- Du kan se hvem som jobber for Gaddafi på gullklokken

Libyas omstridte leder Muammar al-Gaddafi er kjent for sine kvinnelige livvakter - og sine ukrainske sykepleiere. En av de sistnevnte avslører at de kalte ham «papa» og at favorittretten er kamelkjøtt.

Muammar al-Gaddafi og Galyna Kolotnytska

I åtte år var den ukrainske sykepleieren Galyna Kolotnytska Gaddafis sykepleier og vek sjelden fra hans side. Nå forteller en av hennes kolleger hvordan det var å jobbe for diktatoren.

Foto: HO / Reuters

Det har vært store spekulasjoner rundt forhold mellom Gaddafi og hans team av østeuropeiske sykepleiere, som fulgte ham både hjemme og utenlands.

Spekulasjonene ble ikke færre da amerikanske diplomater omtalte en av dem som «et blondt bombenedslag» og videreformidlet rykter om Gaddafis kvinneerobringer. Diplomatene mente Galyna Kolotnytska trolig var diktatorens elskerinne.

Nå har en av dem, Oksana Balinskaya - som for øvrig er brunette i motsetning til før nevnte Galyna Kolotnytska - latt seg intervjue av den russiske avisen Komsomolskaya Pravda om sykepleiernes forhold til Gaddafi.

Den internasjonale utgaven av Der Spiegel gjengir intervjuet.

Inspisert og godkjent

Hun forteller at hun ble rekruttert til å jobbe for den eksentriske libyske lederen gjennom et bemanningsbyrå i hjemlandet, lei som hun var av lave ukrainske lønninger.

Før jobben ble hennes, ble hun sendt på «audition» til Tripoli. Sammen med andre unge kvinner ble hun stilt fremfor Gaddafi, som tok den enkelte i nøye øyesyn og spurte dem ut om deres medisinske spesialområder.

Oksana Balinskaya ble akseptert og jobbet for diktatoren helt frem til den nåværende krisen startet.

Galyna Kolotnytska

Galyna Kolotnytska kom hjem til Kiev i februar.

Foto: Konstantin Chernichkin / Reuters

Hun snakker fortsatt varmt om sin tidligere sjef, men avviser helt at det var noe utenomfaglig forhold mellom Gaddafi og hans sykepleiere. Heller ikke «det blonde bombenedslaget» som i åtte år ble avbildet ved siden av Gaddafi.

- Galyna Kolotnytska jobbet på sykehuset som eksklusivt tok hånd om Gaddafi-familien. Hun hadde de samme pliktene som alle oss andre - det var fem av oss - men hun var mer erfaren. Det som er skrevet om henne, er uriktig og oppdiktet, sier Balinskaya.

- Det som foregikk, var at vi hadde regelmessige helsesjekker av vår arbeidsgiver, ingenting annet, forteller Balinskaya.

Hun medgir likevel at Kolotnytska hadde en nærhet til Gaddafi som få av de andre hadde.

Men det var likevel den serbiske kvinnen ved navn Draga som var Gaddafis sjefsykepleier og nære fortrolige. Og det var hun som fulgte ham på turene utenlands.

- «Papa» er i bedre form enn mange andre, opplyser hun.

Gullklokke hvert år

Gaddafi har omtalt de libyske opprørerne og borgere som protesterer mot hans regime som «rotter». Oksana Balinskaya gir et annet inntrykk av lederen.

- Vi kalte ham «papa», sier hun. Og forteller om en sjenerøs arbeidsgiver.

Da bildene av Gaddafi som under sin første opptreden i FNs hovedforsamling utvidet taletiden fra 15 minutter til 1,5 timer og rev i stykker FN-charteret på talerstolen, var sykepleiergjengen på shoppingkalas i New Yorks beste butikker - på sjefens regning.

- Du kan se hvem som jobber personlig for Gaddafi på klokken, sier Balinskaya.

For hvert år 1. september, datoen for da han kuppet makten i Libya i 1969, så deler han ut en gullklokke til sine personlige ansatte. Gullklokken lages i Italia og har et bilde av ham selv på urskiven.

Kamelkjøtt og ovner

Den tidligere sykepleieren kan fortelle at favorittretten til den libyske diktatoren er couscous, gjerne sammen med kamelkjøtt eller fårekjøtt. Og som libyere flest liker han italiensk mat, spesielt pasta, noe av det mer bestående Italia som kolonimakt etterlot seg.

Oppvokst som Gaddafi er i en beduinstamme i den libyske ørkenen, er han vant til å ha det varmt. Derfor installeres det ovner i alle rom når han er på turer - spesielt i utlandet.

- «Papa» er en mann av ørkenen og vant til varme, sier Oksana Balinskaya.

Og det skulle saktens være plass til noen ovner i bagasjen når lederen drar på tur.

Balinskaya forteller at det brukte å være tre fly i følget, ett som brakte Gaddafi selv og hans turfølge, det andre fraktet alle tingene han ønsket å ha med seg og det tredje fløy over alle bilene.

Selv håper hun at Gaddafi overlever opprøret og beseirer fienden, og at hun kan vende tilbake til Libya og jobben.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt