Hopp til innhold

Her er forholdene verst for pressefriheten

Eritrea, Nord-Korea og Turkmenistan er de verste landene i verden når det gjelder pressefrihet – og det pressefriheten får stadig trangere kår i mange land.

Fargekart over pressefrihet

Reportere uten grensers kart over pressefriheten i verden. I de hvite landene er pressefriheten størst, fulgt av gule, oransje, røde mens de svarte er landene pressefriheten ikke-eksisterende. Gjengitt med tillatelse fra RSF.

Foto: Reportere uten grenser

Anja Niedringhaus

Den kjent Ap-fotografen Anja Niedringhaus ble drept i Afghanistan i april i fjor, en av mange journalister som mistet livet i 2014.

Foto: Ap

Det går frem av Reportere uten grensers (RSF) årlige indeks over pressefriheten i verden, som slår fast at forholdene for pressefriheten opplevde en «dramatisk nedgang» i fjor.

- Verdensindeksen falt med ti prosent i forhold til fjoråret. Og vi ser at i to tredeler av landene er det en forverring i indekstallene. Så det er en klar trend med generell forverring, sier forskningssjefen i RSF, franske Lucie Morillon.

Indeksen gir hvert enkelt land karakter etter blant annet ytringsfrihet, selvsensur, presselover og trusler eller vold mot journalister. Ut fra disse variablene får hvert land et tall på indeksen.

– Undertrykkelsen eller manipulasjonen av mediene i konfliktområder som Ukraina, Syria, Irak og de palestinske områdene er de viktigste grunnene til nedgangen i pressefriheten, skriver organisasjonen i sin årlige vurdering.

Ikke-statlige aktører

Europa er den regionen der pressefriheten står sterkest, mens Midtøsten og Nord-Afrika er det verste.

I rapporten som følger med indeksen trekkes Midtøsten frem blant de områdene der ikke-statlige aktører som terrorister og mafiaorganisasjoner truer pressefriheten.

IS i Syria og Irak, Boko Haram i Nigeria og Kamerun og kriminelle organisasjoner i Italia og Latin-Amerika «bruker alle frykt og hevn for å bringe til taushet journalister og bloggere som tør å etterforske eller nekter å være talerør for dem», sier RSF.

Artikkelen fortsetter under rankingen fra RSF.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Interaktivt kart om pressefrihet» i nytt vindu

Svakt for USA og Italia

USA er på en 49. plass på listen, ned tre plasser fra i fjor.

Ali Rezaian

Ali Rezaian, broren til Washington Posts Teheran-korrespondent Jason Rezaian, var til stede under lanseringen av årets pressefrihetsindeks i Washington. Jason Rezaian har vært fengslet i Iran siden 22. juli i fjor, uten dom og uten at han har fått vite hva han er anklaget for.

Foto: SAUL LOEB / Ap

– At USA ikke kommer høyere skyldes blant annet at de har begynt å frenetisk forfølge varslere. Under Obamas tid som president har man tiltalt flere varslere enn det totale antallet tidligere, sier lederen for den svenske avdelingen av RSF, Jonathan Lundqvist, til SVT.

RSF viser også til polititrakasseringen som journalister var utsatt for da de dekket opptøyene i Ferguson utenfor St. Louis etter at en svart tenåring var blitt drept av politiet.

Av de europeiske landene skiller Italia seg ut med en 73. plass, ned 24.-plasser fra i fjor.

– Italia har hatt en rekke angrep og trusler mot journalister, inkludert fra mafiaen, og en økning i antall injuriesaker mot journalister, forklarer Morillon om nedgangen for Italia.

SISTE NYTT

Siste nytt