Hopp til innhold

Ytterliggående høyreleder drept i Sør-Afrika

Lederen for den halvfascistiske og rasistiske Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) i Sør-Afrika, Eugene Terre'blanche, ble lørdag drept på sin egen farm.

Eugene Terreblanche

Den ytterliggående sørafrikanske høyrelederen Eugene Terreblanche ble funnet drept på sin egen farm lørdag.

Foto: AP

69-åringen ble slått til døde med jernrør og jungelkniver, opplyser AWB til den sørafrikanske nettavisen News 24.

-Terre'blanche ble funnet i sengen med skader i hodet og ansiktet, opplyser en talsmann for politiet, Adele Myburgh, til nyhetsbyrået SAPA. To arbeidere på farmen, en av dem mindreårig, er pågrepet, mistenkt for drapet. Motivet skal angivelig ha vært krangel om lønn de mente å ha til gode hos Terrelanche.

Fanatisk

Terreblanche markerte seg i flere tiår som en av de mest fanatiske forsvarerne av det hvite mindretallsstyret i Sør-Afrika, og han bygde opp en halvmilitær bevegelse av bevæpnede medlemmer som ofte marsjerte i brune khaki-uniformer.

Afrikaner Weerstandsbeveging (AWB) benyttet også hakekorslignende flagg, og bevegelsen hevdet på det meste å ha 70.000 medlemmer.

AWB forsøkte å sabotere Sør-Afrikas første demokratiske valg i 1994 ved å gjennomføre flere bombeattentater, og flere AWB-medlemmer ble også pågrepet for voldsbruk og drap opp gjennom årene.

Våpen og sprengstoff

Terre'blanche bygde også opp Ystergarde, en såkalt elitestyrke innen AWB, som var i besittelse av store mengder våpen, ammunisjon og sprengstoff da politiet til slutt slo til mot dem.

Eugene Terre'blanche markerte seg alt på 1960-tallet som en varm forsvarer for apartheid, og han gikk hardt ut mot daværende statsminister B. J. Vorster og omtalte ham som liberal. Vorster var under andre verdenskrig en varm tilhenger av Adolf Hitler og regnes av historikere som apartheidsystemets far.

Da Nobelkomiteen i 1993 belønnet ANC-leder Nelson Mandela og Sør-Afrikas daværende president Frederik de Klerk med fredsprisen, la Terre'blanche heller ikke skjul på hva han mente.

-Ren og skjær galskap, lød hans spontane kommentar da NTB ga ham nyheten.

Zuma ber om ro

Sør-Afrikas president Jacob Zuma ber om ro etter drapet på Terre'blanche. Zuma sier provokatører ikke må få bruke drapet i den hensikt å utløse rasistisk vold.

Motivet for drapet skal angivelig ha vært krangel om lønn de to pågrepne fargede mennene mente å ha til gode hos Terre'blanche, men en talsmann for Terre'blanches organisasjon mener drapet var rasistisk motovert.

SISTE NYTT

Siste nytt

Utenriksminister i USA, Anthony Blinken, i Oslo 1. juni 2023.

Blinken til NRK om Ukraina-varsling: – Eg skulle ønske vi tok feil

Fleire månader før Russland gjekk til full krig mot Ukraina, visste Antony Blinken at noko kom til å skje. I eit eksklusivt intervju fortel han om tida før det small.