NRK Meny
Normal

Kona til tidligere kinesisk kommunistpartitopp tiltalt for mord

Gu Kailai, kona til den tidligere kinesiske partitoppen Bo Xilai, er tiltalt for å ha myrdet den britiske forretningsmannen Neil Heywood. Hun risikerer dødsstraff.

Neil Heywood, Bo Xilai og Gu Kailai

DRAMA: Gu Kailai (t.h.) var tidligere en innflytelsrik advokat før hun ble utpekt som mistenkt for drapet på Neil Heywood (t.v.). Mannen henens, Bo Xilai (i midten), var en av Kinas mest lovende politiske ledere før han ble avsatt i mars i år.

Foto: NTB Scanpix

Gu Kailai tiltales sammen med hushjelpen Zhang Xiaojun, melder det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua, som siterer landets myndigheter.

Da Gu ble utpekt som mistenkt i saken i februar i år, sendte det sjokkbølger gjennom Kinas maktsirkler.

Måneden etterpå ble mannen Bo Xilai avsatt fra lederstillingen for kommunistpartiet i storbyen Chongqing. I april ble Bo utestengt fra parties toppsjikt, og med det var karrieren til en av Kinas mest lovende politiske ledere brått over.

Bo Xilai og kona Gu Kailai

TAUSE: Verken Bo eller kona har vist seg i offentligheten etter at han ble avsatt. De har ikke hatt noen mulighet til å svare på anklagene mot dem.

Foto: STRINGER/CHINA / Reuters

Gu Kalai var på sin side en innflytelsrik advokat før saken.

«Forgiftet»

Det har hittil ikke blitt offentliggjort noen detaljer om drapet, bortsett fra at statlige kinesiske medier har opplyst at Heywood ble drept etter en «økonomisk uoverensstemmelse» mellom Heywood og Gu Kailiai.

Heywood var en bekjent av paret, og hadde et forretningsforhold til dem.

Den britiske forretningsmannen ble forgiftet etter at han truet med å offentliggjøre en plan som kona til en kinesisk leder hadde om å flytte penger utenlands, opplyste to kilder med kjennskap til politiets etterforskning til Reuters i april.

(Saken fortsetter under bildet)

Video Bo Xilai og fallet fra makten

SE VIDEO: Bo Xilai og fallet fra makten.

Risikerer dødsstraff

Gu har vært i politiets varetekt i flere måneder, og har lenge vært mistenkt i saken.

Det er ikke offentliggjort datoer for når rettssaken skal foregå. Men advokat Shen Zhigeng, som har blitt hyret inn av familien, sier til nyhetsbyrået Reuters at den sannsynligvis vil finne sted 7.-8. august.

Kinas partistyrte domstoler avgjør sjelden saker i favør av tiltalte, og Gu og Zhang risikerer dødsstraff.

Verken Bo eller kona har vist seg i offentligheten etter at han ble avsatt. De har ikke hatt noen mulighet til å svare på anklagene mot dem.

Viser seg ikke

Det var antatt at 62-årige Bo, som ledet kommunistpartiet i Chongqing sørvest i Kina før han ble avsatt, siktet seg inn mot en lederposisjon i partiet på nasjonalt plan.

Bos avsettelse har ført til usikkerhet rundt kommunistpartiets vanligvis så hemmelighetsfulle og nøye koreograferte prosess med å velge et nytt lederskap. Enkelte har kalt situasjonen som har oppstått for den verste politiske krisen siden massakren på Den himmelske freds plass i 1989.

Tilhengere av Bo, på venstresiden i kommunistpartiet, har forsvart ham som en som kunne ha skapt en ny vei for Kina. Mange ser ham som et uskyldig offer for en sammensvergelse.

Kommunistpartiet skal avholde den 18. partikongressen senere i år. President Hu Jintao og statsminister Wen Jiabao vil fratre sine poster i starten av 2013. Trolig vil visepresident Xi Jinping ta over for Hu som president.

Bo Xilai

USIKKERT: Avsettingen av Bo Xilai har ført til usikkerhet rundt kommunistpartiets vanligvis så hemmelighetsfulle og nøye koreograferte prosess med å velge et nytt lederskap.

Foto: JASON LEE / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt