Hopp til innhold

– Folk er slitne, matte og sultne

Et stort antall byer og landsbyer står allerede under vann Sindh-provinsen i Pakistan. Nå fryktes det at demningen som forsyner ett av verdens største vanningssystemer kan briste.

Flom i Sukkur i Pakistan
Foto: AKHTAR SOOMRO / Reuters

– Folk er slitne og sultne, og barna er matte i blikket. I tillegg har rike familier begynt å krangle om hvilke eiendommer flomvannet skal ledes over - for å unngå at demningen i byen Sukkur skal briste, forteller NRKs reporter Øyvind Nyborg.

Han befinner seg i byen Hyderabad i Sindh-provinsen, som ligger i det sørlige Pakistan.

Der er flommen ventet å slå til for full styrke i morgen. Man frykter også at den store demningen i Sukkur skal briste. Demningen styrer ett av verdens største vanningssystemer.

Et stort antall byer og landsbyer står allerede under vann Sindh-provinsen – i likhet med provinsene Punjab og Khyber-Pakhtunkhwa.

Både natt og i morgentimene i dag regnet det i deler av Sindh-provinsen, i tillegg til at mer flomvann er på vei sørover.

Man regner med at rundt 20.000 personer er på flukt fra vannet i regionen.

Noen blir igjen

De provisoriske flyktningleirene som er satt opp bader i gjørme. Frykten har fått mange til å forlate de byene og landsbyene i området som ennå ikke ligger under vann.

– Jeg har møtt mange som ikke har tatt sjansen på å bli og som har gått 500 kilometer hit. De kommer på beina, på traktorer eller med esler og små kjerrer.

Pakistan flom

Det har brutt ut håndgemeng flere steder, i kampen om den lille maten som finnes.

Foto: Shakil Adil / Ap
Pakistan flom

Barn og eldre er de mest utsatte. For noen er påkjenningen for stor.

Foto: Shakil Adil / Ap

Andre steder er kvinner, barn og eldre blitt evakuert, mens unge menn er blitt igjen for å passe på at de forlatte husene ikke blir plyndret.

Den håpløse situasjonen tærer på kreftene og på tålmodigheten. Det er kommet rapporter om folk som slåss for å få tak i mat fra nødhjelpssendinger eller som blokkerer veiene i protest mot manglende hjelp.

Matte i blikket

NRK besøkte i dag en skole i Hyderabad hvor mange har søkt tilflukt.

– 1200 mennesker er stuet sammen på 60 rom. Forholdene er svært enkle, og det er svært skittent, naturlig nok. Spesielt barna ser matte og slitne i blikkene sine, forteller Nyborg.

På grunn av alt vannet er det gode vekstvilkår for malariamyggen og fare for malariautbrudd ved siden av den overhengende kolerafaren, hvor de første utbruddene er kommet.

22 mennesker i Sindh-regionen har allerede blitt tatt av vannet, blant flere barn, og flere fryktes å omkomme de neste døgnene.

– Alle de store elvene i Pakistan starter i Himalaya og går sammen i Indus og ender i ett løp ut mot havet. Fordi landskapet er flatere her enn i nord, flyter vannet lettere utover.

– I dag aner man ikke i hvor stort omfang vannmassene nå vil treffe Sindh-regionen og i hvilket omfang vannet vil bre seg utover, forteller NRKs reporter.

PAKISTAN-flom

Folk forsøker å komme seg unna, så best de kan. Her fra Jacobabad i Sindh-provinsen, 78 km fra Sukkur.

Foto: AKHTAR SOOMRO / Reuters

Den pakistanske hæren har tatt føringen i hjelpearbeidet.

– Men deler av hjelpearbeidet virker improvisert, og det monner lite. Folk er sultne og føler seg overlatt til seg selv, det er hovedinntrykket.

- De rike må bidra

Midt i vannkaoset er en maktkamp i gang, fordi myndighetene ønsker å lage åpninger i demningen for å lette på trykket på demningen.

– Dermed er det nå blitt en politisk drakamp mellom landeierne - som vil få sine avlinger og eiendommer ødelagt. Alle ønsker å verne sitt og ønsker at flomvannet skal ledes over noen andres eiendommer. Det står om store verdier for de rike familiene som krangler.

Opposisjonsleder og tidligere statsminister Nawaz Sharif sa i dag til den britiske avisen The Daily Telegraph at Pakistan ikke trenger pengehjelp fra utlandet.

Statsminister Yousuf Raza Gilani har bedt omverdenen om milliarder av dollar til gjenoppbyggingen.

Sharif mener pakistanske myndigheter selv må ta ansvaret for egne innbyggeres ve og vel. Både hjelpeorganisasjoner og pakistanere tviler på om hjelpen virkelig vil nå dem som trenger den, mener Sharif.

– Sharifs utspill må forstås i en innenrikspolitisk sammenheng. Det er få som tror at Sharif virkelig mener det han sier, forteller Nyborg.

– Det han egentlig påpeker er at den godt etablerte og svært bemidlede overklassen i Pakistan nå må stille opp for landets fattige flomofre, og at landets ledende partier må samarbeide for å løse krisen.

– Også statsminister Gilani har kommet med et lignende budskap - at i stedet for å krangle - må man samarbeide. Man skal nå sette ned en kommisjon som skal forene kreftene, sier Nyborg.

SISTE NYTT

Siste nytt