Hopp til innhold

Han som ville vinne verdensfreden

Med filmstjerner som støttespillere har Jeremy Gilley fått til det FN og verdens ledere ikke har klart: Å skape en internasjonal fredsdag hvor våpenene legges ned og korridorer i konfliktområder åpnes.

Jude Law og Jeremy Gilley

Den britiske skuespilleren Jude Law ble en av Gilleys nærmeste støttespillere i prosjektet Peace One Day - den verdensomfattende fredsdagen som markeres i dag.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Sudans president Omar Al Bashir slipper fri en fredsdue under en markering i Khartoum

Sudans president Omar Al Bashir slipper fri en fredsdue under en markering av Den internasjonale fredsdagen i Khartoum.

Foto: ASHRAF SHAZLY / Afp

Å sikre internasjonal fred og sikkerhet har alltid vært FNs hovedoppgave, men veien er smal, porten trang og resultatene varierende.

Britiske Jeremy Gilley hadde likevel en ide. Å få en internasjonal årlig fredsdag, Peace One Day.

En våpenfri dag

Historien om Jeremy Gilley begynner i 1998, da den unge britiske filmskaperen gikk i gang med sitt livs prosjekt. I en lånt dress og bestefars gamle slips satte den unge gutten seg på flyet til New York for å møte FN.

Han var lei av å dokumentere vold, og lei av å føle seg maktesløs.

– Jeg fikk ideen fordi jeg var skremt og bekymret over verdens utvikling, sier Jeremy Gilley til NRK.

Jeremy ville dokumentere fred. Men for å gjøre det trengte han en fredsdag, en dag i året hvor alle parter legger ned våpnene slik at humanitær hjelp kan nå frem til de mange fanget i skuddlinjen.

En FN-dag var målet.

Afghanske gutter leker med ballonger under den internasjonale fredsdagen i Kabul

Afghanske gutter leker med ballonger under markeringen av Den internasjonale fredsdagen i Kabul tirsdag.

Foto: MASSOUD HOSSAINI / Afp

Verden lyttet

– Jeg hadde egentlig ingen kvalifikasjoner for oppgaven, visste ingenting om irrgangene i internasjonal politikk. Den største utfordringen var selvsagt å finne ut hvordan jeg kunne nå frem. Hvordan få inntreden i FN og få alle FN-landene med på en dag med våpenhvile overalt?

Jeremy Gilley

Jeremy Gilley under ett av sine besøk i Afghanistan.

Uten akademisk bakgrunn eller kunnskap om internasjonal politikk gikk filmskaperen i gang, med penn, papir og kamera. Mors gjesteværelset ble forvandlet til kontor, mens far stilte som regnskapsfører.

Selv la Jeremy ut på ferden for å overbevise statsledere og tidligere fredsprisvinnere verden rundt om at dagen var verd å kjempe for. Han fikk raskt støtte, blant annet fra FNs daværende høykommisær for menneskerettigheter, Mary Robinson.

Studenter malte yin-yang-symbolet i ansiktet i Kathmandu

Studenter malte yin-yang-symbolet i ansiktet i Kathmandu tirsdag.

Foto: SHRUTI SHRESTHA / Reuters

Også Dalai Lama og en rekke andre støttespillere kastet seg inn i kampen, og med Costa Rica og Storbritannia i ryggen ble dagen til klubbet gjennom til realitet i FN 7. september 2001.

Tre år med blodslit hadde ført frem.

– Det var fantastisk og helt utrolig. Det var den beste dagen i mitt liv, sier Jeremey.

Terrordagen

Fire dager etter skulle fredsdagen lanseres av daværende generalsekretær Kofi Annan utenfor FN bygningen i New York.

Datoen var 11. september 2001. Lanseringen kokte bort i kaoset etter terrorangrepet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Clara Eugenia Pedraza (t.v.), UNIFIL-gen.maj. Alberto Cuevas og Libanons gen.maj. Abed A. Shehaitli

Clara Eugenia Pedraza (t.v.), UNIFIL-generalmajor Alberto Cuevas og Libanons generalmajor Abed Alrahman Shehaitli slipper fri hvite fredsduer under markeringen av Den internasjonale fredsdagen ved UNIFIL-basen i Naqoura sør i Libanon.

Foto: ALI HASHISHO / Reuters

– Det vi alle hadde vært vitne til, gjorde meg enda mer bestemt om at vi trengte en internasjonal fredsdag. En dag hvor alle samarbeider, hvor våpenene legges ned.

FN hadde valgt datoen 21. september. Men fredsdager kom og gikk i flere år uten at krigshandlinger stilnet eller verden våknet til Jeremys budskap. Pressen uteble, og således verdens oppmerksomhet.

Jeremys kampanjer nådde ikke frem og sparebøssen var snart tom. Noe måtte gjøres, og en bekjent av Jeremy fikk en ide. Han ville introdusere Jeremy for en venninne. Han mente hun kunne hjelpe.

Angelina Jolie

Angelina Jolie under premieren på filmen om Peace One Day i 2005.

Foto: STRINGER/USA / REUTERS

– Hei, hvordan kan jeg hjelpe?

I døren hos Jeremy sto ingen ringere enn skuespilleren Angelina Jolie. Jeremy hadde endelig fått agnet som pressen ikke klarer å la være å bite på.

Afghanistan nøkkelen

Etter pressekonferansen i New York begynte ting å rulle og Jeremy skulle få sin viktigste støttespiller til dags dato. Den britiske skuespilleren Jude Law.

Men hvordan skulle de markere fredsdagen på en måte som viste at det nyttet. Hvordan skulle de slå kynikerne i hodet med handling. Roshan Khadiri i UNICEF hadde en ide:

Stans krigen i Afghanistan i en dag slik at vi kan poliovaksinere barna. Det må til og med Taliban gå med på, mente hun. Året var 2008.

Med Jude Law i spissen klarte Jeremy det få hadde trodd var mulig. Å få flere tusen barn vaksinert i Afghanistan.

– Med Talibans medvirkning la krigerne ned våpenene og 1,4 millioner barn ble vaksinert mot polo, 10.000 av dem i konfliktområdene, sier Jeremy.

Stjernehjelp

Den unge britiske filmskaperens ide er nå blitt en global kampanje og flere stjerner enn Law og Jolie er kommet til. Blant dem som er slått seg med, er Mikhail Gorbatsjov.

Sharon Stone og Jeremy Gillley

Sharon Stone er en av årets støttespillere.

Foto: PATRICK KOVARIK / Afp

Roger Waters fra Pink Floyd, Lenny Kravitz, Annie Lenox, Bryan Adams og Natasha Bedingfield har alle deltatt og frontet gallakonsertene som holdes hvert år til inntekt for UNICEF.

I år holdes konserten i Paris og to av hovedartistene i kveld er Patti Smith og Vanessa Paradis.

28 internasjonale organisasjoner gjennomfører 88 ulike prosjekter i 31 land: tusenvis av barn skal vaksineres og rent vant og myggnettinger skal deles ut.

Tre dokumentarfilmer, som hver er vist i 80 land, har kommet ut av prosjektet.

– Det er bare helt fantastisk utrolig, sier Jeremey Gilley til NRK - og mener det var verdt alle de tolv årene med slit.

Origami i Manilia på Den internasjonale fredsdagen

Origami-fredsduer i Manila på Den internasjonale fredsdagen.

Foto: NOEL CELIS / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt