NRK Meny
Normal

– 700 drept i kamper mellom opprørere

Volden øker mellom Al Qaida-gruppen ISIL og andre opprørere i Syria. De siste ni dagene er minst 697 mennesker drept i kamper mellom rivaliserende opprørsgrupper, ifølge organisasjon.

Syria-konflikten

Et medlem av jihadist-gruppen Al-Nusra-fronten står i Aleppos gater 11. januar. Forrige uke brøt det ut kamper mellom ISIL og andre opprørsgrupper, inkludert Al-Nusra. Al-Nusra er i likhet med ISIL koblet til Al Qaida, men anses som mer moderat.

Foto: BARAA AL-HALABI / NTB Scanpix

Opprørsgruppene i Syria kjemper ikke bare en kamp mot president Bashar al-Assads regjeringshær. Volden innad i den væpnede opposisjonen er på sitt verste siden konflikten i Syria startet i mars 2011.

Siden forrige uke har stridighetene mellom Al Qaida-gruppen Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL) og en løs allianse av andre opprørere kostet minst 697 mennesker livet, sier den britiske organisasjonen Syrian Obervatory for Human Rigths, ifølge AFP. Drapstallene gjelder perioden fra 3. til 11. januar.

100 sivile

Dødstallene omfatter 351 soldater fra islamistiske og andre opprørsgrupper, 246 tilknyttet Den islamske staten Irak og Levanten og 100 sivile.

Den frie syriske armé

Soldater fra Den frie syriske armé heiser sitt opposisjonsflagg på toppen av en base i Aleppo 8. januar. Basen ble tidligere brukt av Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL).

Foto: STRINGER / NTB Scanpix

I tillegg har konflikten ført til at flere hundre har forsvunnet, sier organisasjonen, og hevder at mange dødsfall ennå gjenstår å dokumentere.

Opprørene som kjemper mot ISIL består av både ultrakonservative islamistiske grupper og mer moderate grupper. Denne sammenslutningen har gjort framskritt i kampene mot ISIL i flere områder, selv om den Al Qaida-tilknyttede gruppen har klart å omgruppere seg og dempe noen av tapene, skrev nyhetsbyrået AP tidligere denne uken.

Minst 200 skal ha blitt drept i løpet av en periode på 48 timer. Konflikten har hovedsakelig rast i de nordlige provinsene Aleppo, Idlib og Raqa, men også rammet Hama og Homs.

«Syrias venner» møtes i Paris

Samtidig som kampene herjer i Syria, forsøker verdenssamfunnet å få fart på arbeidet med en fredsavtale. Flere land forsøker å presse den sterkt splittede opposisjonen til å delta i forhandlinger.

I dag kom USAs utenriksminister John Kerry til Paris for å delta på et møte i gruppen av land som kaller seg Syrias venner. Møtet omfatter ministre fra de elleve landene USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Tyrkia, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Qatar, Egypt og Jordan.

Gruppen har som mål å presse opposisjonen i Nasjonalkoalisjonen til å delta i samtaler med president Assads regime, ifølge AFP. Den første runden med samtaler er satt til å holdes i Montreux i Sveits 22. januar.

Men opposisjonen har utsatt avgjørelsen om hvorvidt den skal delta til 17. januar, ifølge NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt