Hopp til innhold
Quiz

Fra boikott til kjærlighetsdikt – kan du løse «Oppdrag Kina»?

Hva har en svart-hvitt-film, en tibetansk munk og skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen til felles? De spiller alle en rolle – på ulike vis – i historien om forholdet mellom Norge og Kina.

Æresgarden i Kina står oppstilt med norske og kinesiske flagg

VELKOMST: Soldatene tok oppstilling med norske og kinesiske flagg for å ønske Norges kongepar velkommen under statsbesøket til Kina i 2018.

Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP

Forholdet mellom verdens mest folkerike land og Norge er blitt satt på prøve flere ganger.

Dilemmaet har kommet til overflaten: Hvordan sikrer man både norske interesser og verdier i møte med et autoritært regime?

Det har vært strid og samarbeid, floker og «frierferd».

I NRK-serien «Rex-faktor – kongeparets reiser for Norge» får vi se hvordan det endte med en skandale da forholdet mellom Kina og Norge skulle pleies, og hvordan både utenriksminister og kongepar er satt på prøve i sitt «Oppdrag Kina».

  • Se «Rex-faktor» her.

Ta spørsmålene under og sjekk selv hva du vet om forholdet mellom Norge og Kina.

1/10 Norsk boikott av Kina

Himmelske freds plass 1989.
Foto: JEFF WIDENER, AP / ap

Norge var blant de første landene som anerkjente Folkerepublikken Kina i 1950. Men hva skjedde i 1989 som gjorde at Norge reagerte med en to år lang boikott av Kina?

2/10 Munken i politibilen

Den tibetanske munken Palden Gyatso tørker øynene mens han sitter bak gitteret i politibilen i Oslo i 1996
Foto: Morten Rakke / NTB

Den tibetanske munken Palden Gyatso, som hadde sittet 33 år i kinesiske fengsler og blitt utsatt for grov tortur, ble pågrepet da han protesterte fredelig under Kinas president Jiang Zemins besøk i Oslo i 1996. Det ble kalt en skandale, og politiet og regjeringen måtte beklage. Hva sa Palden Gyatso selv om hendelsen?

3/10 Kongen måtte overtale presidenten

Kong Harald og den kinesiske presidenten Jiang Zemin foran Monolitten i Frognerparken under Kinas statsbesøk til Norge i 1996.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB

Da den kinesiske presidenten Jiang Zemin fikk høre at det var demonstranter ved Frognerparken under hans besøk i Oslo i 1996, ville han ikke dra dit som planlagt og skyldte på dårlig vær. Hva svarte kong Harald ham da?

4/10 Kjærlighetsdikt under stjernehimmelen

Kinas president Jiang Zemin står sammen med dronning Sonja og kong Harald i presidentparets residens i Beijing.
Foto: BJØRN SIGURDSØN / NTB

Da det norske kongeparet var Jiang Zemins gjester i Kina i 1997, skrudde den kinesiske presidenten på sjarmen og inviterte kongeparet og pressen hjem til seg. Under stjernehimmelen fremførte han linjene: «Moonlight and shadows, and you in my arms». Hvor er denne teksten hentet fra?

5/10 Menneskerettigheter på agendaen

Daværende utenriksminister Knut Vollebæk danser sammen med kinesiske dansere ved foten av Jadedragens fjell under statsbesøket til Kina i 1997.
Foto: BJØRN SIGURDSØN / NTB

Knut Vollebæk (KrF) var rykende fersk utenriksminister da han var med på det norske statsbesøket til Kina i 1997. Før besøket gikk han høyt på banen og lovet å ta opp menneskerettighetsbruddene i Kina, og sa at menneskerettigheter var viktigere enn handel og økonomi. Hvordan reagerte Kinas president da Vollebæk tok opp menneskerettighetene?

6/10 Fredspristildeling

NOBELS FREDSPRIS 2010
Foto: Scanpix

I hvilket år fikk den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen og regimekritikeren Liu Xiaobo Nobels fredspris?

7/10 Raseri etter fredspris

Et bilde av Liu Xiaobo lyser opp på veggen av Grand Hotel under fakkeltoget i forbindelse med fredsprisutdelingen i 2010
Foto: JOHN MCCONNICO / Ap

Kina ble rasende på Norge etter fredspristildelingen til Liu Xiaobo. Hvorfor reagerte de så kraftig?

8/10 Venner igjen

Børge Brende og Wang Yi
Foto: Zhang Ling / Ap

I desember 2016 ble forholdet mellom Norge og Kina normalisert etter årene i fryseboksen. Hva heter det i avtalen som den norske og den kinesiske utenriksministeren underskrev?

9/10 Norsk hjelp i jakten på OL-medaljer

cWm2KvlbLLg
Foto: Heiko Junge / NTB

Som en del av normaliseringen, ble det også inngått en idrettsavtale mellom Norge og Kina. Norge skal forsøke å hjelpe Kina til å vinne medaljer under OL på hjemmebane, nemlig vinter-OL i Beijing i 2022. Hvilken rolle har den norske skiskytterlegenden Ole Einar Bjørndalen nå?

10/10 Helt konge i Kina

Kong Harald og den kinesiske presidenten Xi Jinping vinker til kinesiske barn med norske flagg under kongeparets statsbesøk til Kina i 2018.
Foto: Heiko Junge / NTB

Det normaliserte forholdet mellom Norge og Kina ble forseglet gjennom kongeparets statsbesøk til Kina i 2018. Hvor mange ganger har kong Harald og dronning Sonja vært på statsbesøk til Kina?

Ditt resultat

Du må svare på alle spørsmålene først.

SISTE NYTT

Siste nytt