NRK Meny
Normal

USA og Russland maner til våpenhvile

USAs og Russlands utenriksministre tar til orde for lokale våpenhviler i Syria foran fredskonferansen om ni dager. Samtidig prøver de å lokke en motvillig opposisjon til forhandlingsbordet.

Brahimi, Kerry og Lavrov i Paris

FNs spesialutsending Lakhdar Brahimi (f.v.), USAs utenriksminister John Kerry og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov holdt pressekonferanse etter mandagens møte konflikten i Syria. 22. januar holdes etter planen en fredskonferanse i Genève.

Foto: POOL / NTB Scanpix

Det internasjonale diplomatiet rundt Syria fortsetter, og i dag møtte USAs utenriksminister John Kerry nok en gang sin russiske kollega Sergej Lavrov for å diskutere løsninger på borgerkrigen. Møtet fant sted i Paris, og FNs spesialutsending Lakhdar Brahimi var også til stede.

I forkant av en fredskonferanse som etter planen skal gå av stabelen i Sveits den 22. januar, den såkalte Genève 2-konferansen, tok Kerry og Lavrov i dag sammen til orde for lokale våpenhviler i Syria.

– Vi snakket om muligheten for å prøve å oppfordre til våpenhvile, gjerne en lokal våpenhvile som begynner i Aleppo, sier John Kerry ifølge AFP.

Kamphandlinger i Aleppo

Soldater i opposisjonen skyter et prosjektil i kamper mot regjeringsstyrker i Aleppo 12. januar. Utenriksministrene i USA og Russland mener Aleppo kan være et sted å begynne med våpenhvile i Syria.

Foto: MAHMUD AL-HALABI / NTB Scanpix

Opposisjonen nøler

– Argumentasjonen fra Syrias venner er at tre år med borgerkrig viser at det ikke finnes noen militær løsning. Det er ingen som kan gå seirende ut militært. Derfor man finne en eller annen politisk løsning på konflikten, sier seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til NRK.

Han synes det er svært vanskelig å forestille seg våpenhvile i hele Syria, men mener det er mer sannsynlig å få til overenskomster i enkelte deler av landet.

Sverre Lodgaard

Seniorforsker Sverre Lodgaard mener det er lite realistisk med våpenhvile i hele Syria på nåværende tidspunkt.

Foto: NUPI

Det jobbes samtidig iherdig med å presse opposisjonen til å møte til forhandlingsbordet. Representanter for Assad-regimet har varslet sin ankomst til konferansen, men en splittet opposisjon i Nasjonalkoalisjonen er nølende. Selv om konferansen nærmer seg med stormskritt, har de utsatt avgjørelsen om hvorvidt de skal delta til 17. januar.

– Nasjonalkoalisjonen er engstelig for at de taper legitimitet innad i Syria hvis de begynner å forholde seg til regimet. Jeg tror likevel de bøyer av for presset og kommer, men så sent som i går kveld hadde de ennå ikke sagt ja, sier Lodgaard.

Ønsker Iran velkommen

Lavrovs Russland er ett av få land som støtter Assad-regimet i Syria, sammen med Iran. Sergej Lavrov og FNs spesialutsending Lakhdar Brahimi uttalte at Iran burde ta del i samtalene som starter 22. januar.

Iran er ikke blant de 30 landene som er invitert, men Kerry svarte Lavrov med å si at iranerne er velkommen dersom de går med på forslaget om å få på plass en overgangsregjering i Syria.

– Vi ønsker Iran velkommen til å delta dersom de kommer for å delta på grunnlag av formålet med konferansen, sa Kerry.

Samtalene har som hovedformål å gjenopplive ideen om en overgangsregjering som består av representanter både fra det sittende regimet og opposisjonen.

Siden mars 2011 er mer enn 100 000 mennesker drept i konflikten i Syria.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt