Gu Kailai innrømmer giftdrap

Den politisk mest følsomme rettsaken i Kina på over 30 år, ble unnagjort på én dag. På tiltalebenken satt Gu Kailai, kona til en av Kinas mest profilerte og karismatiske politikere.

Gu Kailai

Gu Kailai møtte selv i retten i dag. Drapet på briten Neil Heywood som Gu Kailai innrømmer å stå bak, har ringvirkninger helt inn i Kinas partiledelse.

Foto: CCTV / Afp

Rettssaken i dag, den mest pikante siden oppgjøret med «firerbanden» etter Maos død, er hittil siste kapitel i historien om den politiske stjernen Bo Xilai.

Dette er også det kapitelet som kan slutte med at hans ektefelle blir dømt til døden.

Gu Kailai er en kjent forretningsadvokat, som internasjonalt har vunnet rettssaker på vegne av kinesiske selskap. Hun er også datter av en revolusjonær general.

Mannen Bo Xilai er sønn av Bo Yibo, en av de såkalte «åtte udødlige» kommunistlederne som preget kinesisk politikk helt til langt ut på 1990-tallet.

Det er altså en familie tilhørende Kinas og Kommunistpartiets ypperste elite som nå har falt, et fall som politisk ryster landet.

Rettssaken i dag ble derfor fulgt med interesse over store deler av verden.

Cyanid i vannet

Neil Heywood

Neil Heywood var en britisk forretningsmann som slo seg opp på grunn av gode forbindelser.

Foto: STRINGER/CHINA / Reuters

Verken Gu Kailai eller hennes forsvarere bestred tiltalen på overlagt drap da den ble lagt frem i retten, noe som betyr at hun tilstår å ha forgiftet den britiske forretningsmannen Neil Heywood, en venn og fortrolig av familien.

Heywood ble funnet død på et hotell i Chongqing, som ligger i Sichuan-provinsen, i november i fjor.

De første offisielle forklaringene på Heywoods dødsfall var hjerteinfarkt og selvforskyldt alkoholforgiftning. Den egentlige årsaken er cyanid.

Gu Kailai møtte Heywood på Nanshan Lijing Holiday Hotel kvelden 13. november. Det var Gu som hadde bedt ham om å komme til hjembyen for et møte.

Hennes assistent Zhang Xiaojun ble til alt overmål sendt til Beijing for å følge briten på turen.

Heywood skal ha blitt kraftig skjenket på vin, og da han sterkt beruset kastet opp og bad om vann, helte Gu Kailai cyanid-blandingen, som hun hadde bedt Zhang Xiaojun ta med, i vannet og gav til Heywood.

Hjerte som sentralt bevis

Det eneste fysiske beviset i rettsaken er Neil Heywoods hjerte.

Dette skal politisjefen i Chongqin, Wang Lijun, ha fått skåret ut og tatt med seg da han la på flukt fra ekteparet Bo Xilai og Gu Kailai.

Wang Lijun var en viktig person i Bo Xilais arbeid med å bygge seg opp til en av Kinas sterkeste ledere.

Wang Lijun var den harde politimannen som raidet bordeller og brøt ned den lokale mafiaen, mens hans øverste sjef, Bo Xilai, fremstod som den handlekraftige partisekretæren og lederen som ryddet opp i kriminalitet og korrupsjon i Kinas største og raskest voksende by.

Bo Xilai and Wang Lijun

Bo Xilai and Wang Lijun fra den gangen de var et radarpar i Chongqing.

Foto: STRINGER/CHINA / Reuters
Bo Xilai og Gu Kailai

Bo Xilai og kona Gu Kailai var et mektig ektepar.

Foto: STRINGER/CHINA / Reuters

En mann flere mente burde få plass i politbyråets stående komité som Kommunistpartiet skal velge på partikongressen senere i høst. Det er denne komiteen av ni menn som bestemmer alt i Kina.

Det var en dag sent i januar i år at Bo Xilai forstod at denne ambisjonen var truet.

Politisjefen Wang Lijun stod på kontoret hans. Bo Xilai var taus. Han bad om tid til å tenke seg om.

Wang hadde nettopp fortalt Bo at hans kone kunne knyttes til drapet på Neil Heywood og at dette var en sak som han ikke ville klare å dekke over.

Wang Lijun rådet Bo Xilai til å reagere overfor sin kone.

Bo Xilai reagerte med å avsette Wang Lijun.

Politisjefen skjønte raskt at han var i fare og flyktet, men altså ikke før han hadde sikret seg britens hjerte.

Han endte opp på det amerikanske konsulatet i Chengdu, hvor han angivelig skal ha bedt om beskyttelse og søkt om asyl.

Utenfor stod sikkerhetspoliti fra Chongqing som Bo Xilai sendte et godt stykke utenfor provinsgrensen for å stanse sin tidligere politisjef før han fikk sagt for mye.

Til slutt ble Wang Lijun overlevert til de sentrale sikkerhetsmyndighetene i Beijing, Bo Xilai suspendert fra sine verv - og hans kone arrestert.

Og skandalen, både for familien og partiet, var et faktum.

Sønnen som motiv?

Gu Kailai skal foruten drapet også ha tilstått økonomiske lovbrudd.

I tiltalen som ble lagt frem i retten pekes det på et mer personlig motiv for drapet - noe som vil gjøre det lettere for myndighetene å unngå altfor mye offentlighet om finansene til familier høyt oppe i det kinesiske makthierarkiet.

Bo Guagua

Bo Guagua under uteksamineringen fra Harvard-universitetet 24. mai i år. Han skal fortsatt oppholde seg i USA.

Foto: BRIAN SNYDER / Reuters

Kilder i politiet har tidligere fortalt at Neil Heywood skal ha forlangt en større andel av pengebeløp som han hjalp ekteparet med å flytte til utlandet og at dette trolig var bakgrunnen for drapet.

Gu Kailai skal ha vært overbevist om at hennes manns rivaler og fiender konspirerte om å drepe ekteparets sønn og at hun drepte Heywood, som hun mente stod i ledtog med fiendene, for å beskytte ham.

Sønnen Bo Guagua, som bor i USA etter at han avsluttet en mastergrad på Harvard-universitetet, har gitt en uttalelse til etterforskerne som trolig kan underbygge tiltalen.

Et personlig motiv kan gjøre dette lettere for domstolen å unngå dødsstraff og i stedet idømme en betinget dødsstraff eller fengsel på livstid.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Zhang Xiaojun

Zhang Xiaojun er tiltalt for medvirkning til overlagt drap. Også han møtte i retten.

Foto: CCTV / Afp

Påvirker partiet

Ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua skal fire politimenn møte for retten på fredag.

De er tiltalt for å ha forsøkt å skjule drapet. Hensikten var å beskytte Gu Kailai.

Begge rettssakene er lagt til Heifei, som ligger hele 126 mil unna Chongqing hvor Bo Xilai fortsatt er populær.

Familien ønsket at to kjente Beijing-advokater skulle representere Gu Kailai, men dette ble avslått og domstolen oppnevnte i stedet to lokale advokater som forsvarere.

Bestrebelsene på å begrense oppmerksomheten rundt rettsaken er ikke minst i Kommunistpartiets interesse tre måneder før partikongressen skal velge landets ny ledere.

Rettsaken mot Gu Kailai, britiske diplomater i salen

De eneste utlendingene som fikk følge rettsaken var to britiske diplomater. Internasjonal presse slapp ikke inn.

Foto: CCTV / Afp

– Da Kinas borgere fikk vite om de sanne detaljene i denne saken, påvirket dette Kommunistpartiets omdømme og den plassen partiet har i folkets hjerte.

– Saken har påvirket hvordan folk ser på partiet og partiets legitimitet, sier professor i statsvitenskap Yang Zhaohui, ved Beijing universitetet til internasjonale nyhetsbyråer.

Om partiet også klarer å avslutte saken mot ektemannen raskt, er ikke like selvsagt.

Bo Xilai ble fort ekskludert fra partiet og sitter nå fengslet, men er fremdeles ikke helt uten politiske venner.

Foreløpig er han kun anklaget for brudd på partidisiplinen.

SISTE NYTT

Siste nytt