Frykter mer vold i Kiev i natt

Menneskerettighetsorganisasjoner i Ukraina sier massedemonstrasjonen søndag i all hovedsak var fredelig, men er bekymret for hvordan natta blir.

Ane Tusvik Bonde

PÅ MAIDANPLASSEN: Ane Tusvik Bonde sier ukrainerne nå er redde for at politiet skal fjerne demonstrantene med vold i løpet av natta.

Foto: Privat

Blødende demonstranter, tåregass, steinkasting og gatekamper. Bilder fra massedemonstrasjonen i Kiev søndag bar preg av voldelige sammenstøt mellom politiet og demonstranter.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjoner i Ukraina utgjorde volden imidlertid kun en liten del av en ellers fredelig massedemonstrasjon mot presidenten og hans regime.

– Volden oppstod da rundt 100 «provokatører» forsøkte å ta seg inn i presidentens kontorbygninger med en traktor, og kastet stein på politiet. Det var da politiet begynte å bruke tåregass og å slå folk, sier Ane Tusvik Bonde fra organisasjonen Human Rights House Network til NRK.

Ifølge ukrainske myndigheter skal 100 polititjenestemenn ha blitt skadet. Tallet på skadede sivilie skal ifølge Russia Today være 112 personer.

Også journalister og fotografer fra Reuters og Euronews ble utsatt for vold fra opprørspolitiet under sammenstøtene (se video nede i saken).

Ropte ut for å stanse volden

Volden utspilte seg på et avgrensa område på oversiden av Maidanplassen (Uavhengighetsplassen) hvor de fredelige demonstrantene på over 300.000 personer befant seg.

– Situasjonen kom ut av kontroll. Politiet gikk til angrep på de aggressive demonstrantene, men det klarte heller ikke å beskytte de fredelige demonstrantene som var i nærheten, beskriver Bonde.

Hun forteller at lederne av demonstrasjonen forsøkte å roe situasjonen da de oppdaget sammenstøtet, og at andre demonstranter ropte ut mot mindretallet at de skulle stanse volden.

Ubekreftede meldinger gikk ut på at de aggressive demonstrantene var regissert av myndighetene slik at politiet skulle ha en unnskyldning for å gripe inn.

– Vi vet foreløpig ikke hva som stemmer, eller hvem disse aggressive demonstrantene var, men det er klart at myndighetene kan være tent med at noen voldelige elementer ødelegger bildet av at dette var en fredelig massedemonstrasjon, sier Bonde.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Ukrainsk politi gikk til brutalt angrep på en fotograf som dekket demonstrasjonen i Kiev søndag.

HER ANGRIPER POLITIET: Politiet angrep en fotojournalist fra Euronews som filmet sammenstøtene mellom demonstranter og politiet i Kiev søndag.

– Kan være propaganda

Johnny Bergendahl

Johnny Bergendahl sier han ikke oppfatter demonstrantene som truende, men innrømmer at han ikke tør å bevege seg i området der volden oppstod søndag, av frykt for enten aggressivt politi eller bråkmakere.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Johnny Bergendahl har utsikt over Uavhengighetsplassen der demonstrantene har samlet seg. Den norske forretningsmannen har ikke selv sett noe til voldsepisodene som har utspilt seg ovenfor Maidan-plassen.

– Men jeg har hørt at busser fulle av menn sendes fra øst som provoserer med å si at de skal samarbeide med Russland og ikke EU, slik at det skal oppstå vold.

– Det kan også være propaganda fra myndighetenes side. Men jeg har ikke sett noen vold selv. Jeg hørte fra to av mine ansatte som var ute og demonstrerte i natt at det var rolig.

Bergendahl sier han ikke oppfatter demonstrantene som truende, men innrømmer at han ikke tør å bevege seg i området der volden oppstod søndag, av frykt for enten aggressivt politi eller bråkmakere.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Opprørspoliti i Ukraina

SE VIDEO: En mindre gruppe gikk i klinsj med politiet under massedemonstrasjonen mot Viktor Janukovitsj søndag. Nå er flertallet av demonstrantene, som er fredelige, engstelige for at politiet vil fjerne dem med makt fra sentrum slik de gjorde natt til lørdag.

Bekymret for politiets «rydding»

Ved 19-tida norsk tid, beskriver Bonde stemningen på Maidan-plassen der demonstrantene fortsatt er samlet som rolig.

– De som stod for volden var bare en liten gruppe i forhold til de tusenvis av mennesker som demonstrerte. I all hovedsak har massedemonstrasjonen i dag foregått fredelig, ut fra det jeg har sett, sier Bonde.

Natt til lørdag var det derimot ikke like rolig i demonstrasjonsleiren. I løpet av natta rykket store politistyrker inn i leiren for å rydde Maidanplassen med batonger og skjold. Flere av demonstrantene ble slått til blods.

Bonde sier menneskerettighetsaktivistene nå er redde for at dette skal gjenta seg i nattas mulm og mørke:

– Folk frykter er at det kan bli verre i natt når de åpner gata, og fjerner metallgjerdene rundt Uavhengighetsplassen. Da kan politiet igjen ønske å rydde gatene for folk, sier Bonde.

Mange ukrainere nekter å godta at landet ikke skal inngå en samarbeidsavtale med EU.

SE VIDEO: Ukrainere nekter å godta regjeringenes EU-nei

SISTE NYTT

Siste nytt