Hopp til innhold

Reinfeldt skrev historie - men bakom synger Sverigedemokraterna

Fredrik Reinfeldt klarte å bli historisk. For første gang makter den samme borgerlige regjeringen å beholde makten etter to valg. Malurten er at han har fått Sverigedemokratene på kjøpet.

Valgvinner Fredrik Reinfeldt

Fredrik Reinfeldt er blitt en historisk mann.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Reinfeldt kan nå skifte kallenavn fra «pappa’n til Albert Åberg» til Fredrik den store.

Kommentar: Fredrik den store

– Moderaterna har fått det beste resultatet siden stemmeretten ble innført, sa Reinfeldt i sin seierstale på Moderaternas valgvake. Foran ham stod end jublende masse med lyseblå flagg.

Les også: Historisk valgresultat

– Jeg er veldig fornøyd. Vi har vist mot til fornyelse og velgerne har lyttet og sagt ja. Valgets vinner i 2006 ble også valgets vinner i 2010, konstaterte Reinfeldt på sitt rolige vis.

Han er ikke mannen som går i taket noen gang – heller ikke når han er blitt historisk.

Moderaterna er nå like stort som det statsbærende Socialdemokraterna som har regjert Sverige det meste av de siste 80 årene. Nå skiller det bare noen tideler rundt 30 prosenten.

Valgresultatet:

Valgresultat

Parti

Oppslutning %

Endring siden forrige valg

Mandater

Endring

Vänsterpartiet

5,6

-0,3

19

-3

Socialdemokraterna

30,8

-4,2

113

-17

Miljöpartiet

7,2

+2,0

25

+6

Centerpartiet

6,6

-1,3

22

-7

Folkpartiet

7,1

-0,4

24

-4

Kristeligdemokraterna

5,6

-1,0

19

-5

Moderaterna

30,0

+3,8

107

+10

Sverigedemokraterna

5,7

+2,8

20

+20

Opptalt: 5668 av 5668 valgdistrikt

Les også: Sahlin: - Vi har tapt valget

Statsministeren skulle nok ønsket å bli enda mer historisk, vet at den borgerlige Alliansen hadde maktet å beholde sitt flertall i Riksdagen og dermed regjere uten støttepartnere.

Nå må han ut og søke venner til firepartiregjeringen – bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet og Centerpartiet.

Mandatfordeling på blokkene:

Mandatfordeling

Blokk

Mandater

Opptalte distrikter: 5668 av 5668

Rødgrønne

157

Sverigedemokraterna

20

Borgerlige

172

(de kreves 175 for flertall)

For Reinfeldt gjorde det klart at han kommer til å holde løftet han gav forleden – ikke under noen omstendighet kommer han til styre med støtte fra Sverigedemokraterna.

– Det blir bare ikke aktuelt, gjentok han i natt.

– Det første jeg vil gjøre, er å søke støtte hos Miljöpartiet.

Miljöpartiet på sin side gir dulgte signaler på hva de gjør på det alle uteom Sverigedemokraterna anser som en politisk blåmandag.

Peter Eriksson, den ene lederen, sa at det rødgrønne prosjektet fortsetter inntil videre. Maria Wetterstrand på sin side slo skuffet kategorisk fast at hun kom til å være tro mot Sahlin. Hva partiet ender på, gjenstår å seg.

Situasjonen er derfor svært uavklart, og egentlig ingen vet hva de neste dagene bringer.

Reinfeldt avviste blankt å snakke om et mulig nyvalg, så lenge valgdagen knapt var over.

De andre må ta sitt

– Jeg vil nå si at opposisjonen også har et ansvar, sier Bo Lundgren til nrk.no. Han var partilederen Fredrik Reinfeldt etterfulgte. Selv måtte han gå av som følge av nok et borgerlig valgtap.

– De rødgrønne partiene snakker om vårt ansvar for situasjonen med Sverigedemokraterna. Men alle de tre har også sagt at de ikke vil ta i Sverigedemokraterna – da må vi bli enige om hvordan vi kan løse situasjonen sammen, mente Lundgren.

Les også: Sverigedemokraterna inn i Riksdagen

Men han tillot seg at gleden over det historiske valgresultatet var større enn bekymringen over Sverigedmemokraterna.

– Det er egentlig bare fantastisk, sa han.

– I de siste foregående valgene, også i 2006 da Socialdemokraterna og Persson måtte gå, har velgerne stemt ut regjeringen. I år er det endret. Velgerne har stemt inn en sittende regjering, sier Lundgren og tar en smule ære for seieren.

Det var nemlig han som fikk Reinfeldt inn i partivarmen igjen, etter at han hadde ertet på seg store deler av partiet som leder av Moderaternas ungdsomsparti med et voldsomt oppgjør med daværende partileder Carl Bildt.

– Og det var jeg som ansatte Anders Borg, sier Lundgren og ler - godt fornøyd med det valget den gang.

For finansministeren med de runde brillene, hestehalen og det teoretiske hodet har fått stjernestatus etter at han klarte å styre Sverige unna det verste under finanskrisen.

– Jeg så allerede da han var dyktig, og jeg har sagt at denne teoretikeren kan nå så langt han vi. Anders er skitbra, sier Lundgren og legger til:

– Og Fredrik er ikke dårligere, sier han om den populære duoen.

For ifølge SVTs valgdagsmåling, sier 45 prosent av dem som stemte på Moderaterna, var Reinfeldt som partileder avgjørende.

En å stole på

Erna Solberg

Erna Solberg var gjest på Moderaternas valgvake.

Foto: Laila Bakken / NRK

– Svenskene stoler rett og slett på Reinfeldt, både når det gjelder jobb og økonomi, sier Høyre-leder Erna Solberg som fulgte valgvaken sammen med flere hundre svenske partifeller.

– Han har gjort en svært god jobb og det viktigste er arbeidslinjen – det å få alle i jobb. Han har klart å holde fokus på de viktige tingene, selv da meningsmålingene stupte i vår.

Solberg mener Reinfeldt har hatt følgende vinneroppskrift:

  • Reinfeldt selv er seriøs, noe som gjør at velgerne får tiltro til ham.
  • Regjeringen har vært styringsdyktig
  • Han og regjeringen har gått løs på konflikter og problemer
  • De har holdt dialogen med velgerne hele veien og forklart hvorfor de gjør som de gjør

Hun håper naturlig nok at det prosjektet Reinfeldt og finansminister Anders Borg har startet, nå videreføres gjennom de neste fire årene.

Kritikken mot reformeringen av sykepengeordningen, som har gitt utslag i lidende enkelttilfeller, gav ikke det valgtapet enkelte fryktet ville komme.

Men Solberg er enig om at Reinfeldt har fått en hard nøtt å knekke når det gjelder Sverigedemokraterna. Hun viser i likhet med Lundgren til at også opposisjonen må ta ansvar.

Tok feil

En annen lettet mann, er utenriksminister Carl Bildt. Da nrk.no traff ham på ettermiddagen valgdagen, turde han ikke ta seieren på forskudd. Håpet var der, men ikke sikkerheten om at det ville holde helt inn.

– Nå er jeg svært glad. Dette gikk jammen meg bedre enn jeg trodde, sier han.

Les: Midt i det blåeste av det blå

Det han ikke er så glad for, er inntoget til Sverigedemokraterna, som han noen timer før trodde ikke ville å klare å komme inn i Riksdagen. Han ønsker han hadde rett i det.

– Men det får vi løse i morgen – i likhet med å fortsette å jobbe med økonomien. Vi må fortsette å presse arbeidsledigheten ned. Det er vårt fremste mål. Vi er ikke fornøyd ennå, sier Bildt - som fortsatt kan låse seg inn på utenriksministerkontoret.

Fornøyd gjeng

Like etter klokken var 01.30 i natt - etter at alle TV-opptredener var unnagjort, kom de fire partilederne til Alliansens valgvake - til stor jubel og allsang.

Alliansen

Gleden var stor og samstemt hos alle de fire partilederne som oste av seiersglede - selv midt på natten. F.h. Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson og Jan Bjørklund foran en skjult Göran Hegglund

Foto: Laila Bakken / NRK

- Mønsteret er brutt. Det er ikke lenger naturgitt at Socialdemokraterna skal regjere. Det har vært slik før - at etter hver borgerlig regjering, har Socialdemokraterne kommet og brakt tingene tilbake til «naturordenen», sa Folkpartiets leder Jan Björklund.

- Vi skal ta vare på sjansen og fortsette å bygge og utvikle Sverige, fortsatte Kristdemokraternas leder Göran Hegglund.

Mens sjefen sjøl, Fredrik Reinfeldt, takket for tilliten og ønsket alle en god natt - i et Sverige som er blitt litt mer borgerlig enn før. Og hvor den politiske blåmandagen kan komme fortere enn gleden har lagt seg.

SISTE NYTT

Siste nytt