Hopp til innhold

Nicolas var fanget hos IS i ti måneder

– Det var som på film. Flere menn hoppet ut av en bil. Det hele var over i løpet av ti sekunder, sier Nicolas Hénin til NRK. Den franske krigskorrespondenten ble kidnappet av Den islamske staten, IS, i juni i fjor.

Nicolas Hénin

Han skulle bare være journalist i Syria, men det endte med ti måneder som IS-fange for franske Nicolas Hénin. Der ble han både kjent med amerikanske James Foley, som nå er drept, og Mehdi Nemmouche, som senere ble mannen som drepte fire mennesker ved et jødisk museum i Brussel.

Foto: Nicolas Hénin

Journalist i Syria

Livet som journalist i Syria var farlig, og det endte til slutt med at Hénin ble kidnappet av IS.

Foto: Nicolas Hénin

Det ble starten på et langt mareritt. I ti måneder satt han i fangenskap, sammen med blant annet den amerikanske journalisten James Foyley, som ble drept i august. Foley ble en venn og Hénins beste cellekamerat.

  • I Urix onsdag kan du se et lengre intervju med Hénin.

– Alt i alt var vi 23 fanger. Vi ble holdt i underjordiske celler. Deler av tiden var vi lenket sammen, forteller Nicolas Hénin.

Hénin ønsker ikke å gå i detalj. Om torturen. Om fangevokterne som slo og mishandlet. Om traumet ved å ikke vite om du skal leve eller dø. Og han er redd. Redd for at noe han sier kan irritere IS og få farlige konsekvenser for dem som fortsatt holdes fanget under jorden.

– De er profesjonelle kidnappere, men de er litt fortapt, sier Hénin om jihadistene i IS.

FRANCE-SYRIA-CONFLICT-KIDNAP

Nicolas Hénin ble mottatt av familien sin da han 20. april i år vendte tilbake til Frankrike. Ti måneder tilbrakte han som IS-fange i Syria.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp

Hénin og tre andre franske journalister ble løslatt i april i år. Siden da er det publisert fire videoer som viser drap på utenlandske journalister og hjelpearbeidere, ikledd oransje fangedrakter, på kne foran sin bøddel: James Foley, Steven Sotloff, David Haines og Alan Henning.

Flere av dem var fanget sammen med Hénin.

Flere er fortsatt kidnappet

Den tidligere soldaten og hjelpearbeideren, Abdul-Rahman Kassig, er i en tidligere video pekt ut som nestemann på listen. Hjemme i USA har foreldrene kommet med en bønn om at livet til sønnen deres blir spart.

Denne uken kom en ny video av den britiske fotografen og journalisten, John Cantlie, som ble kidnappet sammen med Foley i november 2012.

I videoen går en svartkledd Cantlie rundt som en utenrikskorrespondent i det som hevdes er byen Kobani, og sier IS har vunnet slaget om byen mot kurdiske og amerikanskledede styrker.

– Denne nye videoen har gjort meg optimistisk. Jeg tror han har en sjanse til å redde livet. Det virker som IS ønsker Cantlie som et vitne, som en til å fortelle verden om det de gjør, sier Hénin.

Selv har Hénin vært sparsom med opplysninger om hvordan han selv og tre franske kolleger ble løslatt tidligere i år. Men i et intervju med BBC forteller Hénin at noen land er villige til å forhandle om løslatelse med IS. Andre, som USA og Storbritannia, er det ikke.

Franskmannen som ble terrorist

BELGIUM-SHOOTING/ A federal crime scene investigator enters the Jewish Museum in Brussels

24. mai i år ble fire personer drept i en skyteepisode i dette jødiske museet i Brussel. Drapsmannen skulle senere vise seg å være Hénin sin fangevokter.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Den 24. mai i år gikk en ung franskmann inn på Det jødiske museet i Brussel og begynte å skyte vilt rundt seg. Mannen hadde på seg caps og ryggsekk. I hånden bar han en Kalashnikov. I blodbadet som fulgte ble fire personer drept. Sjokkerte vitner fortalte om hvordan de først trodde skuddsalvene var fyrverkeri.

Den antatte gjerningsmannen ble senere pågrepet i Marseilles i Frankrike og identifisert som 29 år gamle Mehdi Nemmouche.

For Nicolas Hénin var den antatte terroristen et kjent ansikt. Han identifiserte ham som fangevokteren som hadde passet på dem under jorden i Raqqa i Syria.

Franskmannen Nemmouche skal ha vervet seg til å krige med IS og reist til Syria i 2013. Blant fangene fikk Nemmouche tilnavnet «Abu Omar the hitter». Når han ikke slo, nynnet han, sies det om Nemmouche.

FRANCE-BELGIUM-CRIME-EXTRADITION-JEWS-RELIGION-FILES

Mehdi Nemmouche er pekt ut som mannen som drepte fire personer ved et jødisk museum i Brussel i mai. Han var også Hénins fangevokter.

Foto: STR / Afp

Hénin har tidligere beskrevet ham som en pr-kåt sadist, som en mann som gleder seg til sin egen rettssak kommer opp. En som skrøt av at han angivelig skal ha voldtatt og drept en kvinne og hennes baby i Syria.

Nemmouche skal også ha skrytt av sine planer om et angrep på hovedgaten Champs-Élysées i Paris på Frankrikes nasjonaldag 14. juli.

Nå sitter Nemmouche fengslet i Belgia og venter på rettssaken, anklaget for terror og drap på fire mennesker.

De risikerer livet

Nicolas Hénin har alltid hatt en brennende interesse for Midtøsten. På skolebenken studerte den unge Henin arabisk og Egypts skjøre fred med Israel. Siden ble han en reisende i brennbare konflikter. Han var i Irak i 2002, han dro til Jemen, Somalia, Libya og Syria.

– Jeg ble korrespondenten for den siste sjansen. Den alle redaktører ringte til når ingen andre ville reise inn, sier Hénin.

Det var i juni 2013 var Hénin i byen Raqqa i Syria, selve hovedsetet til Den islamske staten.

– Det ingen visste var at Syria i det stille var i ferd med å bli en dødsfelle for utenlandske journalister, forteller Hénin. På den tiden var allerede 20 journalister kidnappet. Men hendelsene ble dysset ned og ikke gjort allment kjent.

– Enten var det arbeidsgiver, familien eller staten som ba om at det ble holdt hemmelig, av hensyn til sikkerheten til den som var tatt. Problemet for oss var at ingen av oss visste hvor farlig det var blitt. Informasjonen ble holdt skjult. Ingen ante hva som var i ferd med å skje, sier Hénin.

Svarte hull

Nå er verden blitt smertelig klar over IS´ brutalitet. Syria er blitt for farlig for utenlandske journalister og hjelpearbeidere. Områdene som IS kontrollerer blitt som svarte hull nyhetsmessig, ifølge organisasjonen Reportere uten grenser.

IS innfører et informasjonsdiktatur. Medier stenges, lokale og utenlandske journalister trues, kidnappes og drepes. De fleste er tvunget til å dekke begivenhetene fra avstand.

Å jobbe i Syria eller Irak er i visse områder med livet som innsats. Resultatet er at verden ikke får vite hva som skjer. Vold, overgrep og krigsforbrytelser foregår i det skjulte.

For Nicolas Hénin er prisen ikke verdt å betale.

– Som familiefar har jeg stilt meg spørsmålet om jeg kan fortsette jobben min. Det er ikke særlig rasjonelt. Det er farlig.

– Er det i det hele tatt mulig å jobbe som journalist i land som Syria?

– Det er mulig. Men du må vite at du tar en risiko, sier Hénin.

SISTE NYTT

Siste nytt