Hopp til innhold

Forsvaret kjenner ikke identiteten til alle de evakuerte barna

Norske myndigheter vet ikke hvem foreldrene til alle de evakuerte, afghanske barna er. Det forteller forsvarssjef Eirik Kristoffersen til NRK.

Bilde av norsk soldat med barn i armene.

Bildet fra evakueringsflyet av den norske soldaten med et lite barn i armene fikk mye oppmerksomhet lørdag.

I en tidligere versjon av denne saken var forsvarssjefen sitert på at Forsvaret ikke kjenner identiteten til barna. Det riktige er at Forsvaret ikke kjenner identiteten til alle barna, presiserer Forsvarsdepartementet overfor NRK.

Det har til nå vært uklart om norske myndigheter kjenner identiteten til foreldrene til noen av de afghanske barna som er blitt fløyet ut til Norge.

Fra før er det kjent at disse barna ble sendt til det norske feltsykehuset inne på den militære delen av flyplassen i Kabul.

Nå sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen at barna er sendt dit av amerikanske soldater som har voktet inngangene til flyplassen. Det er de som står i første linje og i noen tilfeller også har tatt imot spedbarn som er blitt heist over muren.

– Vi vet ikke hvem alle foreldrene er. Det er veldig kaotisk rundt flyplassen og ofte tilfeldig hvilke barn som blir tatt inn, sier Kristoffersen.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har selv tjenestegjort i Afghanistan i flere omganger, første gang i 2002.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Det er altså ikke barn av lokalt ansatte eller andre med en særskilt tilknytning til Norge.

Men forsvarssjefen sier til NRK at det kommer inn mange barn til det norske feltsykehuset.

– Vi flyr dem ut for å få plass til andre, sier han.

Minst ett barn til i dag

En liten jente på rundt to år kom i dag til Gardermoen sammen med en gruppe lokalt ansatte ved den norske ambassaden og deres nærmeste familie.

Det opplyste et norsk-afghansk ektepar som var på det samme flyet. De ønsker å være anonyme av hensyn til familie som er igjen i Afghanistan.

De vet ikke om det var andre barn på flyet som reiste uten foreldre.

Afghanske barn uten foreldre blir tatt hånd om av barnevernet og Bufetat, opplyste utenriksminister Eriksen Søreide i går.

En annen oppfatning enn Biden

– Vi oppfattet hele tiden at oppdraget var å bygge en velfungerende stat i Afghanistan, sa forsvarssjef Eirik Kristoffersen til NRKs Helgemorgen i dag.

Han vil ikke kritisere USAs president Joe Biden, direkte.

Men han viser til Bidens tale 17. august, der han hevdet at fokuset aldri var å drive nasjonsbygging eller å etablere et demokrati.

– Det var alltid vår hensikt å få tak i dem som hadde angrepet oss, og det gjorde vi. Vi tok Osama, sa Biden.

Osama bin Laden

Osama bin Laden var fra en velstående saudiarabisk familie. Men Taliban lot Al Qaida ha baser i Afghanistan. Det var bakgrunnen for at USA og allierte angrep Afghanistan etter terroraksjonene mot USA 11. september 2001. Bildet viser også huset han brukte som skjulested i Pakistan.

Foto: Scanpix

– Det oppdraget ble løst i 2011, påpeker forsvarssjefen.

Da ble Al Qaedas leder, Osama din Laden drept av amerikanske spesialsoldater på sitt skjulested i Abbottabad i Pakistan.

Amerikanske soldater har i praksis drevet masse nasjonsbygging og utviklingsprosjekter etter det.

Jenteskole i Maimana

Norge bidro til å bygge flere jenteskoler i Faryab-provinsen, der det norske forsvare hadde en stabiliseringsstyrke fra 2005 til 2012. Dette bildet er fra jenteskolen Setara, som daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre besøkte høsten 2008.

Foto: Heiko Junge / NTB

I Norge var det bred, tverrpolitisk enighet om at en også skulle støtte utviklingsprosjekter, ikke minst knyttet til kvinner og utdanning.

Siden de norske styrkene dro fra Faryab i 2012 har mange av skolene stengt.

Taliban har lovet at jenter skal få fortsette å gå på skole, men det gjenstår å se om de holder ord.

SISTE NYTT

Siste nytt