Gates ville stenge Guantanamo

I tiden rett etter at han tiltrådte som USAs forsvarsminister, ville Robert Gates stenge fangeleiren Guantanamo, men fikk ikke president Bush med seg.

Robert Gates
Foto: CHERIE A. THURLBY / AP

 

Steng Guantanamo
Foto: ADALBERTO ROQUE / AFP

Gates avløste forsvarsminister Donald Rumsfeld etter republikanernes valgnederlag i november og begynte straks å argumentere for å legge ned Guantanamo-basen på Cuba.

Han mente at leiren nå hadde så dårlig rykte at enhver sak mot fanger der ville bli oppfattet som rettsstridig, skriver avisen New York Times.

Støtte fra Rice

Han skal også ha fått støtte av utenriksminister Condoleezza Rice, men forslaget ble stanset av justisminister Alberto Gonzales og  visepresident Dick Cheney.

I siste instanse gikk også George W. Bush mot forslaget om å lukke leiren, der 385 fanger fortsatt blir holdt tilbake uten lov og dom.

Gonzales var tidligere presidentens øverste rådgiver og arkitekten for en lovgivning som unndro fangene rettigheter de skulle ha hatt i henhold til Genevekonvensjonen.

Kan komme opp igjen

En regjeringstalsmann mener likevel spørsmålet om å stenge leiren  kan komme opp igjen.

- La oss se hva som hender med Gonzales, sier han, men henvisning til en sak som kan føre til at Gonzales vil måtte gå av, enda han tilhører presidentens innerste krets.

Justiskomiteen i det amerikanske senatet godkjente torsdag at noen av  Bushs nærmeste medarbeidere kan stevnes for retten. Godkjenningen kom i forbindelse med en granskning av beslutningen om å avskjedige åtte føderale dommere.

Demokratiske kongressmedlemmer har mistanke om at oppsigelsene av dommerne var politisk motivert, og justisdepartementet har fått kraftig kritikk for å ha gitt villedende informasjon til Kongressen.

SISTE NYTT

Siste nytt