NRK Meny
Normal

Generalstreik lammer Portugal

Nesten all transport i Portugal står stille etter at hundretusener av arbeidere startet en 24-timers generalstreik i protest mot enda en krisepakke.

Kø i Lisboa

Lang kø av passasjerer ved bussholdeplassen utenfor togstasjonen Cais do Sodre som ventet forgjeves på bussen torsdag formiddag.

Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / Afp

Nesten alle landinger og avganger fra flyplassen i Lisboa er stoppet, den moderne metroen i byen står stille og bare noe få av fergene som krysser Tagus-elven går torsdag.

Der er noen av de mest synlige resultatene av at landets to største fagforeninger, CGTP og UGT, tok ut alle sine medlemmer i en 24-timers generalstreik.

– Streiken er et offer til landets beste, sa generalsekretæren i CGTP, Manuel Carvalho da Silva, til nyhetsbyrået AFP.

Senere i dag er det planlagt et trettitalls massedemonstrasjoner rundt om i landet.

Mister to månedslønner

Streiken kommer etter at sentrumshøyre-regjeringen til statsminister Passos Coelho har lagt frem et tøft statsbudsjett for 2012.

Krisepakken er et av kravene eurolandene og Det internasjonale pengefondet (IMF) har satt for å gi Portugal nye lån og blir trolig vedtatt av nasjonalforsamlingen i neste uke.

Blant det som blir kuttet i krisepakken er en 13. og 14. månedslønn som har gått til statsansatte og pensjonister. Den forsvinner nå for dem som tjener over 1000 euro, rundt 8000 norske kroner, i måneden.

Ansatte i privat sektor får en halv time lengre arbeidsdag, og bevilgninger til skole og helse vil bli utsatt for dramatiske kutt.

– Streiken er et rødt kort til regjeringen for dens handlinger som driver landet til fattigdom, sa generalsekretær Manuel Carvalho da Silva.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mann og grafitti i Lisboa

En mann i Lisboa passerer forbi graffiti som annonserer generalstreiken.

Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / Afp

Håper på over tre millioner

Da fagforeningene kalte inn til generalstreik for ett år siden deltok rundt tre millioner, en svært høy andel i et land med en befolkning på 10,7 milioner.

– Alt tyder på at det blir større deltagelse enn under den forrige generalstreiken, sier Joao Proenca i fagforeningen UGT.

Statsminister Passos Coelho har sagt at kuttene er enda kraftigere enn det EU krever, men sier at de er nødvendige for å nå de målene som er satt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Busser i Lisboa

Bussene sto fortsatt stille på oppstillingsplassen i Lisboa torsdag formiddag.

Foto: HUGO CORREIA / Reuters

Nedgraderte kredittverdigheten

I dag har også kredittratingbyrået Fitch senker Portugals kredittverdighet enda et hakk til BB+.

Fitch begrunner det med at landet har høy gjeld, stort underskudd og svake økonomiske utsikter.

Kredittratingbyrået varsler også at det kan hende de vil senke Portugals kredittverdighet ytterligere hvis utsiktene ikke bedrer seg.

Flere land truet

Portugal er et av landene som er hardest rammet av krisen i eurosonen.

De siste dagene har det kommet faretruende signaler også fra de viktigste eurolandene der markedet er skeptisk til om de kan håndterer krisen.

I forrige uke steg renten på franske statsobligasjoner kraftig, og i går klarte ikke Tyskland å selge mer enn halvparten av de statsobligasjonene de la ut for salg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt