– Tror jeg får se ham igjen i live

Knut Moland, far til Tjostolv Moland, reagerer sterkt på at sønnen og Joshua French er funnet skyldige i drap og spionasje i Kongo. Nå ber han norske myndigheter om å få dem ut av Kongo så fort som mulig.

Knut Moland
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Omgitt av journalister hjemme i stua i Vegårshei, så Knut Moland i dag sin sønn bli dømt til døden i Kongo. Se video.

– Det er rimelig spesielt å se sin sønn bli dømt til døden, det er ingen annen levende norsk far som har vært ute for det.

Knut Moland

Det er langt fra stabburstrappa hjemme i Vegårshei til rettslokalet i Kisangani. Men Knut Molands tanker har de siste månedene vært mest i Kongo. – Det har vært en prosess fra helvete, sier Moland.

Foto: Svein Johnsen / NRK

– Sist en nordmann fikk dødsdom i utlandet var under krigen. Da hadde ikke norske myndigheter en mulighet til å gripe inn, men det har de nå, og nå må de handle, sier Moland.

Selv om han ikke er overrasket over dommen, er det en tung dag.

– Jeg tror jeg vil få se sønnen min igjen i live, men man risikerer at de blir tatt ut og skutt. Man tror ikke det vil skje, men man vet ikke - og i denne saken holder det ikke å tro, sier Moland.

– Alt er absurd

Da dommeren i Kisangani i formiddag startet å lese opp dommen mot Tjostolv Moland og Joshua French, satt Knut Moland og fulgte domsavisgelsen direkte på TV, omgitt av journalister.

De to ble funnet skyldige i drap på sjåføren sin, væpnet ran og spionasje for en fremmed stat. Det er Tjostolv Moland som er utpekt som er utpekt som drapsmann. I tillegg er Norge dømt til å betale erstatning til de pårørende og informantene.

LES: Dømd skyldige

LES OGSÅ: Håper på hjemkomst til fedrelandet

Knut Moland følgjer rettsaka

Knut Moland følger rettssaken hjemme me i stua i Vegårshei.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen/NRK

Mens dommeren leste opp dommen, var rekasjonen hos Moland oppgitthet og latter. Han så ikke ut til å ta domsavgjørelsen helt alvorlig.

– Alt er absurd, sier han.

Moland kaller rettssaken for en kriminell rettssak.

– Dommeren er en kjeltring og domstolen er en skurkedomstol, sier Moland til NRK.

LES: Norge fordømmer dødsdommene

Han mener sønnen og kameraten er 100 prosent uskyldige, og mener de holdes "fanget" for penger.

– Forventer at de får dem ut

Moland tror altså at han vil få se sønnen igjen i live, men frykter likevel for sønnens liv.

Kongo - dom

Retten klappet da Tjostolv Moland og Joshua French i dag ble dømt til døden. De har fem dager til å anke på.

Foto: NRK

LES: Rune Edvardsen tror ikke de blir henrettet

– Nå må regjeringa på banen på en helt annen måte enn til nå og få dem ut fra dette kriminelle regimet. De er dømt til døden for spionasje til fordel for Norge. Nå er det bare en ting å gjøre, og det er for utenriksminister og regjering å få dem ut av hendene på de kriminelle som holder dem som fanger for penger. Jeg forventer at de får dem ut. Det er helt klinkende klart at de har midler til det. Det ville være en skandale å ha nordmennene sittende dødsdømt i Kongo for spionasje til fordel for Kongo, det er en fiendlig handling fra staten Kongo mot staten Norge.

LES OGSÅ: - Norge er part i saken

– Myndighetene sier de garanterer at de ikke skal straffes med døden, stoler du på det?

– Nei, det stoler jeg ikke på. Det er klart at når du sitter med en dødsstraff i et land med et så krinminelt system, risikerer du å bli tatt ut og skutt på et hvilket som helst tidspunkt. Derfor haster det med å få dem ut, sier Moland.