Hopp til innhold

Hjelpeorganisasjoner frykter ansatte blir drept i Syria – må jobbe i skjul

I frykt for hva som kan skje med de ansatte må nesten alle norske hjelpeorganisasjoner som opererer i og rundt Syria jobbe i det skjulte.

En lastebil med lik kjører gjennom gatene i Aleppo

Situasjonen i Syria er helt ekstrem og omtales som den verste i verden i dag. Aleppo er en av de byene som er hardest rammet og daglig dør hundrevis av mennesker i dette området.

Foto: Narciso Contreras / Ap

– Jeg har jobbet i denne bransjen i 30 år, og har aldri vært borte i en verre situasjon enn dette, sier generalsekretær Tove Wang i Redd Barna.

– Bedre å bli sett med våpen enn pasient

NRK.no har vært i kontakt med alle de store hjelpeorganisasjonene som arbeider inne i Syria og i nabolandene rundt. De forteller alle den samme historien.

«Det er for farlig å snakke om hvordan vi jobber i Syria».

– Vi kan si hva vi gjør, men ikke akkurat hvor staben er. De som jobber inne i Syria risikerer livet, så man må ligge litt lavt i terrenget for å gjennomføre de tiltakene vi gjør der, sier Wang.

– Det som har vært det store problemet er at det har vært systematiske angrep mot sykehus og klinikker i Syria, noe som har gjort at sikkerheten svært vanskelige. Vi har derfor måtte operere delvis i skjul og være forsiktige med å gå ut og fortelle akkurat hvor våre sykehus befinner seg, sier Morten Rostrup i Leger uten grenser. Han har nettopp vært inne i Syria og kan fortelle om en kritisk situasjon for hjelpearbeiderne.

– Som en lege sa til meg; det er farligere å bli tatt med en pasient enn å bli tatt med våpen. Når man jobber under slike forhold, så sier det seg selv at det er svært vanskelig og de som lider er sivilbefolkningen.

Har mistet 20 medarbeidere

Grunnen til frykten er de mange truslene og mistenkeliggjøringen fra alle parter i konflikten. Det er ennå ikke etablert en felles forståelse for hvordan bistand og nødhjelp skal komme frem og hvem som trenger den. Alle organisasjonene opplever nå den samme frustrasjonen.

– Behovet for at hjelpeorganisasjonene kan arbeide åpent og fritt for å kunne bidra med den akutte hjelpen er helt avgjørende, sier generalsekretær i Røde Kors, Sven Mollekleiv. Han er leder for den eneste organisasjonen som forholdsvis fritt kan bevege seg i hele Syria.

I en promoterinsvideo viser Redd Barna bilder fra barns situasjon i Syria.

Video: Redd Barna jobber inne i Syria og har laget denne videoen med syriske barn og mødre.

– Vi heldigvis i en situasjon der vi operer fritt i hele landet, men det har vært en beinhard prosess som har kostet 20 av våre medarbeidere i Syrisk Røde Halvmåne livet. I begynnelsen ble også flere av våre medarbeidere fengslet både av Assad-regimet, men også av opprørene, forteller Mollekleiv, som ikke ser veldig positivt på situasjonen.

– Dette er den verste konflikten og den største humanitære katastrofen i verden i dag og den bare øker i omfang hver eneste dag.

Spår dobling

Det er ventet at antallet flyktninger fra Syria vil bli mer enn doblet innen utgangen av 2013. I dag er omtrent fire millioner mennesker drevet på flukt, ifølge tall fra flykningregenskapet til Flyktninghjelpen.

Samtidig som de som kan hjelpe dem ikke slipper til.

Syriske flyktninger i flyktningleiren Domiz i Irak

Over 1,4 millioner syrer har flyktet fra hjemlandet, mange av dem har reist til Irak, slik som denne lille jenta i flyktningleiren Domiz i Nord-Irak.

Foto: Sebastian Meyer / Redd Barna

– En ting er å være fanget i en krigssone, men de forhindres også å få helsehjelp og det har ført til mange, mange unødige dødsfall, sier Rostrup.

– Jeg vil si at situasjonen i Syria, med de mange tusen som har flyktet til nabolandene, er den verste konflikten i verden i dag. Over sommeren vil en tidel av befolkningen ha flyktet fra landet, sier Anders Nordstoga i Care Norge, som har konsentrert arbeidet sitt i Libanon og Jordan.

Flere og flere naboland dras nå inn i konflikten. I Libanon foregår det nå kamper, og landet har, sammen med Jordan, tatt imot rundt en halv million flyktninger.

Gir penger

Onsdag ble det klart at Utenriksdepartementet gir ytterligere 50 millioner kroner i humanitær hjelp til flyktninger som rømmer fra Syria.

Sist uke ba Libanon, FN og hjelpeorganisasjoner om 1,7 milliarder dollar, rundt 10 milliarder kroner, i støtte for å ta imot flyktninger som strømmer ut av Syria.

Norge gir nå 150 millioner til denne appellen, og ifølge UD er 50 av disse millionene «nye» penger.

Obama G8 Barack Obama, David Cameron

Barack Obama og David Cameron har bevilget penger til Syria, men klarer ikke å få til en løsning på den humanitære katastrofen.

Foto: Jacquelyn Martin / Ap

For mange av hjelpeorganisasjonene konsentrerer seg nå om de som har klart å rømme fra det borgerkrigsherjede landet.

– Vi er ikke aktive i Syria i dag på grunn av sikkerhetssituasjonen i landet. Vi vurderer det som for vanskelig og for farlig slik situasjonen er nå. Derfor har vi konsentrert oss om nabolandene og flyktningstrømmen som går ut av landet, sier Rolf Vestvik i Flyktninghjelpen.

Brennes levende

– Vi jobber i grenseområdene i nabolandene og jobber gjennom søsterorganisasjoner inne i Syria som jobber gjennom lokale kirker, forteller Arne Grieg Riisnæs i Kirkens Nødhjelp. Han har nettopp besøkt grenseområdene i Syria, og kan fortelle om bestialske historier.

– Det siste jeg hørte i forrige uke er at man begynner å gå tom for ammunisjon på begge sider i konflikten og at man derfor har begynt å brenne folk levende. Man stenger folk inne og setter fyr på husene. Det blir et bilde på hvor ekstrem situasjonen er blitt for befolkningen i Syria, sier Riisnæs.

Under G8-møtet denne uken klarte ikke stormaktene å bli enige om hvordan krisen i Syria skal håndteres, men de ble enige om at bistand og nødhjelp må prioritere, uten å vise til konkrete handlingstiltak.

SISTE NYTT

Siste nytt