Hopp til innhold

Midt i det blåeste av det blå

På trappen utenfor Östra Reals gymnas i den konservative bastionen Østermalm i Stockholm, står utenriksminister Carl Bildt og deler ut valglister. Det er ingen vrien oppgave.

Östra Reals Gymnasium

Carl Bildt, Ulla-Liza Blom (t.v.) og Marion Sundqvist forsøker alle å kapre velgere på vei inn i stemmelokalet. - Bildt vinner overlegent må den rødgrønne duoen medgi.

Foto: Laila Bakken / NRK

Utenriksministeren, og den tidligere statsministeren, passet på å stemme selv før han stilte seg på trappen og delte ut valglistene til medbeboere.

Moderaternas valgarbeidere er klart i flertall. Østermalm huser mange av Stockholms bemidlede borgere som foretrekker å ikke bo i villa men i bygård, og leilighetene langs den kjente Strandvägen går for titalls millioner.

Kommunister i mindretall

- Det er ikke mange kommunister her, heldigvis, ler Folkpartiets representant Kjell Solndahl.

Han forsøker å lure en stemmeseddel til de velkledde velgerne som går opp trappen for å stemme.

- De fleste her stemmer på Moderaterna, det er overblått vil nå jeg si. De tar 70 prosent av stemmene. Men heldigvis blir det da innen Alliansen. Det er verre med dem der, sier han og peker muntert på den rødgrønne minikoalisjonen noen trappetrinn nedenfor.

- Vi stilte oss likegodt først, men det hjelper ikke stort. Dette er et nesten helblått strøk, sier Ulla-Liza Blom fra Socialdemokraterna og Marion Sundqvist fra Miljøpartiet De Grønne.

Vänsterpartiet, som inntil 1990 het Vänsterpartiet Kommunisterna, har lyttet til Folkpartiets representant og holder seg borte.

- Men vi forsøker likevel, og det er da en og annen rødgrønn sjel som fanges opp, sier de to.

Carl Bildt

Carl Bildt har stor velgerskare i nabolaget.

Foto: Laila Bakken / NRK

På trappen er i tillegg både Kristdemokraterna og Centerpartiet representert. Helt til klokken 20 da valglokalene stenger skal partiene holde koken.

Valgte nytt

- Min stemme gikk til Centerpartiet, og det er min aller første senterparti-stemme, ler Kari Rasmuson, som er halvt norsk men som nå har gitt opp sitt norske statsborgerskap til fordel for det svenske.

Hun synes det er greit hvis Alliansen stikker av med seieren i natt.

- Jeg liker det borgerlige grunnsynet på mennesker bedre. Jeg har stor respekt for arbeiderbevegelsens historie, og hadde jeg stemt for 100 år siden, da hadde min stemme gått til de røde uten tvil. Men jeg synes Socialdemokraterna har lagt seg til en offertekning, hvor det er synd på alle, at man ikke lenger tillegges et personlig ansvar for pliktene i et samfunn, bare rettigheter.

- Så det ble altså borgerlig grønt i år, midt i Stockholm, sier Rasmuson og ler litt av seg selv.

Kari Rasmuson

Kari Rasmuson og barna Ludvig (t.h.), Karl-Johan og Jakob.

Foto: Laila Bakken / NRK

- Jeg synes det svenske senterpartiet har et godt program for småbedrifter, som jeg som småbedriftsdriver setter pris på. Og så synes jeg lederen Maud Olofsson har evnen til å tenke nytt og komme seg videre fra gamle standpunkter. Det liker jeg.

Hun synes det har vært en OK valgkamp, hvor to ideologiske blokker har stått mot hverandre.

- Det har vært interessant. Men jeg savner grundigere diskusjoner om hvordan mennesker bør forholde seg til hverandre i det fremtidige Sverige; hvilket fremtids-Sverige vil man ha?

- I stedet har det blitt litt for mye diskusjoner om tall og hvem som er enig eller uenig med hvem om disse tallene, mener Rasmuson og tror alle partier og partiledere egentlig vil alle vel. Men at ikke alle løsningene er like lure.

Ikke inn

Hva utenriksminister Carl Bildt tror på av politiske løsninger er velkjent. Hva han tror om valgresultatet er litt uklarere.

- Det kommer til å bli veldig jevnt, og det er nesten umulig å forutse noe tall. Men jeg håper vi drar det i land til slutt, sier Bildt til nrk.no.

I likhet med velger Rasmuson synes han det har vært moro med to klare blokkalternativ. Og han mener flere av velgerne synes det samme.

- Jeg har reist fra Kiruna i nord til Malmø i sør. Det har vært svært god stemning i landet. Folk er interessert, og de har meninger, sier han.

Ut fra hva han har observert, tror han ikke Sverigedemokraterna kommer inn i Riksdagen og får - for de andre - en svært uønsket posisjon.

- De lå bedre an på meningsmålingene for en uke siden. Vi forsøkte å sette inn trykket mot dem for en uke siden, og jeg føler vi har lykkes med det.

- De står sterkest i Skåneregionen, men der er de så nære og så inspirert av Danmark, at de er ikke som resten av landet, sier utenriksministeren og må smile av sin egen utenrikspolitiske delanalyse.

SISTE NYTT

Siste nytt