Henrettelse stanset i siste øyeblikk i USA

Henrettelsen av en drapsdømt mann i Texas ble stanset av en ankedomstol bare et par timer før tidspunktet da han skulle dø.

Robert James Campbell ogTexas Dept of Criminal Justice
Foto: David J. Philip/Texas Dept of Criminal Justice / Scanpix/AP

Robert James Campbell (41) skulle ha fått giftsprøyten i Huntsville, Texas, tirsdag kveld lokal tid.

Stoppordren kom bare 2,5 timer før Campbell skulle fått giftsprøyten.

– Jeg er lykkelig. Herren seiret, sa han da nyheten om utsettelse ble formidlet, ifølge Fox News.

Henrettelsen ville ha vært den første etter den mislykkede henrettelsen av Clayton Lockett i Oklahoma i slutten av april.

Henrettelsesrom i Huntsville-fengselet i Texas

Henrettelser i Texas foregår i dette rommet hvor fangen blir spent fast før en giftblanding sprøytes inn i armen.

Foto: Pat Sullivan / Ap

Han ble forsøkt tatt av dage med en ny, uprøvd giftblanding, og døde først etter at det hadde gått 43 minutter. Det så ut som at han hadde store smerter før hjertet til slutt stanset som følge av et infarkt.

Campbells advokater har krevd at henrettelsen hans måtte stanses og at han må få forsikringer om at han ikke vil lide samme skjebne som Lockett. Også de etterlatte etter Lockett har reagert på hastverket de mener preget henrettelsen av Lockett.

Ny mental vurdering

Søknaden fra Campbells advokat ble avvist. Ankedomstolen i Texas valgte i stedet å utsette henrettelsen slik at det kan gjøres en ny vurdering av hvorvidt Campbell er mentalt tilbakestående.

Campbell skal ha en IQ på 69. Domstolen setter vanligvis et krav om at fanger som skal henrettes må ha en IQ på minimum 70.

Robert James Campbell er dømt til døden for å ha bortført, voldtatt og drept en 20 år gammel kvinne i 1991. Drapet skjedde kort etter at han fylte 18 år.

SISTE NYTT

Siste nytt