Hopp til innhold

CIA hindret tortur-etterforskning

Medlemmer i kommisjonen som skulle granske om CIA har benyttet tortur-metoder i avhørene av terrormistenkte, mener CIA bevisst har forpurret undersøkelsene.

Menneskerettsaktivister demonstrerer waterboarding. Washington 5. november 2007.
Foto: MARK WILSON / AFP

 Avisen The New York Times har fått tilgang til et notat som to av lederne i kommisjonen har skrevet.

Lee H. Hamilton og Thomas H. Kean skriver at de har inntrykk av at CIA bevisst har hindret undersøkelses-arbeidet.

Stridens kjerne er videoer som skal vise at den omstridte avhørsmedtoden som kalles waterboarding" eller simulert drukning, ble brukt på Al Qaida-tilhengere, som ble arrestert etter 11. september 2001, under avhør i Guantanamo-leiren.

Videoene skal ha blitt tatt  i 2002 og ødelagt i 2005. 

Det var i 2005 Kongressen startet etterforskningen av anklagene om utilbørlig avhørsmetoder.

Videoene ødelagt

Justisdepartementet og CIA nekter for at tapene viste det som det påstås at de viste.

De hevder derimot at avhørene ble filmet for å sjekke hvordan avhør ble utført.

Representanter for departementet og etterretningsorganisasjonen sier videre at videoene ble ødelagt for å hindre lekkasjer som kunne identifisere og sette CIA-agenters liv i fare.

Kongressens etterretningskomité ønsker nå svar på om videoene virkelig er ødelagt, og om de dokumenterer avhørsmetoder som kommer inn under torturbegrepet.

Dette er i så fall i strid med den amerikanske grunnloven, som slår fast at tortur ikke er lovlig.

Vidoene kom aldri

Kommisjonen skal gjentatte ganger ha bedt om å få utlevert de omstridte videotapene og dokumenter, uten at videoene noen gang kom dem i hende.

Nå mener altså to av kommisjonslederne at CIA bevisst forsøkte å hindre dem.

En talsmann for CIA sier på sin side at kommisjonen aldri ba spesifikt om å få utlevert opptakene. 

En av granskingslederne, Thomas H. Kean, sier at notatet vil bli sendt til føderale tjenestemenn og representanter i Kongressen.

I forrige uke ble Kongress-representanter rasende da justisminister Michael Mukasey ba etterretningskomiteen i Representantenes hus å utsette etterforskningen av de ødelagte videotapene.

Begrunnelsen var at dette ville ødelegge Justisdepartementets egen etterforskning.

Dommer forbannet

Og ikke nok med at departementet og CIA har fått Kongressen på nakken. Også den føderalene dommeren som beordret at CIA pliktet å ta vare på alle bevis som dokumenterte eventuell mishandling, er på saken.

I går ble regjeringsadvokater innkalt til dommeren, sammen med advokater som representerer terrorfanger fra Guantanamo.

Dommeren ville vite om CIA hadde brutt hans pålegg om å ta vare på alle bevis.

Regjeringsadvokatene sa at fangene i opptakene ikke var på Guantanamo da de ble gjort, og at de derfor ikke var relevante,  men ville ellers ikke si noe om hva videoopptakene viser.

Båndforviklinger for CIA

Tortur eller ikke?

Waterboarding har vært et hett tema i USA i høst.

Foruten krangelen om videotapene, ble Michael Mukasey knapt godkjent som ny justisminister av Kongressen, fordi han i høringene ikke ville definere waterboarding som tortur, selv om han kalte det avskyelig og langt over grensen.

Hadde han klassifisert det som tortur, ville han også sagt at den regjeringen han var spurt om å tiltre, hadde brutt grunnloven og dermed kunne stilles til ansvar for lovbruddet.

Torturtrøbbel kan være over

Og i en debatt mellom de republikanske presidentkandidatene på CNN i november, knuste senator John McCain sin konkurrent Mitt Romney med prinsipielle argumenter da Romney ble svært ullen i svarene om hva han syntes om metoden og om han trodde amerikanske militære benyttet den.

Republikansk presidentdebatt i St. Petersburg, Florida, 28. november 2007.

John McCain har stilt sine med rivaler i skyggen når det gjelder prinsippielle krigsspørsmål. F.v John McCain, Fred Thompson, Rudy Giuliani og Mitt Romney.

Foto: HANS DERYK / REUTERS

McCain, som selv satt fem og et halvt år som krigsfange under Vietnam-krigen, var krystallklar på at simulert drukning er tortur og ikke akseptabelt, verken i lys av grunnloven, Geneve-konvensjonen og andre internasjonale avtaler som USA er bundet av - og som stormakten skal holde seg langt unna. 

McCain har også gått ut mot to av sine andre konkurrenter, Rudy Giuliani og Fred Thompson, for at også de er svært unnvikende når det gjelder mening om waterboarding.

SISTE NYTT

Siste nytt