Hopp til innhold

Dansk fotograf tok årets beste pressefoto

Et bilde av et homofilt par i Russland gikk helt til topps i den prestisjetunge kåringen.

WORLDPRESSPHOTO2015/WINNERS Mads Nissen, a Danish staff photographer for the Danish daily newspaper Politiken and represented by Panos Pictures.won the World Press Photo of the Year 2014 contest

VINNERBILDET: Danske Mads Nissen har tatt dette bildet av 21 år gamle Jonathan Jacques Louis og 25 år gamle Alexander Semyonov i St. Petersburg i Russland.

Foto: HANDOUT / Reuters

Fotografiet, som er tatt i St. Petersburg i Russland, ble i dag kåret til vinner i konkurransen World Press Photo 2014.

– Jeg er glad for at juryen har valgt et bilde som er stille og ikke blodig. Det har vært et år med masse dramatikk. Her er det mer snakk om et samfunnsproblem enn om «bang bang», sier den danske fotografen Mads Nissen til Politiken.dk.

Bildet, som har tittelen «Jon and Alex», viser et homofilt par i kjærlig omfavnelse. Nissen tok opprinnelig bildet for den danske avisen Politiken.

– Vinnerbildet må være estetisk. Det må ha slagkraft og potensial til å bli ikonisk. Dette bildet er estetisk sterkt og det har menneskelighet, sier juryleder Michelle McNally til World Press Photos nettside.

Ebola Virus for National Geographic Magazine
Foto: Pete Muller / Pete Muller/Prime for National G

Valgt fra nesten 100 000 bilder

I 2013 vedtok Russlands statsduma en lov som forbyr spredning av informasjon om homofili til personer under 18 år.

Ifølge menneskerettighetsforkjempere betyr loven i praksis at homofile russere ikke får vise offentlig at de er glade i hverandre.

– Bildet forteller at kjærlighet er svaret på alt som skjer i verden. Det skildrer kjærlighet som noe verdensomspennende på et vis som overskrider homoseksualitet, sier jurymedlem Alessia Glaviano.

Vinneren ble plukket ut blant et utvalg på over 97 000 bilder fra hele verden.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP