Hopp til innhold

Fortsatt uklart rundt Assanges fremtid tross FN-konklusjon

LONDON/OSLO (NRK): Det er fremdeles uklart hva som skjer med Julian Assange, selv om han selv mener at fredagens FN-konklusjon i hans favør, er folkerettslig bindende.

Julian Assange om FN-panelets konklusjon

Julian Assange om FN-panelets konklusjon.

– Det har kommet en endelig avgjørelse. Man kan ikke anke FNs avgjørelse, sa Assange selv under pressekonferansen.

Han sa videre at Sverige og Storbritannia har hatt muligheten til å anke i to uker, og at det nå er for sent.

FNs arbeidsgruppe for vilkårlige arrestasjoner (UNWGAD) sa tidligere i dag at Wikileaks-grunnlegger Julian Assange er blitt vilkårlig frihetsberøvet, og oppfordret Storbritannia og Sverige til å avslutte Julian Assanges frihetsberøvelse.

– Dette viser at Julian Assange er et offer for justismord, sa advokat Melinda Taylor i Assange sitt forsvarsteam på starten av pressekonferansen.

I tillegg til å si at Assange bør settes fri, mener panelet også at han har krav på kompensasjon.

Julian Assange talte til pressen og sine tilhengere ute på balkongen til Ecuadors ambassade i London i dag og sa at FNs konklusjon er juridisk bindende og ikke kan settes til side.

Julian Assange talte fra balkongen på ambassaden etter pressekonferansen.

Fortsatt uklart

Hva som kommer til å skje med Assange nå er uklart, og det var knyttet stor spenning til dette i forkant av pressekonferansen som begynte klokken 13.00 holdes

I London er det derimot ingen teng til at Assange har pakket kofferten sin i den ecuadorianske ambassaden enda. Han deltok på pressekonferansen via videolink fra ambassaden.

Og Assange sa ikke noe om hvor lenge han nå regner med å bli værende på ambassaden under pressekonferansen.

Assange selv deltok ikke selv da journalistene til stede fikk mulighet til å stille spørsmål. På spørsmål om hva FN-panelets avgjørelse nå betyr, var det Melinda Taylor som svarte. Først og fremst mener hun at Sverige og Storbritannia mister troverdighet.

– Hvilken moralsk autoritet kommer Sverige og Storbritannia, som demokratiske nasjoner og nøkkelmedlemmer i FN, til å kritisere andre nasjoner for å fengsle aktivister, for å kritisere nasjoner som de mener ikke følger internasjonale lover, sa hun.

– Dette systemet med internasjonale lover baserer seg på gjensidig anerkjennelse.

Assange pressekonferanse

Assange sitt forsvarsteam under pressekonferansen.

Foto: Espen Aas / NRK

– Storbritannia fornærmer FN

Beslutningene til WGAD er ikke juridisk bindende for land, og den britiske regjeringen og Sverige sier fredag formiddag i en kommentar at de avviser FN-panelets beslutning.

– Jeg avviser beslutningen fra denne arbeidsgruppa. Dette er en gruppe bestående av lekfolk og ikke advokater. Julian Assange er på rømmen fra rettferdigheten. Han gjemmer seg fra rettsvesenet på den ecuadorianske ambassaden, sa Storbritannias utenriksminister Philip Hammond.

Assange sier under pressekonferansen at han har lest kommentarene fra Hammond tidligere i dag.

– Han fornærmer FN og kaller avgjørelsen, som jeg tviler sterkt på at han har lest, latterlig. Slike kommentarer er lavmål av en utenriksminister, sa han.

– Jeg forstår det politiske behovet for Sverige og Storbritannia om å fremstå som om de hadde rett i sine tidligere beslutninger, men det hadde de ikke.

Med via videolink

Assange har siden sommeren 2012 oppholdt seg i Ecuadors ambassade for å unngå å bli arrestert av britisk politi og sendt til Sverige, der han er siktet for seksuelle overgrep.

I går sa Assange at dersom beslutningen var at han ikke satt i vilkårlig forvaring, ville han forlate Ecuadors ambassade og overgi seg til britisk politi.

Hvis han derimot skulle få medhold, sa Assange at han forventet å få tilbake passet med det samme og at det blir slutt på alle forsøk på å arrestere ham.

Jennifer Robertson

Advokat Jennifer Robertson mener Assange bør gå fri så fort som mulig.

Foto: NRK

Assanges advokat, Jennifer Robertson, sier til NRK at han ikke vil forlate ambassaden før Storbritannia og Sverige anerkjenner retten til asyl.

– For å forlate ambassaden må han gi fra seg en grunnleggende rettighet. Frem til den retten blir respektert vil han ikke ha anledning til å forlate ambassaden. Vi håper og forventer at det blir umiddelbare politiske forhandlinger mellom de involverte landene, slik at vi kan organisere slutten på fangenskapet, sier Robertson.

Hun har henvendt seg til australske myndigheter, og håper de kan bidra til å få Assange løslatt.

– Nå som vi har en avgjørelse fra FNs uavhengige panel, vil vi forhåpentligvis se at Storbritannia og Sverige retter seg etter sine internasjonale forpliktelser og får ham løslatt så fort som mulig, sier Robertson.

SISTE NYTT

Siste nytt