Hopp til innhold

Greske parlamentet mislyktes nok en gang

For andre gang på en uke klarte ikke det greske parlamentet å bli enige om en ny president. Nå har de greske parlamentarikerne ett forsøk til før det kan bli nyvalg.

EUs miljøkomissær Stavros Dimas

Hellas' statsminister Antonis Samaras ønsker EUs tidligere miljøkommissær Stavros Dimas som landets neste president. Om en uke er siste mulighet for å få nok stemmer bak kandidaten.

Foto: OLIVIER MORIN / Scanpix/AFP

Hellas sin statsminister Antonis Samaras lyktes ikke å samle nok stemmer bak sin presidentkandidat, da det ble stemt i dag.

Mangler 12 stemmer

Til sammen mangler det nå 12 stemmer for at Samaras-kandidaten Stavros Dimas kan kalle seg Hellas nye president.

– Det nødvendige flertallet er ikke oppnådd, og dermed vil avstemningen bli gjentatt for tredje gang, sa parlamentspresident Evangelos Meimarakis.

Det var ikke ventet at Dimas kom til å få de 180 stemmene som kreves, men med 131 blanke stemmer ved dagens avstemming så kan noen flere vippe over på Dimas sin side ved neste valg den 29. desember.

Mot to nyvalg på ett år

Hvis parlamentet ikke klarer å velge en president innen utgangen av året så må det gjennomføres nyvalg i det kriserammende landet innen utgangen av februar. Noe som kan styrke det venstreorienterte Syriza-partiet som for øyeblikket leder på greske meningsmålinger og som ønsker mindre EU-styring i landet som fortsatt sliter med ettervirkningene av finanskrisen.

Både det venstreorienterte partiet og tidligere regjeringspartiet Demokratiske Venstre og det høyreorienterte partiet Uavhengige grekere har hele tide gjort det klart at de ikke kommer til å stemme på Samaras sin kandidat.

Nyvalg kan føre til at landets budsjettreform bli reversert, noe både finansmarkedet, EU og det internasjonale pengefondet frykter. Det vil i tilfelle være det andre nyvalget på under ett år.

SISTE NYTT

Siste nytt