Grensevakter drepte japansk fisker

Japan protesterer etter at russiske grensevakter skjøt og drepte en japansk fisker i dag og tok en japansk fiskebåt i arrest.

Den japanske utenriksministeren Taro Aso kommenterer drapet på den japanske fiskeren.
Foto: Toru Yamanaka / Scanpix/AFP

Skytingen skjedde i morges i omstridt farvann mellom Russland og Japan øst for den japanske øya Hokkaido. Den japanske fiskebåten med fire mann om bord drev krabbefiske i området.

- Vi har fått rapport om at det ble skutt mot fiskebåten og at en av de fire om bord ble drept, sier en japansk talsmann. Fiskebåten ble oppbrakt av den russiske patruljebåten og tauet til en av de fire øyene som både Japan og Russland krever suverenitet over.

Krever løslatelse

Japan kaller Russlands ambassadør i Tokyo, Mikhail Galuzin, inn på teppet og protesterer mot skytingen og arrestasjonen. Japan krever også at mannskapet og fiskebåten umiddelbart blir løslatt. - Vi kan på ingen måte akseptere at slikt skjer i japansk farvann, sier en talsmann for japansk UD.

50 år siden

Det er vanlig med krangel om fisket i området, og russiske patruljebåter prøver ofte å oppbringe japanske fiskebåter. Men det er femti år siden en japansk fisker ble skutt av russiske grensevakter.

Sovjetunionen okkuperte de fire øyene, kjent som Sør-Kurilene, på slutten av 2. verdenskrig. Japan og Russland har siden da ikke klart å bli enige om hvem øyene tilhører. Krangelen har ført til at Moskva og Tokyo ennå ikke har undertegnet en formell fredsavtale, 61 år etter at 2. verdenskrig sluttet.

SISTE NYTT

Siste nytt