Hopp til innhold

Munker tenner fyr på seg selv i protest mot kinesisk styre

I dag starter feiringen av tibetanernes nyttår. Kinesiske myndigheter frykter at høytiden skal føre til opptøyer mot kinesisk styre i Tibet og sterke bilder av brennende munker og nonner.

Den tibetanske nonnen Paldenj Choetso (35) setter fyr på seg selv

Den tibetanske nonnen Palden Choetso satte fyr på seg selv i en by øst i Tibet november i fjor. Bildet er smuglet ut av Tibet.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Anders Magnus, Beijing
Foto: NRK

Det siste året har over 20 tibetanske munker og nonner satt fyr på seg selv i protest, med krav om ett fritt Tibet.

Tilskuerne på gaten roper i fortvilelse mens den vesle kroppen til en buddhistisk nonne brenner. Palden Choetso har satt fyr på seg selv i protest mot kinesisk styre i Tibet.

Hun fortrekker ikke en mine før hun faller om på gaten, uten et ord, uten et skrik.

En annen kvinne går bort til henne og legger et hvitt tibetansk skjerf på den brennende kroppen i et tegn på respekt.

Minst 22 har satt fyr på seg selv

Nonnens selvpåtenning i protest skjedde i november i fjor i det østlige Tibet.

Siden den gang har enda flere tibetanske munker og nonnen satt fyr på seg selv – de fleste i områder som omkranser Tibet, som Sichuan og Qinghai. I alt minst 22 munker og nonner har tent på seg selv – og antallet protester har økt den siste tiden.

Bildene av nonnen Palden ble smuglet ut av landet i november i fjor.

Tibetprotest i Los Angeles

Flammen er blitt et symbol for tibetanernes frihetskamp. Her viser eksil-tibetanere sin protest i Los Angeles under besøket til Kinas visepresident.

Foto: FREDERIC J. BROWN / Afp

De siste selvpåtenningsprotestene har skjedd så seint som søndag i forrige uke, men det finnes ingen bilder eller uavhengige rapporter.

Kinesiske myndigheter stanser alle journalister som forsøker å komme inn til områdene der protestene har vært mest omfattende, og fra lokale beboere meldes det om tungt nærvær av soldater og militært politi, utstyrt med automatvåpen og brannslukkere.

Stemplet som terrorister

Kinas myndigheter kaller munker og nonner som brenner seg selv for terrorister.

Selv sier munkene at dette er siste, ikkevoldelige utvei for å gjøre verden oppmerksom på undertrykkelsen av tibetanerne og deres kultur i områdene de selv regner som sine.

De krever selvstyre for Tibet og andre tibetanske områder i Kina, og de forlanger at deres åndelige leder Dalai Lama skal kunne vende tilbake til Tibet fra sitt eksil i India.

Som den atten år gamle munken Nangdrol. Han var den siste som tente fyr på seg selv, for tre dager siden.

Før ilden flammet opp ropte han ut på gaten: «Måtte hans hellighet Dalai Lama leve i 10.000 år» og deretter «Frihet for Tibet».

Ifølge organisasjonen Den Internasjonale Kampanjen for Tibet holdt over 1000 munker og sivile vakt over hans utbrente kropp søndag kveld, for å hindre politiet i å få tak i den døde.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kinesiske sikkerhetsstyrker i Lhasa, Tibet
Foto: ROONEY CHEN / Reuters

Tenåringsmunker

I nærheten av Kirti-klosteret i nordre del av provinsen Sichuan tente to andre tenåringsmunker på seg selv i fjor høst. En av de to hadde en eldre bror som også var munk ved dette klosteret.

Han tente på seg selv i vår, den 14. mars. Dette er årsdagen for tibetaneropprøret i Lhasa i 2008.

Under disse opptøyene satte tibetanere fyr på mange av butikkene til de innvandrete kineserne i byen, og mange kinesere ble også drept.

Siden den gang har sikkerhetsstyrkene spent en jernring av kontroll rundt Lhasa, og turister som nylig har vært i området forteller at det står en væpnet politimann eller soldat omtrent hver tjuende meter i gatene, i tillegg til alle de sivilkledde hemmelige agentene.

Unntakstilstand

Kinesiske myndigheter har nærmest innført unntakstilstand i byen, særlig for å beskytte kinesere som har bosatt seg i Tibet. De er i ferd med å bli flere enn den opprinnelige, tibetanske befolkningen.

Under dette hardere kontrollregimet har kinesiske myndigheter også arrestert hundrevis av tibetanere som kom tilbake til Tibet etter en reise til India, hvor de fulgte Dalai Lamas undervisning i religiøse spørsmål.

Nå må de gå på omskolering i kinesiske leire, ifølge menneskerettighetsorganisasjoner.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

CHINA-TIBETANS/ To match Insight CHINA-TIBETANS/

Tibetanske munker går langs et kloster en time unna der Palden Choetso nylig satte fyr på seg selv.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Oppfordrer til feiring

Tibetansk nyttår – Losar – er opprinnelig en vårfest, hvor man skal synge, danse, drikke og være glade – i tillegg til at den også er fylt med religiøst innhold.

Kinesiske myndigheter oppfordrer tibetanerne til å feire, for å vise at de er glade for den «moderniseringen av et fattig område» som myndighetene i Kina mener de har gjennomført.

Tibetanere i Taipei, Taiwan

Tibetanere i eksil i Tawian ber verden om hjelp.

Foto: Wally Santana / Ap

Men frihetselskende tibetanere mener det er liten grunn til å feire, og den tibetanske eksilregjeringen i India har oppfordret sitt folk om ikke å feire det tibetanske nyttår.

Kinesiske medier sender likevel ut rapporter om at gatene i Tibets hovedstad Lhasa er fylt med handlende som gjør seg klare for feiringen ved å kjøpe inn kjøtt, yak-smør og te til høytiden.

Men de er ikke så sikre på sine egne rapporter at de tillater utenlandske journalister å få komme til Tibet for å se på denne påstått glade feiringen.

SISTE NYTT

Siste nytt