Hopp til innhold

– Den frie syriske hæren kommer til å bli Al Qaida

I Syria forteller opprørene at de ikke har sett mye til den lovede militærhjelpen fra Vesten. Nå frykter de at hele hæren går over til de ekstreme islamistene.

Kvinnelige medlemmer av Ahbab Al-Mustafa bataljonen i Syria

I Aleppo kjemper kvinnelige medlemmer av Ahbab Al-Mustafa bataljonen sammen med Den frie syriske hæren. De har av enkelte blitt koblet med Al Qaida i området. Uten at dette er bekreftet.

Foto: MUZAFFAR SALMAN / Reuters

Oberst i Den frie syriske hæren, Abdul-Jbbar al-Aqidi

Abdul-Jbbar al-Aqidi mener det ikke spiller noen rolle om opprørene er fra Al Qaida eller Den frie syriske hæren, så lenge Assad blir bekjempet.

Foto: Den frie syriske hæren

I det som en gang var Syrias største by, som nå mer og mer ligner den største gravplassen, er ikke nestkommanderende i Den frie syriske hæren oberst Abdul-Jbbar al-Aqidi nådig når han beskriver verdenssamfunnets støtte til opprørene i Syria.

– Vi har ikke fått noen våpen i det hele tatt, og dette påvirker kampmoralen til soldatene. Nå er folk veldig sinte, forteller mannen som leder opprørsstyrkene i Aleppo.

Frem til nå har de klart å skaffe nye våpen og ammunisjon på det svarte markedet, men dette kommer ikke til å vare evig.

– Får vi ikke våpen, kommer folk til å hoppe over til Al Qaida. Det skjer hele tiden og stadig oftere. Fortsetter verdenssamfunnet å svikte oss, kommer hele Den frie syriske hæren snart til å bli Al Qaida, sier al-Aqidi til NRK.no.

Dømmes til døden hvis de deltar

I forrige måned passerte dødstallene 100.000 i den blodige borgerkrigen, og tallet stiger for hver dag som går. Samtidig klarer ikke verdenssamfunnet å bli enige om når de skal holde den planlagte internasjonale fredskonferansen i Genève.

Nok en gang har den blitt utsatt, nå til tidligst i august.

Ett av de viktigste ankepunktene er hvem som skal delta. Flere og flere mener Assad må være en del av løsningen, mens opprørene står steilt på sitt om at diktatoren må bort før noen forhandlinger kan starte.

– Vi drar gjerne til Genève, men vi har noen klare krav som må bli innfridd. Blant annet må regimet bort sammen med alle deres symboler. I tillegg må alle sikkerhetsfolk som har drept syrere bli stilt for retten og alle politiske fanger må løslates fra fengslene. Hvis disse kravene blir innfridd, kan vi forhandle og dra til Genève, sier al Aqidi. Han er krystallklar på hva som kommer å skje med dem som reiser og forhandler på vegne av opposisjonen før kravene er innfridd:

– Hvis noen politikere drar uten at dette er innfridd, blir de dømt til døden.

Splittelsen i opposisjonen begynner å ligne en parodi. Denne helgen ble de enige en ny ledelse etter at sjefsstolen har stått tom siden Ahmed Moaz al-Khatib trakk seg i protest i mai.

Ahmad Assi Jarba overtar nå som leder i Nasjonalkoalisjon.

Helse- og matforsyninger kollapser

Inne i Syria er helsevesenet i ferd med å bryte sammen, og nødhjelpsarbeidere jobber under svært vanskelige og farlige forhold. Mange har mistet livet, og framtidsutsiktene er ikke lyse for landet som en gang var et av de mest stabile i en urolig region.

SYRIA-CRISIS/ Member of the Free Syrian Army holds his weapon as he sits on a sofa in the middle of a street in Deir al-Zor

Situasjonen enkelte steder i Syria er håpløs. I Deir al-Zor har det blitt utkjempet harde kamper og byen er nesten helt utbombet.

Foto: STRINGER / Reuters

– Regimet har lyktes med å gjøre denne revolusjonen til en regional konflikt mellom sunnier og sjiaer. Nå er det soldater fra Hizbollah, Irak, Iran og Jemen her, sier obersten på telefon fra et utbombet Aleppo.

Nærmere en femtedel av befolkningen er ute av stand til å skaffe nok mat til å dekke sine daglige behov, ifølge FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO) og Verdens matvareprogram (WFP).

De konkluderer med at kornproduksjonen i landet er ferd med å kollapse, og at vi vil se en dramatisk forverring i løpet av de neste 12 månedene.

Regimet styrkes

En som kjenner situasjonen i Syria godt, og som har sett på den siste utviklingen med bekymring, er Robert Mood.

– For ett år siden var det opprørene som kjempet mot et undertrykkende regime. Da hadde mange sympati med dem. I mellomtiden har de ekstreme gjort seg skyldige i en voldsutøvelse som er minst like grov som regimet. Dermed har de moderate havnet i en skvis og er i større villrede enn før, sier den tidligere lederen for FN-inspektørene i landet til NRK.no.

Robert Mood i møte Den frie syriske hæren

Robert Mood møtte selv representanter for Den fri syriske hæren og Bashar Al-Assad flere ganger. Her fra et møte med Abu Kutaiba i Damaskus i mai 2012.

Foto: JOSEPH EID / Afp

Nå er inspektørene utestengt og befinner seg i Tyrkia, mens våpeninspektørene sitter på Kypros. Ingen av dem er på plass for å rapportere om hva som skjer i landet der myndighetene og opprørene anklager hverandre for menneskerettighetsbrudd og bruk av kjemiske våpen.

Blant annet har det blitt fremmet påstander om bruk av saringass. Det blir antatt at det befinner seg store mengder kjemiske våpen i Syria, blant annet sennepsgass, saringass og nervegift. Syria er et av sju land som ikke har undertegnet en traktat fra 1997 som forbyr bruken av slike våpen.

Utenlandske jihadister

Et annet usikkerhetsmoment i landet er hvor mange utenlandske og vestlige jihadister som har kommet til landet.

Ifølge britisk etterretning er det snakk om «flere titalls» briter, og norske estimater ligger i samme størrelsesorden. Ifølge PST kan opptil 40 nordmenn ha reist til Syria for å kjempe.

Også dansker og svensker har sluttet seg til al-Nusra. Den ytterliggående islamistgruppen har vokst til å bli en ledende kraft i opprørsbevegelsen.
USA har stemplet al-Nusra-fronten som en «terroristorganisasjon», og også i Europa er skepsisen stor til gruppen. Men islamistfronten er populær blant europeere som ønsker å kjempe i Syria.

– Jeg opplever at regimet nå styrker sin posisjon og har ingen tro på at mer våpen vil løse konflikten. Snarer tvert imot. Det som er løsningen er et kraftigere internasjonalt engasjement som er forankret hos de enkelte aktørene, sier Mood.

«Catch 22»

Ifølge ikke navngitte kilder i Nasjonalkoalisjonen håper opposisjonens vestlige støttespillere at møtet i Istanbul ikke blir en gjentakelse av «nestenfiaskoen» i juni. Da måtte tyrkiske, arabiske og vestlige diplomater gripe inn for å hindre at koalisjonen gikk i oppløsning.

– Den beste løsningen nå vil være å danne et råd med sivile og militære medlemmer som kan etablere seg inne i Syria. Koalisjonen kan så fortsette som en form for nasjonalforsamling, sier Kamal al-Labwani som tilhører en liberal fraksjon i Nasjonalkoalisjonen.

Akkurat nå kan det se ut som om man er fanget i en salgs «Catch 22», der mange vestlige land ønsker å hjelpe opprørerne til en endelig seier over Assad-regimet, men frykter samtidig for at opprøret i stigende grad domineres av militante islamister som har hånd til terrornettverket Al Qaida. Og derfor holder de hjelpen tilbake, noe som kan føre til sterkere misnøye til vesten, og økende tilslutning til de militante islamistene.

SISTE NYTT

Siste nytt