Hopp til innhold

Frykter hevn mot millioner av svarte i Libya

Ønsket om hevn mot Gaddafis leiesoldater gjør at millioner av svarte afrikanere nå er i stor fare for å bli utsatt for overgrep i Libya.

Gaddafi-lojale blir tatt av opprørerne

Svarte afrikanere som er anklaget for å ha vært leiesoldater for Gaddafi holdes fanget på en lastebil i Tripoli.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

Afrikansk kvinne utenfor Tripoli

En afrikansk kvinne i skjul på en farm utenfor Tripoli. Som mange andre afrikanere som lever i skjul i Libya sliter hun med å skaffe mat og vann.

Foto: ZOHRA BENSEMRA / Reuters

- Opprørerne i Libya kan være i ferd med å ta livet av svarte mennesker i Libya fordi de blander sammen leiesoldater med gjestearbeidere, sier formann Jean Ping i den Afrikanske Union ifølge CBS.

Ping legger til at en av grunnene til at AU ikke har godkjent det libyske overgangsrådet som Libyas midlertidige regjering er frykten for hva som skjer med svarte afrikanere.

Også menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International advarer om at svarte libyere og afrikanere fra land sør for Sahara er særlig utsatt for overgrep fra de nye makthaverne i Libya.

Mange risikerer gjengjeldelse som et resultat av anklager om at Gaddafi-styrker brukte «afrikanske leiesoldater »til å begå omfattende overgrep under konfilkten, skriver Amnesty International.

Mellom en en tredel og halvparten av de som holdes av fanget av opprørsstyrkene i fangeleire i Zawiyah og Tripoli er svarte afrikanere, i hovedsak fra land sør for Sahara.

Se video: Utenlandske mistenkte leiesoldater i Libya

Les også: Viste til leiesoldatene i februar

Artikkelen fortsetter under bildet.

Afrikanske fanger i Tripoli

Svarte afrikanere som er anklaget for å ha vært leiesoldater for Gaddafo satt i arrest på et sportssenter i Tripoli tirsdag.

Foto: Francois Mori / Ap

Tar med seg svarte

- En delegasjon fra Amnesty International som besøkte Sentralsykehuset i Tripoli så at tre thuwwar-revolusjonær, som oppprørssoldatene kalles, dra en svart pasiet fra byen Tawargha ut av sengen og anholde ham, heter det i en rapport fra Amnesty.

Opprørssoldate opplyste at de skulle ta med seg mannen til Misrata, fordi «avhørerne i Tripoli lot mordere gå fri».

To andre svarte libyere som ble behandlet på sykehuset fikk ifølge Amnesty-delegasjonen beskjed om at «deres tur kommer senere».

- Vi frykter for hva som skjer med de anholdte når de er utenfor syne av uavhengige observatører, sier Amnestys Claudio Cordone.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Opprører i Libya

Et medlem av opprørsstyrkene holder vakt over svarte afrikanere som er mistenkt for å ha vært leiesoldater for Gaddafi på et sportssenter i Tripoli tirsdag.

Foto: Francois Mori / AP

Reuters korrespondent Peter Graff kan fortelle om en utbredt frykt blant svarte afrikanere han har truffet i Tripoli.

Han forteller om tre afrikanere som var tatt til fange og skalv av frykt der de satt på lasteplanet til en pickup-truck kontrollert av oppørerne.

- En gråt og sa om og om igjen jeg «kjenner ikke Gaddafi, jeg kjenner ikke Gaddafi, jeg er her for å arbeide», forteller Graff.

Tre milloner immigranter

Hvor mange svarte som befinner seg i det hovedsaklig arabiske Libya er uklart.

En liten minoritet libyske statsborgere er de svarte tuaregene som bor i Sahara sør i landet.

I tillegg kommer et stort antall gjestearbeidere, både lovlige innvandrere og illegale immigranter.

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) er det rundt tre millioner innvandrere i Libya, en stor andel av dem svarte.

Hvor mange utenlandske svarte som operere som leiesoldater for Gaddafi-regimet hersker det stor tvil om, men BBC siterer vestlige kilder som sier at det kan dreie seg opp mot 10.000.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Afrikansk kvinne i Libya

En afrikansk kvinne sitter ved siden av en syk mann, mens de gjemmer seg på en gård i utkanten av Tripoli tirdag. De gjemmer seg i frykt for å bli anklaget for å ha vært leiesoldater for Gaddafi.

Foto: ZOHRA BENSEMRA / Reuters

Skaper uro i nabolandene

Samtidig som mange svarte afrikanere sitter fanget i Libya har også en rekke soldater som kjempet for Gaddafi begynt å vende hjem til nabolandene.

- Hundrevis av tuareger fra Mali og Niger vender nå hjem fra fronten i Libya, sier en sikkerhetkilde i Mali til nyhetsbyrået AFP.

Både Niger og Mali har det siste tiåret opplevd opprør fra tuaregene og frykter nå nye uroligheter som en følge av styrkene som kommer.

- Vi frykter destabilisering av hele Sahel-regionen som en følge av denne utviklingen. Land som Mali og Niger er ikke forberedt på dette. Hva skal skje med disse soldatene. De har kjøretøy, våpen og ekspertise. Det er farlig, sier Mamadou Diallo, en lærer ved universitet i Bamako University i Mali.

SISTE NYTT

Siste nytt

Hakans familie mistet hjemmene i Tyrkia

Venta i frykt heime i Noreg: – Systera mi kom seg ut rett før bygningen kollapsa

Dei har familie i Tyrkia og Syria, men sit i Noreg med hjarta i halsen. Nokre har fått kontakt med familien, med andre ventar framleis på ein telefon.

Hjelpearbeider Abdel Kari i Atarib utenfor Aleppo snakker følsesladd om manglende hjelp etter jordskjelvene.

«De hvite hjelmene» kjemper mot klokka: Frykter flere tusen omkomne

– Russiske angrep har gjort infrastrukturen så svak at den ikke tåler et jordskjelv, forteller hjelpeorganisasjonen «De hvite hjelmene».