Hopp til innhold

Verden strømmer til med hjelp til Nepal

Mens innbyggerne i Nepal fremdeles leter etter døde og overlevende i ruinene, samler andre land og internasjonale organisasjoner seg for å hjelpe. Men vanskene er mange.

Jordskjelv hjelp

En nepalsk politimann i Katmandu deler ut telt, men til kommet fram til avsidesliggende landsbyer har hjelpen ikke kommet fram.

Foto: Niranjan Shrestha / Ap

Tilbud om bistand kommer fra hele verden. Men blokkerte veier, strømbrudd og overfylte sykehus, er en formidabel utfordring for det fattige landet.

– Vanskelig å nå fram til de rammede

Det som haster mest å få inn nå er akutt helsehjelp, forklarer generalsekretær Tove Wang i Redd Barna Norge.

– De skadde trenger hjelp og sykehusene er overbelastet. Og så trenger folk mat og medisiner, sier hun til NRK.

Wang sier også at siden mange sover ute av frykt for etterskjelv, er det et stort behov for telt eller presenning så folk har et slags tak over hode om natten.

– I det rammede området ligger det landsbyer som det tar timevis å nå til fots. Så det vil ta lang tid å nå fram til dem og lang tid før man får en oversikt, sier hun.

Evakuerer pasienter fra sykehus

Australsk Røde Kors er på plass og sier at utfordringene er enorme.

– Kommunikasjonslinjene er brutt, jordskred og ødelagte veier gjør at det er vanskelig å komme fram til avsidesliggende landsbyer, sier organisasjonen i en uttalelse.

– Vi har sett voldsomme ødeleggelser. Pasienter er evakuert fra sykehus, mens behandlingen fortsetter på bakken på utsiden, forteller Eleanor Trinchera fra australsk Caritas.

Identifisering av døde, Katmandu

Oxfam melder at mange likhus er overfylt. Her er døde i Katmandu identifisert.

Foto: ADNAN ABIDI / Reuters

Mangel på strøm og vann gjør også situasjonen vanskelig. Og Helen Szoke fra Oxfam forteller til AFP at likhusene er overfylt.

– Sykehusene har ikke mer plass til å ta imot de døde, sier hun.

Hjelp fra hele verden

India har sendt 13 militærhelikoptre lastet med mat, tepper og annen hjelp, til Nepal. Om bord var det også nødhjelpseksperter og medisinsk utstyr, i tillegg til tre feltsykehus.

I tillegg har transportfly fra både Pakistan og Sri Lanka kommet fram til den nepalske hovedstaden.

USA lovet å støtte med en million dollar, og har sendt et nasjonalt redningsteam til området.

Sverige sender i første omgang 76 redningsarbeidere og 12 sporhunder. Det samme gjør Kina, som sender et mannskap på 62 personer og seks hunder. Pakistan sender nødhjelp, utstyr for sykehus og helsearbeidere.

EU-kommisjonen har vedtatt å sende hjelp for tre millioner euro, mens Storbritannia gir sju millioner euro. Det gis også fra New Zealand, Australia og Sør-Korea.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kinesisk hjelpeteam

Et kinesisk hjelpeteam med hunder er på plass i Katmandu.

Foto: Manish Swarup / Ap

Norske bidrag

Den norske staten bidrar med 30 millioner kroner i jordskjelv-hjelp.

Norges Røde Kors sender feltsykehus med operasjonsstuer og 52 frivillige til jordskjelvrammede Nepal. Generalsekretær Åsne Havnelid sier at det allerede er mange som har sendt hjelp til hovedstaden Katmandu, og at det derfor vurderes om sykehuset skal etableres i et annet, mer kritisk område.

CARE Norge sier de allerede har et team på plass. UNICEF har begynt å dele ut forhåndslagrede forsyninger med blant annet vannrensetabletter, hygienepakker og ernæringspakker, melder Merete Agerbak-Jensen, Kommunikasjonssjef UNICEF Norge.

Redd Barna har totalt 465 lokalt ansatte i Nepal, omkring 200 av dem er i Katmandu.

Den norske beredskapsstyrken NORCAP jobber nå med å organisere eksperter som skal reise til Nepal.

SISTE NYTT

Siste nytt