Fordømmer ny nordkoreansk missiltest

FNs sikkerhetsråd innkaller til et hastemøte fredag kveld. Dette etter anmodninger fra Japan og USA.

Missiltest

TRUET JAPAN OG USA: Nord-Koreas oppskytning kommer dagen etter at landet truet med å «senke» Japan og å redusere USA til «aske og mørke».

Foto: Kcna / Reuters

Etter Nord-Korea avfyrte en ny missil fredag morgen kl. 6.57 lokal tid, har internasjonale ledere reagert og FNs sikkerhetsråd reagert.

Rakettest

SØRKOREANSK: Få timer etter Nord-Koreas rakettest svarte Sør-Korea med en øvelse.

Foto: Str / AFP

FNs sikkerhetsråd har også innkalt til et hastemøte fredag kveld. Dette etter anmodninger fra Japan og USA, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det er bare to dager siden sikkerhetsrådet vedtok nye sanksjoner som følge av Nord-Koreas sjette atomprøvesprengning 3. september, da landet angivelig skal ha prøvesprengt en hydrogenbombe.

De nye sanksjonene forbyr blant annet all tekstileksport, og forbyr alle land å gi nye arbeidstillatelser til nordkoreanske arbeidere – to av landets viktigste eksportkilder.

Fordømmer oppskytning

Nord-Koreas rakett som ble skutt opp over nordlige delen av Japan, før den landet i Stillehavet, fikk japanske myndigheter til å be befolkningen om å søke dekning og å holde seg innendørs i tilfelle det skulle falle ned rester fra missilet, ifølge nyhetsbyrået Ap.

Japans statsminister Shinzo Abe fordømmer missiltesten, og kaller den en hensynsløs handling som trampet på innsatsen for en fredelig løsning.

Shinzo Abe fordømte Nord-Koreas nye rakett

JAPANSK STATSMINISTER: Shinzo Abe fordømte Nord sin nye rakettoppskytning.

Foto: Kazuhiro Nogi / AFP

Abe sier at rakettesten understreker behovet for å gjennomføre Sikkerhetsrådets sanksjoner, skriver Ap.

– Nord-Koreas gjentakende provokasjoner er helt uakseptable, sier talsmann Yoshihide Suga for japanske myndigheter. Suga sier at landet vil ta alle forholdsregler for å beskytte befolkningen, som vil skje i samarbeid med Sør-Korea og USA.

«Hensynsløs handling»

Den amerikanske forsvarsministeren Jim Mattis kaller den nye rakettoppskytingen en «hensynsløs handling» av nordkoreanerne.

På spørsmål om amerikanerne vil svare på nordkoreanernes oppskytning, svarte Mattis:

– Jeg vil ikke snakke om det ennå.

Banen til Nord-Koreas rakett

BANE: Torsdag videreformidlet det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA trusler fra regimet om å senke Japan med atomvåpen, og redusere USA til «aske og mørke». Fredag senderlandet opp en ny rakett.

Foto: Ahn Young-joon / AP

USAs utenriksminister Rex Tillerson oppfordrer alle land til å ta nye skritt etter Nord-Koreas missiltest fredag. Han snakker spesielt til Kina og Russland.

– Kina og Russland må vise at de ikke tolerer disse hensynsløse missiloppskytingene ved å handle direkte også på egen hånd, sier Tillerson ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han oppfordrer også alle de andre landene til å ta nye skritt for å stoppe regimet.

Krisemøte i Sør-Korea

Ifølge det sørkoreanske forsvarsdepartementet fløy raketten en distanse på rundt 3700 kilometer, og kunne med den rekkevidden dermed ha nådd det amerikanske territoriet Guam.

Raketten kom både høyere og lengre enn raketten som ble skutt opp i samme område for om lag to uker siden.

President i Sør-Korea Moon Jae-in har i etterkant av oppskytningen instruert landets tjenestemenn om å gjennomføre diplomatiske og militære tiltak for å hindre Nord-Korea i å gjennomføre flere provokasjoner.

Den sørkoreanske presidenten innkalte til hastemøte i landets nasjonale sikkerhetsråd.

SISTE NYTT

Siste nytt