NRK Meny
Normal

Helmut Kohl er død

BERLIN/OSLO (NRK): Tysklands tidligere forbundskansler, Helmut Kohl, er død 87 år gammel.

Helmut Kohl

DØD: Helmut Kohl ble 87 år gammel. Her er han avbildet i 2014.

Foto: Michael Probst / AP

Han døde i sitt hjem i Ludwigshafen fredag morgen, skriver avisen Bild.

Kohl ble feiret som hjernen bak gjenforeningen mellom Vest-Tyskland og Øst-Tyskland i 1990. Han var også sentral i utarbeidelsen av den europeiske fellesvalutaen euro.

I årene fra 1982 til 1998 var Kohl Tysklands kansler, og med det var han den som satt lengst etter landets første kansler Otto von Bismarck. Fra 1973 til 1998 var han leder for det konservative partiet CDU.

På Twitter har partiet har lagt ut et bilde av Kohl med teksten «Vi sørger».

Laster Twitter-innhold

Forbundskansler Angela Merkel sier fredag kveld at Kohl forhandret livet hennes fullstandig, og at hun er takknemlig overfor sin tidligere partikollega.

– En politisk gigant

De siste årene har Kohl hatt sviktende helse. I 2009 fikk han slag, og i 2012 fikk han hjertekirurgi. I mai 2015 gjennomgikk han hofteoperasjon, men det oppsto komplikasjoner som gjorde at han måtte tilbringe de neste fem månedene på sykehus.

Boris Jeltsin Helmut Kohl

OMFAVNELSE: Helmut Kohl gir daværende president i Russland en klem i mars 1993.

Foto: Dima Tanin / AFP

Sveriges tidligere statsminister og utenriksminister Carl Bildt omtaler Kohl som «en politisk gigant, en europeisk visjonær og en ekte statsmann».

– Han forente Tyskland og formet dagens EU, skriver han på Twitter. Bildt har også delt et bilde av Kohl foran Brandenburger Tor tatt i de senere år.

Laster Twitter-innhold

NATOs generalsekretær og tidligere norsk statsminister Jens Stoltenberg omtaler Kohl som en sann europeer.

– Helmut Kohl var legemliggjøringen av et forent Tyskland i et forent Europa. Da Berlin-muren falt, var han situasjonen voksen. En ekte europeer, skriver Stoltenberg på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Mentor for Merkel

Kohl var også mentor for Angela Merkel, som fikk sin første ministerpost i Kohls tredje regjering i 1991. Men i forbindelse med en bestikkelsessak i 1999, vendte Merkel ham ryggen. Saken anses å ha bidratt til at Merkel tok ledelsen i CDU i 2000 og ble statsminister fem år senere.

FILE PHOTO - Former German Chancellor Kohl toasting with German Chancellor Merkel in Berlin

SKÅL: Tidligere kansler og nåværende kansler Helmut Kohl og Angela Merkel feiret 20 års-jubileet for den tyske gjenforeningen med et glass hvitvin i 2010.

Foto: Fabrizio Bensch / Reuters

Selv om Kohl ofte opptrådte klosset, tilga velgerne ham den ene politiske tabben etter den andre. Men pressen glemte ikke tabbene. Den var mer nådeløs mot Kohl enn mot de fleste andre politikere. Avisene angrep ham voldsomt da han inviterte USAs daværende president Ronald Reagan til SS-kirkegården i Bitburg, og da han sammenlignet den sovjetiske lederen Mikhail Gorbatsjov med Hitlers propagandasjef Joseph Goebbels.

I mange år var han en skyteskive for venstresiden, men angrepene avtok mot slutten av hans regjeringstid.

Selv om han forlot den politiske scenen mistet han aldri sitt politiske engasjement, og han rettet flere ganger kritikk mot Merkel. I 2014 utga han boka «Aus Sorge um Europa» (Av bekymring for Europa), der han tar et kraftig oppgjør med hvordan hans etterfølgere har håndtert Russland og eurosamarbeidet.

Jahn Otto Johansens portrett av Helmut Kohl fra 1998. Kohl døde i dag, 87 år gammel
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt