NRK Meny
Normal

Lavrov: Syria-krisen kan ikke løses med trusler

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og hans franske motpart Laurent Fabius er enige om at konflikten i Syria må få en politisk løsning, men hvilke metoder som må brukes for å komme dit, har de ulike meninger om.

Russlands utenriksminser Sergej Lavrov møtte Frankrikes Laurent Fabius

I dag ble Frankrikes utenriksminister Laurent Fabiu og Russlands Sergej Lavrov enige om at de er uenige i hvordan Syria-krisen skal løses.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

– En FN-resolusjon kan ikke innebære et kapitel 7-forslag, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov på en felles pressekonferanse med sin franske kollega Laurent Fabius i dag.

Lavrov gjentar dermed den russiske trusselen om å legge ned et veto mot en FN-resolusjon som åpner for bruk av sanksjonsmuligheter og bereder grunnen for en amerikanskledet militæraksjon mot Syria.

Enig om uenighet

I dag møttes Lavrov og Fabius til samtaler i Moskva, der målet var å bygge bru over uenigheten om Syria, men de to er fortsatt uenige i vesentlige spørsmål, blant annet om hvem som sto bak det kjemiske angrepet 21. august.

– Det er gode grunner til å tro at det kjemiske angrepet var en provokasjon, sa Lavrov. Han fastholdt at FNs våpeninspektører kun har fastslått at det ble gjennomført et angrep med saringass, samtidig som de ikke har sagt noe om hvordan rakettene som ble brukt er produsert.

– Sannheten må fastslås, og dette vil være en test for framtiden til FNs sikkerhetsråd, sa Lavrov da han holdt pressekonferanse med Fabius.

Mener Assad står bak

Fabius fastholdt på sin side at rapporten fra våpeninspektørene ikke etterlater noen tvil om at det var Assad-regimet som sto bak angrepet.

– Når du ser på mengden saringass som ble brukt, retningen på angrepet og teknikkene som ble brukt, synes det ingen tvil om at Assad-regimet står bak det, sa han. Han forsøkte også å bygge opp Frankrikes troverdighet ved å vise til at landet ikke ble med på krigen i Irak.

– Frankrike er et fredens land, og det har vi vist mange ganger tidligere. Vi bestemte oss for ikke å gå inn i Irak, og vi hadde rett, sa Fabius, som samtidig framholdt at det noen ganger er viktig å vise styrke og fasthet hvis man vil oppnå fred.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt