Hopp til innhold

Forsker hevder hun fant Jesu «dødsattest»

En forsker i Vatikanet, hevder hun har funnet spor etter Jesu dødsattest på det som angivelig skal være likkledet hans.

Jesu likklede

Det som angivelig skal være Jesu likklede henger i Turin-katedralen i Italia. En forsker mener nå hun har funnet avtrykket av dødsattesten hans på tøystykket.

Foto: Antonio Calanni / Scanpix/AP

Barbara Frale er historiker og forsker ved arkivet i Vatikanstaten, og hevder nå at hun har funnet ordene «Jesus Nazarene» på likkledet som Jesus skal ha vært svøpt i da han ble gravlagt.

Ifølge telegraph.co.uk skal Frale ved hjelp av datateknologi ha analysert fotografier av likkledet og oppdaget ekstremt uklare bokstaver på tøystykket.

Ordene skal være skrevet på gresk, latin og arameisk, noe hun mener er med på å bekrefte at likkledet er ekte.

Forskerens påstander ble raskt imøtegått av andre forskere som viser til radiokarbon-prøver fra 1988 som viste at likkledet var et falskneri fra middelalderen.

Papyruspergament

I sin nye bok «The Shroud of Jesus the Nazarene» lanserer Frale teorien om at teksten kan være skrevet at romerske myndigheter eller ansatte ved gravplassen.

Hun tror teksten er skrevet på papyrus og limt fast til den døde kroppen.

Blekket fra pergamentet kan så ha smittet over på likkledet, tror forskeren.

Hun skriver videre at man allerede i 1978 la merke til at det var skrevet noe på likkledet, men at man ikke undersøkte dette videre da likkledet senere ble ansett som et falskneri.

Forsøkte å være objektiv

Frale sier hun har klart å tyde den flerspråklige teksten til å inneholde de greske ordene «(I)esou(s) Nnazarennos» (Jesus fra Nasaret) og «(T)iber(iou)», som hun mener henspeiler på keiser Tiberius som regjerte i Romerriket på den tiden Jesus ble korsfestet.

I teksten skal de også stå at mannen som er svøpt i likkledet ble dømt til døden, ifølge forskeren.

Hun sier hun har forsøkt å legge sin religiøse tro til side, og være objektiv i arbeidet med å tyde den angivelige dødsattesten:

– Det jeg studerte var et gammelt dokument som stadfester henrettelsen av en mann på et spesifikt sted i en spesifikk tid, sier Frale.

Funnene har likevel fått en lunken mottakelse i andre forskermiljøer.

– Folk jobber med kornete bilder og tror de ser ting. Dette er bare resultatet av fantasi og dataprogrammer, sier kirkehistoriker Antonio Lombatti til avisen.

SISTE NYTT

Siste nytt