Forlenget frist for gislene

Taliban har utvidet fristen for de 23 sørkoreanske gislene som de hadde truet med å drepe kl 16.30 i dag, med 24 timer.

Taliban-krigere i Afghanistan

Taliban har igjen utvidet fristen for de sørkoreanske gislene med et døgn.

Foto: ALLAUDDIN KHAN / AP

Taliban ba i dag regjeringen om å sette dem i direkte kontakt med de sørkoreanske forhandlerne, samtidig som de utvidet fristen med 24 timer.

Tidligere sa de at de skulle begynne å drepe  sørkoreanerne klokken 16.30 mandag norsk tid dersom ikke like mange fengslede talibanopprørere ble løslatt.

Tidligere på dagen advarte Taliban mot et eventuelt angrep for å redde de sørkoreanske kristne hjelpearbeiderne.

Også i går utsatte Taliban fristen for å møte deres krav med 24 timer. Gruppen krever at Sør-Korea trekker tilbake sine styrker fra Afghanistan, samt at 23 navngitte Taliban-medlemmer blir sluppet fri fra afghanske fengsler.

- Én tysker i live

Taliban bekreftet i kveld også at ett av de tyske gislene ennå er i live, sammen med de fire afghanerne som ble bortført sammen med tyskeren.

Det andre tyskeren ble funnet død i går, og det tyske utenriksdepartementet har opplyst at den døde hadde skuddsår.

Sørkoreanere protesterer

Protester i Seoul i går. På banneret står det: - Tilbaketrekning er eneste mulighet for få tilbake våre landsmenn.

Foto: JO YONG-HAK / REUTERS

Vil ikke forhandle

Sør-Koreas regjering har tidligere sagt at de skal trekke ut sine styrker innen utgangen av året. Det dreier seg om 200 ingeniørsoldater og medisinsk personale.

De vil ikke trekke ut soldatene før dette.

En sørkoreansk krisedelegasjon kom til Kabul søndag for å snakke med myndighetene og forsøke å forhandle med Taliban.

– Vi arbeider hardt, fristen tatt i betraktning, sa en sørkoreansk diplomat.

Frykten for de 23 sørkoreanernes liv økte etter at politiet tidlig søndag fant liket til den ene av de to tyske ingeniørene som ble tatt som gissel av Taliban tidligere i uken.

En talsmann for Taliban sa lørdag at begge de to tyske gislene var blitt skutt og drept sammen med fem afghanere, men afghanske og tyske myndigheter benektet påstanden og sa den ene tyskeren var død av hjerteinfarkt, mens den andre fortsatt er i live.

Men søndag kveld meldte det tyske utenriksdepartementet at den døde tyskeren hadde skuddsår, etter at liket hans var blitt fraktet til Kabul og undersøkt der. Talsmann for utenriksdepartementet Martin Jäger sier at det likevel er uklart nøyaktig hva som er dødsårsaken.

Tysklands statsminister Angela Merkel sa søndag at hun ikke vil gi etter for Taliban-geriljaens krav og trekke tyske soldater ut av Afghanistan.

– Vi gir ikke etter for utpressing, sa Merkel til den tyske TV-kanalen ARD.

Største gruppe

De 23 sørkoreanerne, som er evangelisk-kristne hjelpearbeidere og misjonærer, ble tatt til fange i Ghazni-provinsen sør i Afghanistan torsdag.

Gruppen er den største gruppen utlendinger som er bortført siden Taliban innledet sin nye kampanje for å kaste utlendinger ut av Afghanistan, og styrte den vestligstøttede regjeringen.

I Sør-Korea, der saken har fått stor oppmerksomhet, sa president Roh Moo-hyun at de bortførte sørkoreanerne er frivillige hjelpearbeidere, og at de ikke drev misjonerende virksomhet.

Gråtende slektninger ba for dem i kirken deres i Seoul søndag.

– Mine barn dro til det krigsherjede landet for å gjøre frivillig arbeid, de dro i kjærlighet. Jeg kunne hogge av meg foten for å ha latt dem reise, sa Seo Jung-bae, som både har en sønn og en datter blant de kidnappede.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt