NRK Meny
Normal

Frykter bråk før fotball-VM

Sør-Afrika holder pusten bare måneder før Fotball-VM braker løs. Årsak: Én av landets mest kjente rasister er slått til døde av ukjente gjerningsmenn.

Eugene Terreblanche

Sørafrikanske myndigheter frykter rasistisk vold og uroligheter etter at kjent rasist ble drept.

Foto: AP

SOUTH AFRICAN WHITE SUPREMACISTS

Støttespillere av Terre'blanche kom til gården hans og la blomster til minne om sin leder søndag.

Foto: JEROME DELAY / AP

SOUTH AFRICAN WHITE SUPREMACISTS

Støttespillerne til den ytterligående politikeren samlet seg mandag ettermiddag.

Foto: JEROME DELAY / AP
Les mer:
Ytterliggående høyreleder drept i Sør-Afrika

Den 69 år gamle Eugene Terre'blanche ble slått til døde med jernrør og jungelkniver av to unge arbeidere på sin egen farm.

Nå frykter Sør-Afrika at drapet skal føre til oppblussing av rasistisk vold og ny konflikt mellom svarte og hvite.

Den sør-afrikanske presidenten, Jacob Zuma, ber om politisk samling i landet, mens partiet til Terre'blanche har lovet å hevne drapet.

Presidenten sa søndag kveld at alle Sør-Afrikanere har ansvar både for å fordømme drapet, og for å la vere å si ting som kan splitte Sør-Afrika.

Terre'blanche var nemlig ingen hvem som helst.

Han var Lederen for den halvfascistiske og rasistiske Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) i Sør-Afrika som i flere tiår markerte seg som en av de mest fanatiske forsvarerne av det hvite mindretallsstyret i Sør-Afrika.

Les også: Advarer mot rasekrig

Halv-millitær organisasjon

Organisasjonen AWB brukte et hakekorslignende flagg, og de hevdet at de hadde opp mot 70.000 medlemmer på det meste.

AWB forsøkte blant annet å sabotere Sør-Afrikas første demokratiske valg i 1994 ved å gjennomføre flere bombeattentater, og flere AWB-medlemmer ble også pågrepet for voldsbruk og drap opp gjennom årene.

Terre'blanche bygde også opp Ystergarde, en såkalt elitestyrke innen AWB, som var i besittelse av store mengder våpen, ammunisjon og sprengstoff da politiet til slutt slo til mot dem.

Eugene Terre'blanche markerte seg alt på 1960-tallet som en varm forsvarer for apartheid, og han gikk hardt ut mot daværende statsminister B. J. Vorster og omtalte ham som liberal. Vorster var under andre verdenskrig en varm tilhenger av Adolf Hitler og regnes av historikere som apartheidsystemets far.

Da Nobelkomiteen i 1993 belønnet ANC-leder Nelson Mandela og Sør-Afrikas daværende president Frederik de Klerk med fredsprisen, la Terre'blanche heller ikke skjul på hva han mente.

-Ren og skjær galskap, lød hans spontane kommentar da NTB ga ham nyheten.

Zuma ber om ro

Sør-Afrikas president Jacob Zuma ber om ro etter drapet på Terre'blanche. Zuma sier provokatører ikke må få bruke drapet i den hensikt å utløse rasistisk vold.

Tilhengerne av den halvfascistiske og rasistiske organisasjonen til Terre'blanche, som mener drapet er rasistisk motivert, sier åpent at de jobber videre for å få et eget land.

– Vi vil ha Volkstadt (vårt eget land, red.anm) der vi kan leve for oss selv og styre etter vår religion og våre standarder, sier Pieter Steyn, en kommandant i AWB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt