Hopp til innhold

Kongressmedlem: Ikke tilfeldig at dette stedet ble angrepet

En amerikansk statsborger av afghansk opprinnelse skal stå bak det som skal være den verste masseskytingen i USAs historie. 50 personer ble drept i angrepet og 53 er innlagt på sykehus, sier politiet.

Orlando

ETTERFORSKER: Det er FBI som leder etterforskningen etter at en mann avfyrte skudd på en homseklubb i Orlando. 50 mennesker mistet livet.

Foto: KEVIN KOLCZYNSKI / Reuters

Natt til søndag fikk politiet meldinger om at skudd var avfyrt inne i den populære homseklubben Pulse i Orlando i Florida. 50 mennesker mistet livet i det politiet kategoriserer som en masseskyting og en gisselsituasjon. Tre timer senere var situasjonen avklart og gjerningsmannen ble drept i skuddveksling med politiet.

– Jeg tror ikke det er tilfeldig at dette stedet ble angrepet, siden det er en homoklubb. Det kan godt hende det vi så i natt, var et fryktelig eksempel på hatkriminalitet, sier kongressmedlem Alan Grayson.

Grayson bekrefter at gjerningsmannen er identifisert som 29 år gamle Omar Mateen.

Omar Mateen

Omar Mateen

Han sier at Mateen var amerikansk statsborger, men at flere av hans familiemedlemmer ikke er det.

Politiet jobber med en varebil som de tror gjerningsmannen har parkert utenfor nattklubben.

Alle ofrene er nå ute av lokalene til nattklubben. 50 personer ble drept i angrepet. 53 er innlagt på sykehus, sier politiet. Det innføres unntakstilstand i Florida og Orlando.

Orlando skyting, femti døde

– En tragedie

– Det store antallet drepte og ofre gjør at arbeidet vil ta tid, sier John Mina i Orlando-politiet.

Han sier også at det er uklart hvor mange som ble drept da gjerningsmannen begynte å skyte mot folkemassen på nattklubben, og hvor mange som kan ha blitt skutt under selve gisselsituasjonen.

– Dette er helt forferdelig. 50 ofre i ett angrep. Det er en av de verste tragediene vi har sett, sier Mina og fortsetter:

– Dette er en tragedie, ikke bare for Orlando, men for hele landet. Det er en tragedie som kunne skjedd hvor som helst i USA. Alle må være årvåkne og ringe FBI hvis de ser noe mistenkelig, sier Mina.

Pårørende etter skyting i Orlando

PÅRØRENDE: Familie og venner har samlet seg utenfor politiets hovedkvarter i Orlando.

Foto: STEVE NESIUS / Reuters

FBI ser på alle muligheter

Under en pressekonferanse tidligere i dag uttalte spesialagent Danny Banks at masseskytingen blir etterforsket som en terrorhandling, men presiserer at det er vanlig å gjøre det når det er så mange ofre.

På spørsmål om drapsmannen hadde en tilknytning til radikale miljøer, forteller politiet at de har grunn til å se nærmere på det.

– Vi ser på alle muligheter. Vi har opplysninger som peker på at han har ideologisk tilknytning til det miljøet, men vi kan ikke slå det fast nå. Det er noe vi undersøker, sier en talsmann for FBI.

– Amerikansk statsborger

Politiet opplyste under den første pressekonferansen klokken 13 norsk tid at de må undersøke hvem denne personen er, om han jobbet alene eller om han var del av noe nettverk. De vil også se nærmere på om han var det som kan kategoriseres som «en ensom ulv».

Det er FBI som leder etterforskningen. De sier det ikke foreligger noen umiddelbar trussel om nye angrep i Orlando.

Politiet sier gjerningsmannen fremsto som organisert og godt forberedt, og var bevæpnet med et gevær og et håndvåpen. I tillegg skal politiet ha funnet en mistenkelig gjenstand de vil undersøke nærmere.

Flere kritisk skadd

Sykehuset jobber fortsatt med å komme i kontakt med ofrenes pårørende.

Flere av ofrene er kritisk skadd, opplyser en talsmann for sykehuset i Orlando. Flere har blitt operert i løpet av dagen. Sykehuset opplyser at de trenger blodgivere etter hendelsen.

– Jeg ber alle i det muslimske miljøet som kan sitte på noe informasjon, om å ta kontakt med FBI for å dele det dere vet. Jeg ber også religiøse ledere fra andre trosretninger om å be for ofrene og deres familier i denne vanskelige tiden, sier en imam som deltar på pressekonferansen.

SISTE NYTT

Siste nytt