Forskere frykter at zika kan ramme milliarder

Opptil to milliarder mennesker bor i områder med mange tilreisende fra zikarammede land og der klimaet ligger til rette for et zikautbrudd, ifølge forskerne.

Myggbekjempelse på Cuba

En mann sprayer en leilighet på Cuba med myggmiddel som del av kampen mot zikasmitte.

Foto: Ramon Espinosa / Ap

Det kommer fram i en rapport publisert i tidsskriftet The Lancet Infectious Diseases.

Forskerne har sett på data fra flytrafikken for å analysere hvordan zikasmitten kan spres til områder av Afrika og Asia. Blant annet har de analysert hvor mange som reiser fra områder med zikautbrudd og klimaet i ulike land.

Særlig utsatte land

Myggstikk

Zikaviruset smitter hovedsaklig med myggstikk, men kan også overføres seksuelt.

Foto: PHILIPPE HUGUEN / Afp

Hver måned reiser det opptil 5000 mennesker fra områder med zikautbrudd til India, Indonesia og Nigeria, som rapporten trekker fram som blant de mest utsatte landene.

– Utfallet er også avhengig av hvor godt rustet de ulike landene er til å slå fast og svare på et mulig utbrudd, sier forskeren Kamran Khan fra St. Michael-sykehuset i Toronto til BBC.

Han understreker at det fortsatt er uavklarte spørsmål om hvordan viruset smitter, og at smittepotensialet kan være lavere dersom det utvikler seg resistens mot viruset.

Zikafeber

Zikaviruset forårsaker zikafeber, som for de fleste gir milde symptomer og går over etter kort tid. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) kan imidlertid viruset forårsake mikroefali hos nyfødte – en tilstand som fører til liten hodeskalle og unormal utvikling av hjernen.

Viruset smitter vanligvis med mygg, men kan også overføres seksuelt.

Folkehelseinstituttet (FHI) fraråder gravide å reise til Miami i Florida, Singapore på grunn av faren for zikasmitte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt