Hopp til innhold

Frykter borgerkrig i Bolivia

Minst åtte personer er drept i sammenstøt mellom rivaliserende grupper nord i Bolivia. President Evo Morales frykter borgerkrig etter den politiske uroen de siste dagene.

Bolivias president Evo Morales.

Bolivias president Evo Morales.

Foto: GASTON BRITO / REUTERS

President Morales ba onsdag USAs ambassadør Philip Goldberg om å forlate Bolivia. Idag fikk han inntil 72 timer på å forlate landet.

I dag svarer USA Bolivia med samme mynt og utviser den bolivianske ambassadøren til landet.

Morales frykter at uroen i landet kan lede til borgerkrig. Samtidig mener han at USA bidrar til å destabilisere landet og har altså utvist ambassadøren.

Bønder mot tjenestemenn

Ifølge det bolivianske innenriksdepartementet var to av de drepte regjeringsvennlige bønder som ble angrepet av representanter fra de lokale myndighetene, som er kontrollert av motstandere av Morales. Rundt 20 personer skal være såret i sammenstøtet som skjedde under en demonstrasjon i Pando-provinsen.

Uroen i landet er en forlengelse av konflikten mellom Morales og guvernørene i fem av landets delstater.

Guvernører mot Morales

Aktivister mot Morales gjør seg klar

Aktivister mot Morales gjør seg klar, onsdag.

Foto: AIZAR RALDES / AFP

Guvernørene i de gassrike, østlige delene av landet protesterer mot presidentens forsøk på å innføre reformer som er ment å komme den fattige majoriteten i landet til gode.

De velstående delstatene i øst ønsker blant annet å beholde mer av gassinntektene selv. Innbyggerne i denne delen av landet er også i hovedsak etterkommere etter europeere, mens innbyggerne i de resterende delene består av urbefolkning.

Urolighetene brer seg

Onsdag ble en gassrørledning sprengt i den sørøstre delen av landet. Sjefen for det statlige energiselskapet YPSL, Santos Ramirez, karakteriserer sabotasjeaksjonen som et terroristangrep.

Angrepet mot rørledningen reduserte gassforsyningen til både Argentina og Brasil betydelig.

Både Morales’ tilhengere og motstandere satte opp veisperringer flere steder i landet.

Dagen før plyndret demonstranter regjeringskontorer flere steder i landet, tok kontroll over oljeanlegg og tre regionale flyplasser.

USA-ambassadør uønsket

Politi utenfor USAs ambasssade i La Paz i Bolivia.

Politi utenfor USAs ambasssade i La Paz i Bolivia torsdag.

Foto: JAVIER MAMANI / AFP

Midt i urolighetene erklærte Morales USAs ambassadør til Bolivia, Philip Goldberg, for en "persona non grata" i landet.

– USAs ambassadør har konspirert mot demokratiet og ønsker at Bolivia faller fra hverandre, sa Morales i en tale fra presidentpalasset onsdag.

Presidenten kom ikke med noen spesifikke bevis, men Goldberg hadde i forrige måneder møter med guvernøren i Santa Cruz, Ruben Costas. Costas er regnet som Morales’ hovedmotstander.

Utenriksministeren har fått beskjed om å sende et brev til den amerikanske ambassaden der Goldberg blir bedt om å reise hjem så fort som mulig.

Det amerikanske utenriksdepartementet avviste i en uttalelse anklagene fra Morales som grunnløse.

Opprørspoliti i hovedstaden Santa Cruz i Bolivia

Opprørspoliti i hovedstaden Santa Cruz i Bolivia onsdag.

Foto: AIZAR RALDES / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt