Hopp til innhold

Fransk politi: Terroristen planla angrepet

Nice-terroristen fattet nylig en interesse for jihadisme, og leste IS-propaganda på nettet, sier den franske etterforskningslederen. Han mener terrorangrepet var planlagt.

Etterforskere står rundt lastebilen som ble brukt i terrorangrepet i Nice

Med frontruta pepret full av kulehull står lastebilen igjen på strandpromenaden i Nice etter at sjåføren meide ned og drepte over 80 personer i et terrorangrep forrige uke.

Foto: Sasha Goldsmith / Ap

Francois Molins

PLANLAGT: Den franske etterforskningslederen François Molins sier terroristen planla angrepet.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

Etterforskningsleder François Molins bekrefter nå at Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, mannen som kjørte en lastebil inn en folkemengde i Nice forrige uke, besøkte Promenade des Anglais flere ganger.

Han tok også bilder av seg selv med mobiltelefonen på promenaden samme dag som angrepet fant sted, skriver AFP.

I dagene etter angrepet har franske myndigheter jobbet på spreng med å finne ut om terroristen var tilknyttet terrororganisasjoner som IS. 31-åringen hadde et kriminelt rulleblad, men var ukjent for franske etterretningstjenester.

Så langt har ikke Molins funnet bevis for terroristen sverget troskap til IS.

– Men nylig viste han en interesse for jihadisme, sier Molins.

Tidligere i dag sa innenriksminister Bernard Cazeneuve at det ikke er funnet beviser for at terroristen hadde bånd til noen ytterliggående grupper selv om IS har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Jihadist-søk

Samtidig påpeker Molins at Lahouaiej-Bouhlel søkte etter IS-propaganda og informasjon om Orlando-angrepet på nettet før angrepet.

Han søkte også etter informasjon om angrepet i Paris-forstaden Magnanville, der en ung mann drepte en politimann og hans kone ved og i parets egen bolig.

– Funn på Bouhlels datamaskin og telefon viser at han søkte på IS-relatert informasjon, andre jihadistgrupper og voldelige bilder, sier Molins.

Han sier videre at Nice-terroristen, 8 dager før angrepet, skal ha sagt til sine venner at han lot skjegget gro av religiøse grunner.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel

IS-PROPAGANDA: Mohamed Lahouaiej-Bouhlel leste IS-propaganda på nettet.

Foto: Ap

31-åringen skal også ha søkt om å ta opp et banklån, men fikk avslag i dagene før angrepet.

Interessen for radikal islam beskrives som fersk, og myndighetene antar at radikaliseringen skjedde svært fort ettersom han aldri tidligere har vist tegn til religiøs fanatisme.

Indoktrinert av IS

Tidligere i dag fortalte onkelen til Lahouaiej-Bouhlel, Sadok Bouhlel, 31-åringen ble kontaktet av en algerier med tilknytning til IS for om lag to uker siden, ifølge NTB.

Som følge av det ferske samlivsbruddet var Bouhlel «et lett bytte» for IS-rekruttereren, hevder onkelen, som sier at han har fått opplysninger om dette fra andre familiemedlemmer som lever i Nice.

Naboer og venner av Bouhlel beskriver ham som en alt annet enn troende muslim og viser til at han både røykte og drakk, aldri gikk i moskeen og var kjent for å sjekke opp kvinner.

Ifølge andre familiemedlemmer hadde han i årevis slitt med psykiske problemer.

Tunisieren Lahouaiej-Bouhlel ble skutt og drept av fransk politi, men først etter å ha kjørt i 2 kilometer gjennom folkemengden som feiret den franske nasjonaldagen på strandpromenaden i Nice.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.