NRK Meny
Normal

Her stemmer «alle» på Sisi

KAIRO (NRK): Egypt går til valg, og det mangler ikke på folk som skal stemme på Abdel Fattah Al Sisi utenfor et valglokale i det fattige bydelen i Imbaba i Kairo. Der var det ikke mulig å finne noen som skulle stemme på hans motkandidat.

Fornøyde Sisi-velger i Kairo

I bydelen Imbaba i Kairo så stemmer «alle» på sittende president Abdel Fattah Al Sisi.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

«Vi stemmer alle Sisi!»

Og hvem stemmer på Sabbahi?

«Ingen, vi stemmer alle Sisi,» jublet en gruppe menn, en av dem hadde også med seg et flagg.

«Fordi dette er flagget til mitt land, og jeg vil at landet mitt skal bli bra. Jeg vil at sikkerheten skal bli bra.»

Bekymret

Velgerne i mange av disse bydelene er bekymret for den økte kriminaliteten og utryggheten. Det har også vært flere angrep på landets politifolk. Sisi har lovet dem stabilitet og velgerne her var i nasjonalistisk humør. Like bak mennene med flagget stod en Jihad, en kvinne som hadde tatt med seg babyen sin, utstyrt i militærklær og med en Sisi-pin på skulderen.

– Jeg stemmer på Sisi fordi han reddet landet og vil redde oss igjen.

Det er mer et spørsmål om hvor stor seieren vil bli for Sisi og i den grad utenlandsstemmene er en indikasjon vil den bli massiv.

94, 5 prosent stemte da på Sisi som også var lederfiguren under kuppet mot Morsi.

fortsetter under videoen.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen snakker om valget i Egypt.

Ingen reell motkandidat

Nadeem Mansour, leder for organiasjonen Egyptian Center for Social Rights

Nadeem Mansour opplevde å bli angrepet da de holdt en støttemarkering for en av de kjente egyptiske aktivistene som sitter fengslet.

Foto: Sigrud Falkenberg Mikkelsen / NRK

Selv hevder han at han ikke hadde noen planer om å stille til presidentvalget da Morsi ble avsatt, men at folket har presset ham til å gjøre det.

Til forskjell fra forrige presidentvalg, er det denne gangen bare to kandidater. Sisi som er tidligere forsvarsminister og nylig utnevnt feltmarskalk og venstrekandidaten og nasseristen Hamdeen Sabbahi.

Det er rått parti.

Mer interessant blir det å se hvor stort oppmøte blir og hva som skjer etterpå.
Selv om han har folkelig støtte etter kuppet i fjor sommer, er også mange egyptere bekymret.

– På slutten av konferansen angrep sikkerhetsfolk både i uniform og sivil bygningen. De arresterte folk som var på vei ut. De ødela utstyr, tok penger, dokumenter, og datamaskiner. 15 av våre folk ble arrestert og det var også noe seksuell trakassering. De ble bare løslatt etter sterkt press fra vår side, forteller Nadeem Mansour, leder for organisasjonen Egyptian Center for Social Rights.

Det var deres kontor i Alexandria som ble angrepet torsdag da de holdt en støttemarkering for den arresterte den kjente aktivisten Mahinour el-Massry. Hun fikk nylig to år i fengsel for brudd på den nye protestloven som ble innført i fjor høst.

Ifølge nettstedet Wikithawra er over 40.000 mennesker arrestert eller forhørt siden kuppet, av dem er 4 prosent arrestert for terror, 89 prosent av politisk årsaker. De fleste av dem tilhører Det muslimske brorskapet som myndighetene her nå definerer som en terrorgruppe.

Mansour er bekymret for hva aksjonen mot deres kontor sier om framtiden.

–Det er alarmerende at regimet ikke engang tåler en liten konferanse til støtte for en aktivist.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt