Frykter for sitt eget liv

Rett etter dødsdommen var Tjostolv Moland og Joshua French krystallklare: vi anker og politianmelder aktoratet for drapsforsøk, men begge er veldig usikre på hva som kan komme til å skje i fengselet.

Video nsps_upload_2009_9_8_14_56_50_1029.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Millitær-tribunalet i Kisangani brukte omtrent to timer på å avse dødsdommen mot de to spion- og drapstiltalte nordmennene. Og dommeren fulgte aktors påstand og dømte Moland og French til fem ganger dødsstraff.

Vil politianmelde aktoratet

Det var to rolige, men alvorlige menn som møtte norske journalister etter at dommen var klar. En dom de ikke ennå ikke hadde fått tolket.

– Vi kommer til anmelde aktoratet og tribunalet til politiet, norsk politi eller interpol, for drapsforsøk, sa French til NRK etter domsavsigelsen.

Publikum i salen kom med spontan applaus ved flere anledninger, og spesielt da president for tribunalet Claude Disimo, dømte de to, sammen med Norge til å betale en dollar per innbygger i Kongo, noe som tilsvarer omtrent 60 millioner dollar, men også da dødsdommen ble kunngjort klappet publikum.

Frykter for livet

– Det var ikke skummelt eller truende, men det var mange skuelystne som hadde samlet seg bak rettsbygningen etter dommen, forteller NRK Afrika-korrespondent Dag Bredvei på telefon fra Kongo. Som kan fortelle at de kongoleserne han har snakket med nå føler at rettferdigheten har seiret. Og at folk ville vært veldig skuffet hvis de to hadde blitt frifunnet.

Andre Kibamba hadde forespeilet Moland og French en livstidsdom, men i følge seg selv var de forberedt på dødsdommen.

– Jeg var forberdet på dette, det har jo ligget i kortene ganske lenge, men sånn er det i Kongo, sier Moland som frykter for situasjonen i fengselet etter at dødsdommen i dag ble kjent.

– Folk kan jo tenke at de har jo dødsstraff allikevel så dermed kan situasjonen rundt oss eskalere, sier Moland.

Moland og French har nå fem dager på å anke saken.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt