Hopp til innhold

Frykter valgskred skal utløse raseri hos stammefrender

NAIROBI (NRK): Uhuru Kenyatta har en overraskende klar ledelse etter valget i Kenya. Frykten er at det skal utløse opptøyer fra motstanderens stammefrender i slummen.

Kenyatta stemmer

Uhuru Kenyatta leder an etter at de første stemmene er talt opp. Men bildet kan fort snu etter hvert.

Foto: SIMON MAINA / Afp

Lars Sigurd Sunnanå, Kenya
Foto: NRK

Etter at en tredel av stemmene etter valget i Kenya er talt opp, går det i retning av at Uhuru Kenyatta kan få over halvparten av stemmene.

Tidlig tirsdag ligger den 51-årige visestatsministeren Kenyatta an til å få 54 prosent av stemmene og en klar ledelse over den 68 år gamle statsministeren Raila Odinga.

Dette er resultatet fra rundt en tredel av valglokalene som er kommet inn, og tallene kan derfor svinge utover dagen.

Spenning i slumområdene

Millioner av mennesker sto i går tålmodig i kø for å avlegge stemme, til tross for flere voldsepisoder i tilknytning til valget som kostet 15 mennesker livet.

Ifølge valgmyndighetene møtte 70 prosent av de over 14 millioner kenyanerne som har stemmerett, opp for å avlegge sin stemme.

Lederen for den offisielle valgkommisjonen i Kenya er svært fornøyd med fremmøtet, spesielt fordi valgdagen i går gikk uten alvorlige sammenstøt, med noen få enkeltunntak.

Spørsmålet nå er hva som vil skje i de store slumområdene i Nairobi dersom Kenyatta tar en så klar seier i presidentvalget som det nå ligger an til.

Svært mange av dem som bor i slumområdene Kibera og Mathare i Nairobi er stammefrender av Raila Odinga, og det kan fort bli alvorlige opptøyer dersom Odinga taper klart.

Kenyanerne håper at valget skal bidra til å gjenopprette Kenyas renommé som et stabilt demokrati etter den blodige, stammebaserte voldsbølgen som kostet over 1200 mennesker livet da resultatet av det forrige valget i 2007 ble kjent.

Det internasjonale samfunnet følger også valget nøye på grunn av bekymring for stabiliteten i et land som er en viktig regional alliert i kampen mot militante islamister.

Forbrytelser mot menneskeheten

Vestlige land er også bekymret for hvordan de skal håndtere en eventuell seier til Kenyatta. Han og visepresidentkandidat William Ruto er tiltalt ved Den internasjonale straffedomstolen for forbrytelser mot menneskeheten.

De to skal ifølge tiltalen begge ha organisert store deler av den blodige volden som brakte Kenya til randen av full borgerkrig etter det forrige valget for fem år siden.

Rettssakene mot dem startet om en måned i Haag.

Anklager om fusk

For å vinne må en kandidat ha over 50 prosent av stemmene. Hvis ingen får 50 prosent, vil de to som får flest stemmer, stille i en annen omgang, trolig i april.

For Odinga kan det være siste sjanse til å bli president etter at han tapte med liten margin til nåværende president Mwai Kibaki.

Valgfunksjonærer i arbeid i Kenya

Valgfunksjonærer i Kenya sorterer stemmesedler etter at valget mandag var avsluttet.

Foto: THOMAS MUKOYA / Reuters

Partiet til Odinga har antydet at de vil klage på resultatet av valget om de taper.

De viser til meldinger om at det foregikk stemmegivning flere timer etter at valglokalene stengte ett sted, at velgere leverte flere stemmesedler et annet sted og det elektroniske systemet sviktet flere steder.

For å hindre en gjentakelse av voldsbølgen sist har en ny og respektert valgkommisjon tatt i bruk mer teknologi for å hindre juks, gjort opptellingen raskere og økt åpenheten rundt valget.

Likevel ble det registrert flere tilfeller av vold, blant annet et granatangrep i Garissa ved grensa til Somalia, en skyteepisode ved Garissa og en bombe ved Mandera.

Også i Mombasa var det et angrep der flere politifolk ble drept.

SISTE NYTT

Siste nytt