Forsøkt voldtatt og nesten drept fordi hun er politiker

Haitisk politikk er ikke for hvem som helst, spesielt ikke hvis du er kvinne.

Etienne

MANNSDOMINERT SAMFUNN: Etienne er en av fem kvinnelige medlemmer av det haitiske Underhuset. Det er fem for mange, mener mange i det mannsdominerte samfunnet.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Kristian Aanensen
Foto: NRK

Marie Jossie Etienne er kvinne og er medlem av Underhuset i Haiti. Av de totalt 100 representantene som sitter i det haitiske Underhuset er bare fem kvinner.

Det er fem for mange, mener mange.

Ville skyte henne

– Da jeg vant valget i 2006 og skulle avlegge eden i Underhuset, møtte to andre menn opp for å avlegge den samme eden. De anerkjente rett og slett ikke at jeg hadde vunnet, forteller Etienne til NRK.

Hun hadde vunnet valget for sitt parti Rasanble, og skulle representerer den nordlige delstaten Milot and Plaine du Nord, men det ble for mye for enkelte av mennene i parlamentet.

– I forsamlingen hadde jeg lagt merke til en mann som virket veldig truende. Han ropte til meg og var veldig aggressiv, og jeg bet meg merke i at han tok seg til ankelen flere ganger.

– Jeg spurte en av mine kolleger hva det var med den mannen, og jeg ble sjokkert da han fortalte meg at han hadde en pistol festet til benet. Han ville rett og slett skyte meg, forteller den fåmælte kvinnen.

– Du skal dø!

Flere av de andre representantene advarte nå Etienne mot å avlegge eden, men hun hørte ikke på dem. Hun ville heller dø som et parlamentsmedlem enn å avstå.

Mannen som ønsket å drepe henne var ikke alene. Utenfor parlamentet i Port-au-Prince hadde det samlet seg en mobb, som ville vise denne kvinnen hva de mente om at hun brøt med de vanlige kjønnsrollene.

– De stod utenfor og ropte at jeg skulle dø. Jeg ble sittende inne og høre på dem i flere timer. Heldigvis var jeg ikke et kjent ansikt, så de visste bare hva slags klær jeg hadde på meg.

– Jeg kledde derfor av meg, og når klokken var rundt 23 gikk jeg ut bare i undertøyet. Ingen av dem kjente meg igjen. For dem var jeg bare en halvnaken kvinne, sier Etienne om sin første dag på jobben som folkevalgt.

Haiti er et ekstremt mannsdominert samfunn. I landets 200 år lange historie som fri stat, var hun den første kvinnen som ble valgt inn i parlamentet i 2006. Nå har hun selskap av fire andre. I tillegg er en kvinne blitt valgt til senator.

(Saken fortsetter under bildet)

Parlamentsmedlemmer

FIRE AV HUNDRE: Fire av de fem kvinnene i Underhuset. De blir støttet av det norske UD som gir penger til et prosjekt som kurser kvinner som ønsker seg inn i politikken.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Møtte motstand fra sine nærmeste

Men kampen for likestilling har kostet, og selv hennes nærmeste familie støttet henne ikke da hun lanserte tanken om å bli folkevalgt.

– Jeg har nå vært syv år i politikken, men det har vært vanskelig. Først ville ikke min mann godta at jeg skulle stille til valg. Så møtte jeg motstand hos min familie, sier hun.

For i Haiti er det veldig dyrt å drive valgkamp. Stort sett er det bare de rike som har råd, og det er deres familier som betaler.

– Jeg bestemte meg for at alt det negative og vonde skulle snus til noe positivt. Så jeg ble styrket av all motstanden

Marie Jossie Etienne

– Min familie hadde ikke så mye penger, så det ble en hard kamp, sier Etienne.

Hun kjempet mot syv menn, men slo dem alle sammen. Ikke uten dramatikk for de skitne knepene var mange og frykten for å tape stor, spesielt for en kvinne.

– Da valget var over visste jeg at noen av stemmene ikke var talt opp. Det manglet stemmesedler rett og slett. Så jeg gikk til valgkommisjonen og de gikk med på å se på resultatet en gang til, da viste det seg at resultatet var feil, og jeg hadde fått for få stemmer.

– Det var nok tungt å svelge for noen av mine motstandere.

Norskstøttet prosjekt

Det norske utenriksdepartementet støtter et prosjekt i regi av International Democratic Institute på Haiti, som bevilger penger til opplæring og kursing av spesielt kvinner som ønsker seg inn i politikken.

Alle de fem parlamentarikerne blir støttet av dette prosjektet.

På Haiti lever to tredeler av befolkningen under fattigdomsgrensen og halvparten av landets befolkning er under 21 år.

Analfabetisme er utbredt og selv om godt over halvparten er kvinner, så er det mennene som styrer alt i landet.

Bortført i bagasjerom

Da Etienne skulle stille til nyvalg i fjor, trodde hun at opplevelsene fra 2006 ikke ville gjenta seg. Så feil kunne hun ta. Fire uker før valget ble hun kidnappet.

– Det var rundt 30 menn som tok meg til fange. De bandt, kneblet og tok bind for øynene mine, før de kastet meg i bagasjerommet på en bil. Jeg aner ikke hvor de førte meg, men de mishandlet meg og truet med å voldta meg.

– Heldigvis var det en mann der fra mitt område som nektet de andre å gjennomføre voldtekten. Men slagene og sparkene klarte han ikke å stoppe.

Etter kidnappingen og mishandlingen hadde Etienne lyst til å gi seg med politikken.

Overtalt av velgerne

Den fysiske og psykiske påkjenningen hadde blitt altfor stor, men menneskene i valgkretsen hennes overtalte henne til å stille til gjenvalg. Og til slutt lot hun seg overtale.

Med overveldende 57 prosent av stemmene beholdt hun setet sitt i Underhuset, og sitter i dag i presidentskapet i parlamentet.

– Jeg bestemte meg for at alt det negative og vonde skulle snus til noe positivt. Så jeg ble styrket av all motstanden, sier hun.

Etienne kommer til Norge i desember for å møte norske kvinnelige parlamentarikere og kanskje også årets kvinnelige fredsprisvinnere.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt