Godtar at belgisk regjering går av

Belgias Kong Albert II har godkjent at statsminister Yves Letermes regjering går av.

Belgias statsminister Yves Leterme

Belgias statsminister Yves Leterme.

Foto: FRANCOIS LENOIR / REUTERS

Avskjedssøknaden ble levert i forrige uke.

Statsministeren oppsøkte kong Albert med sin avskjedssøknad etter at et av regjeringspartiene trakk seg, og regjeringens parlamentariske flertall krympet til to, til 76 av de 150 medlemmene.

- Truer Belgias rolle

Da statsminister Ylves Leterme leverte inn sin avskjedssøknad, hadde han regjert i fem måneder.

Kongen ville ha betenkningstid før han aksepterte i dag. Han har bedt regjeringen fortsette i en overgangsfase. Kong Albert har tidligere nektet å godta slike søknader. Han mener at en politisk krise truer Belgias rolle i Europa.

Fransk og flamsk

Belgia har i flere år hatt store problemer med å få levedyktige regjeringer, særlig på grunn av motsetningene mellom de frankstalende og de flamsktalende partiene. Denne striden ligger også til grunn for dagens regjeringenskrise.

Regjeringen har bestått av to partier fra det flamsktalende Flandern og tre partier fra det fransktalende Vallonia. Det var det flamske partiet Open VLD som trakk seg fra regjeringen i forrige uke. Bakgrunnen var en strid om deling av et valgdistrikt i området rundt Brussel.

Krisen skjer bare vel to måneder før Belgia 1. juli etter planen skal overta formannskapet i EU for andre halvdel av 2010

SISTE NYTT

Siste nytt