette et spørsmål mellom dem og deres forsikringsselskaper, tilføyde Moe til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt