NRK Meny
Normal

Zika-viruset kan komme til Europa i sommer

Verdens helseorganisasjon advarer om at det fryktede Zika-viruset kan spre seg til Europa når det blir varmere, men ekspertene mener det ikke er noen stor fare for at det skal skje.

Spedbarn med mikrokefali forårsaket av zikasmitte i Brasil

Nesten tre måneder gamle Lara var født med mikrokefali i Brasil. Nå sier WHO at myggen som bærer Zika-viruset kan komme til Europa.

Foto: Felipe Dana / Ap

Verdens helseorganisasjon (WHO) mener det finnes en fare for at viruset kan spre seg på Madeira og den nordøstre kysten av Svartehavet der myggen som bærer viruset ser ut til å trives. Det er mistanke om at viruset kan føre til en underutviklet hjerne hos barn som blir smittet i mors liv. (Se faktaboks).

Ber landene forberede seg

– Vi ber land som er i risikosonen om å styrke den nasjonale beredskapen og å ta de nødvendige forholdsregler slik at et større utbrudd kan forhindres, sier Zsuzsanna Jakab, WHOs regionale direktør i Europa ifølge Reuters.

Organisasjonens europa-kontor sier at hvis man ikke forebygger er det en liten til moderat fare for at myggen som bærer med seg viruset vil bli å finne i 18 land i verdensdelen, blant annet på Balkan og i landene ved Middelhavet, inkludert Frankrike, Italia, Spania, Hellas og Tyrkia.

– Risikoen er også til stede i landene i Sør-Europa og rundt Middelhavet. Men selv om viruset skulle komme hit om sommeren, er det lite trolig at et utbrudd vil vare gjennom vinteren, sier professor Paul Hunter ved Britain's University of East Anglia.

WHO kommer ikke med noen nye reiseråd i forbindelse med denne advarselen.

Myggen som sprer viruset, aedes aegypti, ble opprinnelig påvist i Afrika. Den har siden spredt seg i tropiske strøk på andre kontinenter og nevnes i dag stort sett i forbindelse med utbrudd av zikaviruset i Sør-Amerika.

Ber gravide passe på

Men professor Jimmy Whitworth ved London School of Hygiene & Tropical Medicine sier til BBC at det er viktig at risikolandene tar dette alvorlig.

– Land i Sør-Europa, særlig Frankrike og Italia må passe på. Og turister må følge helseråd og gjøre det de kan for å unngå å bli bitt. Dette gjelder særlig gravide, sier han til den britiske kringkasteren.

Risikoen er derimot lav for land videre nordover i Europa, blant annet Norge, Danmark og Sverige. Risikoen anses også som liten i Storbritannia, Tyskland, Portugal og på Kypros. WHO kategoriserer risikoen som svært liten i Irland, Polen, på Baltikum og i Finland.

Det finnes ingen behandling for Zikaviruset. De fleste som blir smittet får milde symptomer som noe utslett, ubehag og feber.

Ifølge WHO er det vitenskapelig enighet om at viruset også kan forårsake Guillain-Barre, en sjelden nevrologisk lidelse som kan føre til lammelse hos voksne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt