Haarde kaller rettssaken en farse

Riksrettssaken mot Islands tidligere statsminister Geir Haarde er innledet i hovedstaden Reykjavik. Hovedpersonen selv omtaler rettssaken som en farse, og sier han vil be retten avvise saken.

Geir Haarde

Geir Haarde er tiltalt for rollen han spilte da Islands banksektor kollapset

Foto: STOYAN NENOV / REUTERS

Haarde er tiltalt for rollen han spilte da Islands banksektor kollapset. Den tiltalte kom noen minutter før rettssaken ble formelt innledet.

Han virket munter, og sa han ville be retten avvise saken. Haarde insisterer på at rettssaken er en politisk farse, og mener den er drevet fram av gamle politiske motstandere.

Flere av Haardes partikollegaer i det konservative Selvstendighetspartiet har møtt fram for å følge den spesielle riksrettsaken.

Manglende evne til å kontrollere bankene

Haarde har fått hard medfart i en statlig utredning om hva som skjedde under den økonomiske krisen på Island i 2008.

Bankkrisen kastet Island ut i en dyp finansiell krise og resesjon, og verdien av den islandske kronen var nesten i fritt fall. Haarde har fått kritikk for manglende vilje og evne til å kontrollere bankene.

Det er måten han styrte landet på fram mot finanskrisen som er årsaken til at det blir innledet riksrettssak.

Hevder anklagen er mangelfull

Rettssaken holdes i Det islandske kulturhus i Reykjavik. Lokalet ble valgt fordi man anså det som stort nok til å romme alle involverte parter, publikum og pressefolk.

Haardes forsvarer, Andri Arnason, sa til retten at saken mot den tidligere statsminister ikke har blitt ordentlig etterforsket, og at anklagen er mangelfull og at loven i seg selv er uklar.

Ifølge nyhetsbyrået EBU har verken Arnason eller Haarde fått innsyn i alle dokumentene i saken.

Risikerer fengsel og bøter

De folkevalgte på Island stemte med 33 mot 30 stemmer for å stille Haarde for Landsdomur, som er en spesialdomstol som ble opprettet i 1905 for å håndtere saker mot medlemmer av regjerngen som er mistenkte for lovbrudd. Haarde er den første personen som stilles for Landsdomur.

Da han ankom rettssaken, sa Haarde til nyhetsbyrået AFP at han ikke har bestemt seg for om han vil komme med en uttalelse etter dagens høring.

– Jeg tenker på det, sa han.

Haarde risikerer høye bøter og fengsel dersom han blir funnet skyldig i anklagene.

SISTE NYTT

Siste nytt