NRK Meny
Normal

Opprørere trekker seg tilbake ved Ras Lanuf

Libyske opprørere er tvunget tilbake inn i Ras Lanuf etter harde kamper mot Gaddafis styrker. I og rundt den viktige oljebyen har det vært kraftige eksplosjoner, luftangrep og granatild.

Video Angrep i Ras Lanuf

En stor svart røyksøyle sees over Ras Lanuf. I oljebyen har det i dag vært kraftige angrep.

En Gaddafi-motstander synger og ber på veien

En Gaddafi-motstander synger og ber på veien inn til Ras Lanuf...

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters
Opprørsstyrken avventer angrep onsdag

..mens en annen holder utkikk.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

Flere jagerfly har fløyet over byen uten å angripe, men det er hørt minst fire store eksplosjoner vest i byen, som fortsatt er kontrollert av opprørsstyrkene, opplyser AFPs journalist på stedet.

Eksplosjonene skal skyldes at det er sprengt hull på oljeledninger, og ildsøylene skal ha stått flere hundre meter til værs, melder reporteren.

Opprørsstyrkene inntok den viktige oljebyen Ras Lanuf fredag, og har prøvd å ta seg vestover i landet. Tidligere onsdag sto de 20 kilometer vest for byen, mens regjeringsstyrkene da ikke hadde beveget seg fra Bin Jawad, som de tok kontroll over i går.

Opprørsstyrker på retrett

Like før klokken 16 meldes det at flere titalls libyske opprørsstyrker i en rekke kjøretøyer har trukket seg tilbake inn i oljebyen Ras Lanuf fra stillinger utenfor byen.

Retretten skjer etter uavbrutte artilleri- og flyangrep fra Gaddafi-lojale styrker som pågikk i flere timer i dag.

Tilbaketrekkingen skjedde etter at opprørerne først så ut til å ha fremgang.

– Følg ordre!

AFPs reporter meldte tidligere i dag at 200 opprørere var sett langs veien mellom de to byene, men at de da forholdt seg rolig.

– Gaddafis styrker er i Bin Jawad. De okkuperer moskéen og skolen. Vi kommer ikke til å angripe foreløpig, sier opprøreren Mohammed.

Ifølge reporteren nektet opprørsstyrkene å slippe utenlandske journalister forbi den siste kontrollposten vest for Ras Lanuf av «sikkerhetsmessige årsaker».

Han fortalte også at opprørere ble samlet der tidligere i dag, der de fikk beskjed om å holde seg rolige.

– Følg ordre, gjør som dere blir befalt, ikke gjør noe som kan skape kaos, fikk de lest opp fra et brev, før han som leste opp, ropte:

– Kamerater, spre dere!

Minst 40 drept i Zawiyah

I byen Zawiyah, fem mil utenfor hovedstaden Tripoli, er flere medlemmer av Gaddafis styrker drept, deriblant en general og en oberst, melder Al Jazeera.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters rullet de Gaddafi-lojale styrkene inn i Zawiyah i dag, mens opprørerne var tvunget til å trekke seg tilbake. En lege opplyser at minst 40 personer er drept i kampene i byen i dag.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt