Fransk rett avgjør om Khalid Skah utleveres onsdag

Fransk rett skal onsdag ta stilling til om den trusselsiktede marokkaneren Khalid Skah kan utleveres til Norge. Skah sier hans franske advokat har fått signaler om at avgjørelsen blir utsatt.

Khalid Skah

Khalid Skah mener han har framskaffet ny dokumentasjon som vil kaste nytt lys over siktelsen mot ham.

Foto: Abdelhak / Scanpix/AFP

Brynjar Meling

Brynjar Meling sier Skah fortsatt motsetter seg utlevering til Norge.

Foto: Øijord, Thomas Winje / SCANPIX

Den tidligere OL-vinneren ble pågrepet på Orly-flyplassen utenfor Paris 19. juni i fjor, etter å ha vært etterlyst av norsk politi siden 2009.

Skah er blant annet siktet for å ha fremsatt trusler mot daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Marokkaneren var gift med en norsk kvinne, og tok barna med seg til Marokko i forbindelse med en barnefordelingssak.

Han ble tiltalt i Norge for trusler og vold mot familien, og barna ble hentet tilbake til Norge i en privat aksjon, der norske spesialsoldater bidro. I ettertid anklaget Skah norske myndigheter for å ha stått bak aksjonen, og varslet «krig» mot utenriksminister Støre.

Nye dokumenter

Skahs norske advokat Brynjar Meling har vært i kontakt med sin klient i forkant av rettsmøtet i Frankrike.

– Han står fremdeles på at han motsetter seg utlevering. Han er klar på at han ikke har forholdt seg som beskrevet i anklagen, sier Meling til NRK.

Tirsdag meldte Dagbladet at Skah hadde oversendt nye dokumenter til politiet som han mener vil «snu hele saken på hodet».

Meling har kjennskap til innholdet i dokumentene, men vil ikke kommentere innholdet i påvente av en eventuell videre etterforskning.

– Men dette er nyttige og viktige dokumenter for politiet. Jeg har anmodet om etterforskningsskritt gjennom tre-fire år, og det blir interessant å se om de nye opplysningene vil føre til at man etterkommer anmodningen, sier Meling.

Tror på utsettelse

Dokumentene det er snakk om skal ifølge Meling underbygge Skahs versjon rundt omstendighetene for barnebortføringen han er anklaget for og tiden i etterkant.

– Han har et håp om at begjæringen skal bli avvist, men mest sannsynlig tror han det ligger an til en ny utsettelse, sier Meling.

Skah har fortalt at hans franske advokat har fått signaler fra fransk rett om at de ikke er tilfreds med den dokumentasjonen de har mottatt fra norske myndigheter i forbindelse med utleveringsbegjæringen.

Meldeplikt

Skah har siden han ble pågrepet i juni oppholdt seg i Île-de-France utenfor Paris. Han er fratatt passet og må melde seg for politiet annenhver uke.

Skah skal ha tilbudt seg å reise frivillig til Norge dersom han fikk tilsvarende vilkår her, men dette ble ikke godtatt av norsk politi, sier Meling.

– Han har forholdt seg lojalt til meldeplikten, men har vært avskåret fra å tjene penger og bevege seg fritt. Det har vært en ekstrem belastning over sju måneder, sier Meling.

– Burde det ikke være i Skahs interesse å komme til Norge og få belyst sin versjon av saken?

– Enhver vil forstå at når man mener seg uskyldig anklaget for noe, så vil ikke det å få belyst saken sin oppveie risikoen for å bli varetektsfengslet, sier advokaten.

Undersøkende dokumentar. Hvert år forsvinner barn fra sine hjem i Norge fordi en av foreldrene tar dem med seg ut av landet. Juridisk sett er noen av disse forsvinningene rene kidnappinger - der mor eller far er kidnapperen. Gjennom det siste året har Brennpunkt fulgt to slike saker og to foreldres kamp for å få barna tilbake. Sist uke lyktes den ene med å hente sine to barn i Marokko, der de ble holdt innesperret av faren, den tidligere toppidrettsutøveren Khalid Skah.

Historien om barnebortføring ble tatt opp i NRK Brennpunkt i 2009.

SISTE NYTT

Siste nytt